Eveniment

Retrospectiva lunii mai

Comemorarea răpirii Basarabiei

Evenimentul lunii mai a fost comemorarea a 200 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Imperiul Țarist. Cu acest prilej, la Chișinău au fost organizate o serie de manifestări de comemorare a acestui moment tragic.

La inițiativa ziarului TIMPUL, Academia de Ştiinţe a Moldovei împreună cu Academia Română au lansat un proiect comun de desfăşurare a unei conferințe internaționale pe teme istorice, între 14-16 mai, la Chişinău şi Iaşi, iniţiativă susţinută de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Istorici și sociologi din toată Europa au participat la acest prestigios eveniment științific.

Pe 13 mai, duminică, circa 8000 de demonstranți, majoritatea tineri, au participat la marșul de comemorare al ruperii Basarabiei de la Principatul Moldovei, într-un cortegiu care a protestat în fața ambasadelor Rusiei și Turciei, state care au semnat, în 1812, sentința înstrăinării acestui pământ.

Timpul.md

Editorial

De ce 16 mai nu e o zi de doliu pentru deputați

Refuzul deputaților de a declara ziua de 16 mai zi de doliu național a stârnit indignarea liderilor de opinie din R. Moldova. Iată ce scrie Constantin Tănase despre acest gest de lașitate al parlamentarilor moldoveni într-un editorial din preziua comemorării.

„Laşitatea politică a elitelor noastre conducătoare devine şi mai accentuată când e vorba de un mesaj care ar putea… incomoda Rusia. Prin asta se explică şi stările de spirit proruseşti foarte active, dar şi miturile şi prejudecăţile antiromâneşti din societatea moldoveană. Sunt foarte multe lucruri (urâte de tot) care vor trebui spuse pe această temă. Sunt convins că lucrurile ar fi luat o altă întorsătură şi 16 mai 2012 ar fi fost marcat altfel, dacă acest crucial eveniment istoric ar fi figurat pe agenda… morală a intelectualităţii noastre. Din păcate, şi la acest capitol pretinsa noastră intelectualitate naţională (chiar proromânească), cu excepţiile care confirmă regula, nu s-a „autosesizat” nici în ceasul al doisprezecelea, motivând aceasta prin faptul că, deşi „aspectul istoric e important…”, „viaţa e în prezent, celelalte au fost istorie”, iar „anul 1812 a fost depăşit prin actele de la 1918 şi 1940…”. Să nu ne facem iluzii: anume astfel sunt înţeleşi ultimii 200 de ani de istorie de către elitele noastre. În condiţiile unei asemenea mentalităţi, e greu de crezut că ruşii îşi vor retrage într-un viitor apropiat trupele militare din stânga Nistrului şi, odată cu ele, şi „coloana a cincea” din dreapta Nistrului, care nu e mai mică şi mai lipsită de importanţă decât Armata a 14-a.
… După 200 de ani de la raptul din 1812, Moldova (dintre Prut şi Nistru) nu şi-a găsit liniştea şi identitatea”.

Constantin Tănase

Interviu

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal: „Dacă îngenunchezi în faţa ruşilor, poţi rămâne fără cap”

Convingerea lui Ghimpu: „Interesele de partid şi financiare moldo-ruse predomină asupra adevărului istoric. Se vrea să aderăm la marea familie europeană, pornind de la minciună”. (…)

– Dle Ghimpu, de ce 16 mai trebuie să fie zi de doliu pentru RM?
– Cred că orice stat care a avut de suferit în urma unor ocupaţii, căruia i s-a interzis limba şi istoria şi i-a fost distrusă conştiinţa naţională, nu are dreptul să nege acest adevăr dureros. Ziua de 16 mai 1812 consemnează trecerea a două secole de la o tragedie naţională, comisă prin tratatul de pace ruso-turc din acea dată. Niciun popor nu poate deveni liber pentru a-şi construi un viitor, dacă nu condamnă crimele la care i-au fost supuşi în trecut moşii şi strămoşii. (…) Eu am fost martorul luptei politice din RM din ultimii 22 de ani şi am observat că toate guvernările noastre au fost loiale faţă de Moscova. În mod normal, guvernanţii independenţei noastre, indiferent dacă au fost fricoşi sau devotaţi politicii ruseşti, trebuiau mai întâi de toate să înţeleagă că Rusia ţaristă sau cea sovietică înseamnă tot Rusia. Ce folos că astăzi avem o Rusie pretins democratică, dacă armata ce ne-a ocupat în 1812 stă de 200 de ani în cetatea lui Ştefan cel Mare, supranumită de ruşi Basarabia? Ne-au rebotezat în 1913, căci nu le ieşea să spună că au eliberat moldovenii de sub moldoveni. La fel cum, în 1940, ne-au făcut moldoveni, căci nu suna afirmaţia că ar fi eliberat românii de români. (…)

Pavel Păduraru

Cifra lunii

200

Sub semnul acestei cifre, a bicentenarului ocupației Basarabiei, au avut loc majoritatea evenimentelor din această lună.

Omul săptămânii

Ion Sturza



S-a născut în satul Pârjolteni, raionul Călăraşi, pe 9 mai 1960. Și-a făcut studiile la facultatea de Economie a Universității de Stat din Chișinău. În 1987 a contribuit la înfiinţarea Asociaţiei de comerţ exterior „Moldex”, în cadrul căreia a elaborat primele proiecte de atragere a investiţiilor străine în R. Moldova şi a coordonat modernizarea întreprinderilor moldoveneşti.

În perioada 19 februarie – 9 noiembrie 1999, Ion Sturza a deţinut funcţia de prim-ministru al R. Moldova. Cabinetul său de miniştri a promovat reformele, a achitat datoriile faţă de „Gazprom” şi s-a bucurat de cea mai bună imagine în exterior.

Alte evenimente

Moartea primadonei Operei Naționale

Miercuri, 16 mai 2012, la ora 11.15, s-a stins din viaţă primadona Operei Naţionale, Madame Butterfly a Republicii Moldova, Maria Bieşu. În ultimii trei ani, celebra cântăreaţă s-a luptat cu o boală incurabilă, care a ţintuit-o la pat, ultimele luni petrecându-le mai mult în spital.
Maria Bieşu s-a născut la 3 august 1935, în comuna Volintiri, judeţul Cetatea Albă, România, astăzi raionul Ştefan-Vodă, R. Moldova. În 1967 a luat Premiul I la Concursul Internaţional „Miura Tamaki” din Tokio, fiind apreciată de juriu drept cea mai bună Cio-Cio-San din lume. În 1990 a inaugurat la Chişinău Festivalul Internaţional „Invită Maria Bieşu”. Artistă a Poporului, în 1992, Maria Bieşu a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 2000 – cu Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Comandor. I s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Chişinău şi de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
În cinstea îndrăgitei artiste, Teatrul Național de Operă și Balet poartă acum numele Mariei Bieșu.

Ziua Europei, mai târziu

La fel ca în alți ani, ca să nu se suprapună cu sărbătoarea așa-zisei Victorii, Ziua Europei a fost decalată cu câteva zile în RM, fiind sărbătorită pe 12 mai, la trei zile după restul întregului continent. Pe tot parcursul lunii mai, continuă protestele împotriva adoptării Legii Antidiscriminare organizate de Mitropolia Moldovei, deranjată de faptul că alte religii vor primi drept de manifestare pe teritoriul RM, dar și că acest act normativ va acorda drepturi homosexualilor și lesbienelor.

Mama lui Petrenko, reținută

Pe 2 mai, mama deputatului PCRM Grigore Petrenko a fost reţinută în Federaţia Rusă. Cercetată penal pentru abuz de serviciu şi delapidarea averii străine, femeia învinuită că a furat 500.000 de lei din casieria liceului al cărei directoare era, nu a fost, în cele din urmă, expulzată. În aceeași zi, patru colaboratori ai Comisariatului de Poliţie Ciocana au fost condamnaţi pentru tortură la câte cinci ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de trei ani.

9 mai, tradițional, în stil rusesc

Luna mai, prin tradiție, este marcată la Chișinău de manifestările legate de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o atmosferă tipic sovietică, dominată de lozinci comuniste și simbolistică aferentă, nostalgicii URSS-ului au folosit acest prilej pentru a-și etala disprețul față de nația titulară, stârnind indignarea martorilor evenimentului. 

Terorist turc pe aeroport

Poliţia de la Chişinău a arestat pe 7 mai un terorist turc dat în urmărire internaţională. Bărbatul a fost reţinut pe Aeroportul Internaţional Chişinău în timp ce încerca să intre în RM.

Schimb de focuri la Ialoveni

Pe 30 mai, un bărbat a fost omorât, iar altul a fost rănit, în urma unui schimb de focuri, la o benzinărie din Ialoveni. Ulterior, poliţia a reţinut un suspect, recidivist.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *