Ultima oră

Rusia a pierdut un satelit militar destinat căutării submarinelor străine

Anterior, Ministerul Apărării din Rusia s-a grăbit să raporteze lansarea cu succes a satelitului, dar mai târziu au aparut dovezi că unul dintre cei doi sateliti trasnportati de Soyuz, nu s-a separat de lansator.

„Aparatul spatial din seria „Kosmos” este declarat pierdut din cauza incapacității de utilizare pentru scopul propus” – a declarat TASS, citand o sursa de la sediul central al Forțelor Aeriene şi Spațiale (VKS) din Rusia. Ea a spus că experții au încercat să stabilească o legatura cu „satelitul” pentru a reactiva secventa de lansare pentru separare, dar fără niciun rezultat.

Potrivit agenţiei, motivul anomaliei este deja cunoscut – nu a functionat una din cele patru ancore-încuietori ale „Kanopus-ST”.

Satelitul a încetat să mai existe din punct de vedere balistic pe 8 decembrie, anunta „Interfax”, referindu-se la Sistemul american de control al spaţiului din cadrul Pentagon.

Potrivit datelor din SUA, „Kanopus-ST” va intra în straturile dense ale atmosferei deasupra punctului cu coordonatele 71,5 grade latitudine nordică și 81,5 grade longitudine estică (in Siberia), iar fragmentele sale ar putea cădea la sud de gura fluviului Enisei, se arata in raport.

Roskosmos nu are obiectii fata de „Soyuz” şi considera ca prioritara principala versiunea defecţiunii la ancorarile etapei superioare ale nava spaţiale propriu-zise, care nu s-au deschis la timp, scrie ziarul „Kommersant”.

Rusia isi punea mari spearnte în „Kanopus-ST”. Acesta a fost dezvoltat 10 de ani şi trebuia lansat in spatiu în 2011, dar a fost finalizat şi livrat clientului – Ministerul Apărării din Rusia – abia trei ani mai târziu.

Urma sa fie folosit pentru a monitoriza situaţia oceanica şi hidrometeorologica, să efectueze teledetecție şi, nu in ultimul rand, explorarea oceanului planetar în scop militar. Practic, satelitul era capabil să efectueze teledetecţie şi monitorizarea suprafeţei şi adancului oceanului in vederea detectari submarinelor straine.
 
Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *