Sport

Rugbistii moldoveni au consemnat un record national

Doua ezitari fatale in ultimele minute de joc din finala cu Polonia nu i-au permis selectionatei de tineret a R. Moldova la rugbi, Under-20, sa obtina titlul de campioana europeana. Oricum, in pofida infrangerii cu 15-16, echipa tinerilor rugbisti a intrat in istoria sportului autohton ca prima care reuseste sa obtina un titlu de vicecampioana europeana.

Organizarea Campionatului european, un eveniment de anvergura, la Chisinau reprezinta un succes pentru sportul moldovenesc si pentru imaginea RM pe plan international, iar vointa cu care au luptat „ostasii” antrenorilor Sergiu Motoc si Ion Cebotari a oferit si mai mult farmec celor doua zile de festival rugbistic.

Un timp ideal pentru rugbi a „invitat” spectatorii in tribune, sambata, cu ocazia meciurilor decisive. In disputa pentru medaliile de bronz s-au confruntat, in prima jumatate a zilei, reprezentativele de tineret ale Serbiei si Elvetiei. A fost o partida exact asa cum place amatorilor jocului cu balonul oval: rasturnari de scor, placaje periculoase, gramezi „cu scantei” si eseuri spectaculoase. Sarbii au avut numeroase ocazii de a obtine victoria, chiar au condus si dupa prima repriza cu scorul de 9-7, insa experienta elvetienilor si-a spus cuvantul si formatia din ?ara Cantoanelor a invins cu 27-19.

Victorie ratata pe final

La o ora si jumatate dupa terminarea finalei mici, in aplauzele necontenite ale tribunelor arhipline, pe terenul Stadionului „Dinamo” au pasit selectionatele R. Moldova si Poloniei, care urmau sa stabileasca viitoarea campioana europeana. La fel ca si in primul meci din aceasta saptamana, stafful tehnic al moldovenilor a mizat pe urmatorul lot de jucatori: Ion Dascal, Daniel Hancu, Victor Leon, Maxim Gargalac, Alexandru Bejan, Serghei Muntean, Silvian ?urcanu, Victor Arhip, Sergiu Struna, Eugen Rusu, Ghenadie Evteev, Igor Misin, Roman Gobjila, Mihai Gheorghies, Alexandru Matveev, Dumitru Ursu, Andrei Matablanda, Igor Orghianu, Adrian Gratii, Anatolie Curechi, Radu Cibotari, Victor Murzac, Nicolae Obada, Ion Copatov, Iurie Djurinschi si Sergiu Buduian.

Constienti de responsabilitatea care le-a revenit in disputarea acestui important meci, jucatorii nostri au abordat cu multa seriozitate evenimentul, partida fiind una echilibrata la maximum, scorul balansand in favoarea unei sau altei echipe. Echilibrul de pe teren a fost reflectat perfect si in scorul primei reprize – 8-8. In mitanul secund, fiecare reusita a gazdelor era urmata de o actiune similara a polonezilor, astfel ca scorul era forte strans. Cu un singur minut inainte de final, la 15-13 in favoarea „tricolorilor”, un fault banal in apropierea portii noastre a condus la o lovitura de pedeapsa pentru oaspeti. Grzegorz Muszynski nu a ratat si a adus titlul pentru Polonia.

Fluierul final, care a urmat imediat, a prabusit bravii nostri rugbisti la pamant, dezamagiti ca nu au putut deveni campioni europeni. Ei au fost alinati si incurajati de presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, care a fost prezent la meci chiar de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.Performanta tinerilor nostri a fost una in premiera, deoarece cel mai bun loc ocupat pana acum de o echipa moldoveneasca a fost locul trei la Europenele-2007 de rugbi-7, obtinut de seniori.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *