Externe

România ar putea rata aderarea la spaţiul Schengen în 2011

Printre argumentele evidenţiate de Paris şi Berlin sunt menţionate carenţele celor două state în domeniul justiţiei, luptei anticorupţie şi criminalităţii organizate. Oficialii din Berlin şi Paris consideră că „nu ar fi realist şi nici responsabil să nu luăm în calcul defectele identificate”, avertizând că alăturarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie în martie 2011 ar putea avea „consecinţe grave pentru securitatea internă a UE şi pentru fiecare stat membru”, deoarece lacunele invocate „au incidenţă asupra supravegherii frontierelor într-o regiune strategică şi asupra accesului deplin la datele Schengen”.

În scrisoarea lor, miniştrii francez şi german recunosc totuşi că, din punct de vedere tehnic, procesul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este în general „pozitiv”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al comisarului Malmstrom, Michele Cercone, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu comentează în niciun fel conţinutul scrisorii.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a criticat dur gestul demnitarilor francez şi german. Într-o declaraţie de presă, difuzată marţi de Palatul Cotroceni, Băsescu a calificat scrisoarea celor doi oficiali drept una „discriminatorie la adresa României”. „Nu vom accepta o discriminare din partea nimănui, fie ea şi din partea celor mai puternice state ale Uniunii Europene şi atenţionarea că un precedent de încălcare a Tratatului de aderare al unui stat este un lucru care poate conduce la alte abuzuri în continuare, iar România are dreptul să se bată pentru drepturile ei. Nu am avut aceste condiţionalităţi pentru intrare în spaţiul Schengen, de aceea considerăm că este o discriminare. Trebuie să avem aceleaşi condiţii de acces în spaţiul Schengen pe care l-au avut toate statele, inclusiv cele care au intrat cu doi-trei ani înaintea noastră şi aşa cum precizează şi Tratatul nostru de aderare”, a spus şeful statului român.

Comentarii:

Alexandru Tănase,
prim-vicepreşedinte PLDM

Încă nu există o decizie în acest caz. Probabil sunt anumite probleme legate de securizarea frontierei. În cazul în care România nu va fi acceptată în spaţiul Schengen, cetăţenii moldoveni vor trebui să obţină vize de călătorie în România distincte de vizele de călătorie în spaţiul Shengen. Dacă România, totuşi, va intra în acest spaţiu, atunci va avea dreptul să elibereze vize care vor permite circulaţia nestingherită în toată Europa. Cetăţenii moldoveni nu pot crea incomodităţi sau probleme statului român din punct de vedere al securizării frontierei, pentru că cazuri de trecere frauduloasă a frontierei sunt tot mai puţine, ceea ce înseamnă că autorităţile moldovene îşi controlează frontiera.

Oazu Nantoi,
analist politic

Este un moment foarte neplăcut pentru România şi Bulgaria, dar în scrisoarea miniştrilor german şi francez sunt aduse argumente fundamentate pe informaţii obiective. Problema este veche: dacă vrei să faci parte din UE, trebuie să faci faţă rigorilor.

Anatol Ţăranu,
analist politic

România şi Bulgaria nu au îndeplinit toate cerinţele necesare pentru securizarea frontierelor lor în perspectiva aderării la spaţiul Schengen. Statele din Europa veche sunt foarte preocupate de acest lucru, deoarece criza loveşte grav stabilitatea lor economică şi este un lucru normal ca aceste state să ceară un grad înalt de protecţie a pieţei lor de muncă. Reacţia liderului român la opinia Franţei şi Germaniei este absolut logică. Românii aspirau la zona Schengen. Această amânare subliniază faptul că trebuie să-ţi faci temele pentru acasă mai bine şi, de asemenea, poate contribui la ridicarea gradului de securizare a hotarelor Bulgariei şi României. Din păcate, acest lucru va crea probleme suplimentare pentru acei cetăţeni ai RM care vor dori să treacă hotarul românesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *