Actualitate

Rosca datoreaza Investprivatbank cel putin 1.000.000 de dolari

• Cel putin un milion de dolari urmeaza sa ramburseze Iurie Rosca bancii in proces de lichidare „Investprivatbank”, pentru credite primite in ianuarie 2008 de catre doua ONG-uri controlate de el.
• Declaratiile anterioare ale directorului bancii, Ivan Chirpalov, precum ca Rosca si-a intors deja datoriile au fost facute, probabil, din frica – actele pentru imobilele gajate (in unul din care se afla redactia „Flux”) de la Oficiul Teritorial Cadastral Chisinau arata ca datoriile inca n-au fost achitate.
• Daca vicepremierul si-a mentinut controlul si asupra cladirii de pe V. Parcalab, 43, atunci datoria sa fata de „Investprivatbank” depaseste 28 de milioane de lei.

La sfarsitul lunii mai, cand abia se afla despre deficitul acut de lichiditati la „Investprivatbank”, Ivan Chirpalov, asatzi arestat, declara pentru TIMPUL ca toate creditele pentru imobilele gajate bancii, asupra carora a detinut sau isi menite controlul Iurie Rosca, au fost achitate la inceputul anului curent. Informatia pe care am obtinut-o recent de la Cadastru arata, insa, ca I. Chirpalov, simtind pericolul ce-l paste, a facut aceste afirmatii nedorind sa intre in conflict cu Rosca. Astfel, potrivit datelor de la Cadastru, Fundatia pentru Democratie Crestina, al carei fondator este vicepremierul, inca nu si-a rambursat creditul de 6,5 mln. lei, pentru care a gajat, in ianuarie 2008, sediul redactiei ziarului „Flux” (str. Corobceanu, 17), iar Cartelul ?aranesc „Sf. Gheorghe” – organizatie subordonata PPCD – datoreaza bancii circa 5,5 mln. lei, gajand cladirea de pe str. Lazo, 11. Faptul ca ultimul credit nu a fost cerut pentru Cartel ni l-a demonstrat chiar seful Cartelului, Ignat Vasilache, prin declaratiile facute anterior pentru TIMPUL. Intrebat pentru ce a solicitat banii, Vasilache ne-a raspuns surprins ca nu stie nimic despre un asemenea credit… Si in anul 2007, luand ca gaj aceleasi imobile, „Investprivatbank” a acordat acelorasi ONG-uri alte trei credite, deja stinse – de 2 mln. lei, 2,5 mln. si 3,5 mln. Deci, in ultimii doi ani, banca a oferit credite celor doua ONG-uri ale lui Rosca in suma de 20 de milioane de lei, dintre care 12 mln. raman a fi nerambursate.

TIMPUL a scris si despre creditele uriase, pe care „Investprivatbank” le-a dat, primind gaj cladirea de pe str. Parcalab, 43. Amintim ca, in 2000, cand demarase campania de insusire a Tipografiei „Prag-3”, seful PPCD a cumparat acest imobil de la fostul director al tipografiei, Ghenadie Talmatchi. Tranzactia e plina de mistere, deoarece Talmatchi sustine ca nu a vandut nimanui aceasta cladire… Rosca a dat-o in arenda mai intai Companiei „Union Fenosa”, apoi „Valiexchimp”, care a parasit cladirea acum o luna. In 2008, Rosca a vandut imobilul lui Fiodor Chebici, soferul de la „Investprivatbank”. Peste numai o luna, el a fost gajat la aceeasi banca pentru un credit de 7,6 mln. lei, iar peste alte zece zile – pentru un nou credit de peste 15 mln. lei. In mai putin de un an, datoria totala (circa 23 mln. lei) a fost stinsa, iar in decembrie trecut Chebici a primit un nou credit, de 15,5 mln. lei. Nu stim cum un sofer ar putea face atata bani in termene restranse, dar Chirpalov, inainte de a fi arestat, ne-a dat de inteles ca acesta a fost dirijat de cineva: „Sarmanul sofer… Lasati-l in pace, nu ia banii pentru el…”. Daca admitem ca vicepremierul isi mentine controlul si asupra imobilului respectiv, suma totala a creditelor acordate in ultimii doi ani de catre „Investprivatbank” in interesele sale constituie circa 60 mln. lei, dintre care inca nu au fost intoarse 28 mln.

Mentionam ca licenta „Investprivatbank” a fost retrasa la 19 iunie, peste numai trei zile dupa ce Rosca a fost numit vicepremier. In aceeasi zi a fost arestat Chirpalov, caruia Procuratura ii incrimineaza „incalcarea regulilor de creditare”, ceea ce ar fi condus la falimentarea bancii. Persoane influente din sistemul bancar presupun ca Ivan Cirpalov va fi izolat pana la alegerile din 29 iulie, pentru a nu divulga unele adevaruri, care ar stirbi grav imaginea guvernarii. Potrivit Bancii Nationale, dupa falimentarea „Investprivatbank”, debitorii bancii urmeaza sa-si achite creditele la „Banca de Economii”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *