Actualitate

Reuters: Autocratul rus nu-și poate permite o cursă a înarmării cu Statele Unite

În plus, partea americană amenință să se retragă în sase luni definitiv din acest acord nuclear, ceea ce îi va dezlega mâinile pentru dezvoltarea de noi rachete de croazieră. În consecință, amenințarea unei noi curse a înarmarii între Washington și Moscova crește. Putin a răspuns deciziei americane prin anunțarea acțiunilor în „oglinda” ale Rusiei și a suspendat oficial punerea în aplicare a Tratatului INF.

Dar Putin, care adesea recurge la retorica militaristă împotriva Occidentului, nu a îndrăznit să ridice mizele. El nu s-a aruncat cu promisiuni de a desfășura noi rachete, ci doar a spus că Moscova o va face în Europa sau în altă parte în cazul în care Washingtonul o va face pe primul.

”Nu vom permite să fim atrasi într-o cursă costisitoare a înarmarii”, i-a spus Putin ministrului apărării Serghei Șoigu. Acest comentariul al sau a fost unul forțat. Situația economica grea și realitățile politice, precum si amintirea rolului cursei înarmărilor în prăbușirea URSS, sugerează că Putin nu prea are de unde sa aleaga. Iar situația actuala îi limitează apetitul pentru o escaladare relativ scumpă în viitor.

Dar asta nu înseamnă că Putin nu va aloca în continuare sume imense pentru inzestrarea armatei. Înca anul trecut el a anunțat dezvoltarea unui număr de arme „invincibile”: rachete hipersonice, lasere și torpile-roboti nucleare subacvatice. Însa Rusia este prea săracă pentru a începe o cursa a înarmarii pe scară largă.

„Trebuie să ținem minte că problema cursei înarmărilor, care ne poate rupe în bucăți, este destul de reală”, a declarat fostul președinte al Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Dubinin. În opinia sa, Statele Unite încearcă să repete succesul strategiei Războiului Rece, împingând Moscova la cheltuieli mari pe care nu și le poate permite. Pentru Rusia, ar fi dezastruos să încerce să atinga paritatea cu partea americană. Prin urmare, răspunsul trebuie să fie unul rezonabil.

Amintirile despre rafturile goale din magazine, înaintea prăbușirii URSS în 1991, sunt încă vii la rușii mai în vârstă. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că Kremlinul a cheltuit sume uriașe cu industria militară, încercând să „recupereze și să depășească” Statele Unite, neglijând economia de consum.

„Americanii își amintesc că URSS s-a prăbușit parțial pentru că a încercat să țină pasul cu Statele Unite la numărul de rachete, submarine nucleare și tancuri. Ei încearcă să facă același lucru acum”, spune expertul militar Viktor Litovkin.

După suspendarea Tratatului INF, Washingtonul și Moscova au anunțat că vor dezvolta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune care au fost interzise până în acel moment. Rusia a anunțat că se așteaptă să finalizeze activitatea înainte de 2021. Șoigu i-a spus lui Putin că banii pentru crearea a două noi tipuri de rachete vor fi alocati din buget prin redistribuirea fondurilor. Rusia nu își dezvăluie integral cheltuielile de apărare și securitate. Dar s-a relatat că, în general, țara cheltuie pe aceste nevoi 30% din bugetul pentru 2019, care reprezintă 273 miliarde de dolari.

Veniturile din petrol mențin Rusia pe linia de plutire. Se preconizează că excedentul bugetar la sfârșitul anului va fi de 29,3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 1,8% din PIB. Rezervele valutare ale țării ajung la 478 miliarde. Dar acești bani au fost deja distribuiti din cauza situației geopolitice dificile în care a ajuns Moscova, luând în considerare și peisajul politic intern. Redistribuirea finanțelor va fi foarte dureroasă.

Totodata, Moscova pune bani deoparte, încercând să creeze un fond-tampon pentru a compensa consecințele noilor sancțiuni occidentale. În plus, ea trebuie să cheltuiască miliarde de dolari pentru a îmbunătăți infrastructura și standardele de viață depășite. Mai ales ca, în ultimii ani, veniturile reale ale rușilor au scăzut, prețurile au crescut, iar creșterea TVA și a vârstei de pensionare au tras in jos popularitatea guvernului.

Prin urmare, Putin se află sub presiune politică. Potrivit expertului rus Igor Nikolaev, Kremlinul ar putea decide să-și bage mâinile în alte sectoare, pentru a lua bani de acolo și a-i da spre dezvoltarea de noi arme. Acest lucru poate duce la reduceri suplimentare ale cheltuielilor guvernamentale și ale standardelor sociale. Dar, dacă povara cursei înarmărilor crește, dorința lui Putin de a cheltui mai mult pentru apărare în actualul climat politic va scădea foarte puternic. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *