Cultură

Romnia isi premiaza fiii basarabeni

19 elevi dotati din diferite raioane ale R. Moldova, invingatori la olimpiadele nationale la Limba romana si Istoria romanilor au fost premiati de catre guvernul roman.

Evenimentul a avut loc ieri, intr-o atmosfera solemna, in incinta Ambasadei Romaniei la Chisinau. Cei 19 elevi au fost selectati de catre Ministerul Educatiei al R. Moldova. Prezent la manifestare, ministrul de resort, Leonid Bujor a calificat manifestarea drept un eveniment in premiera absoluta. El a spus, ca, dupa vizita premierului Vlad Filat la Bucuresti, relatiile dintre cele doua tari s-au imbunatatit nespus de mult. Ministerul Educatiei a prezentat guvernului de la Chisinau un proiect al acordului de colaborare cu ministerul de resort de la Bucuresti. Ministrul Bujor a mentionat ca un succes deosebit il constituie semnarea Conventiei privind micul trafic de frontiera, dupa care va urma scoaterea sarmei ghimpate de la Prut.

Premiile au fost inmanate de catre Eugen Tomac, Secretar de Stat in Ministerul de Externe al Romaniei, director al Departamentului Romanilor de Pretutindeni. El a mentionat ca, in ultimul timp, Romania a facut mult pentru tinerii basarabeni. De exemplu, anul curent au fost suplimentate bursele la studii in tara cu 1000 de locuri.

Cei 19 elevi au intrat in posesia unui set de carte romaneasca si a cate unui premiu banesc din partea Departamentului Romanilor de Pretutindeni. De rand cu cei 19 elevi, a fost premiat si Victor Boian din satul Carahasani, raionul Stefan Voda, care, din pensia sa si cu banii obtinuti de la vanzarea uni hectar de vie, a inaltat un monument al eroilor romani cazuti in cel de-al doilea razboi mondial.

Solicitat de TIMPUL, Nicolae Dragos, elev la Liceul teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni, a spus ca este mandru de acest premiu din partea guvernului roman, iar Alina Garnet din Slobozia Mare, Cahul l-a caracterizat drept o mare realizare a sa.

Manifestarea a fost moderata de catre ministrul-consilier al Ambasadei Romaniei in R. Moldova, Alexandru Muresan.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *