Moldova

Republica Moldova în topul celor mai alcoolizate state. CÂT VIN CONSUMĂ MOLDOVENII

Moldova păstrează aceeași poziție și când vine vorba de cifrele neoficiale înregistrate privind consumul de alcool – 10 litri pe cap de locuitor.

Datele oficiale înregistrate, însă, plasează R. Moldova pe locul 46 din 188 de țări, cu un volum de 8,2 litri anual, pe cap de locuitor. Pe locurile de frunte se situează Cehia cu un consum de aproape 15 litri, urmată de Andora – 14 litri, Estonia – 13,5 litri, Irlanda – 13,4 litri și Franța – 13,3 litri. Pe locul 18 se clasează România cu un consum de 11,3 litri pe cap de locuitori anual, urmată de Bulgaria (11,2 litri), Belorus (11,2 litri) și Rusia (11 litri).

Moldova se regăsește printre primele 20 de țări la capitolul consum de bere. Potrivit datelor, în Moldova anual se înregistrează un consum de peste 4,5 litri de bere pe cap de locuitor. Cei mai mari consumatori de bere sunt locuitorii statului Palau – 8,9 litri, Cehia – 8,5 litri, Seychelles – 7,1 litri, Irlanda și Azerbaijan – câte 7 litri.

Nici când vine vorba de spirt nu stăm mai bine. Moldova se clasează pe locul 19 cu un consum de 4,4 litri de spirt pe cap de locuitor. Potrivit raportului OMS cel mai mult spirt consumă sud-coreenii – 9,6 litri pe cap de locuitor. Peste 9 litri de spirt consumă estonienii. Și rușii sunt mari amatori de spirt – circa 6,9 litri pe cap de locuitor anual.

Cât privește consumul de vin pe cap de locuitor, Moldova încheie top 10 țări cele mai mari consumatoare de vin. Astfel, pe primul loc se clasează Luxembourg (8,1 litri), urmat fiind de Franța (8,1 litri), Portugalia (6,6 litri), Italia (6,3 litri), Croația(5,8 litri), Andora (5,7 litri), Slovenia (5,1 litri), Elveția (5,1 litri), Ungaria (4,9 litri) și Moldova (4,6 litri).

Metodologia utilizată de către OMS calculează cantitatea consumată de alcool de către persoanele de 15 ani și mai în vârstă. Toate datele sunt din 2011, cu excepția celor privind datele oficiale înregistrate și totalul de consum. Consumul oficial înregistrat vizează consumul mediu înregistrat pentru perioada 2003-2005. Consumul neînregistrat a fost calculat prin investigații empirice și judecățile experților. Total este suma primelor două coloane.

Timpul.md (A.C.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *