Politică

Republica Moldova a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău

"Ataşatul militar de la Ambasada rusă a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe, dar şi toate celelalte ambasade au primit această notă", a declarat ministrul în emisiunea "Tema Săptămânii", pe postul Canal2, citat de Unimedia.

Prin această notă, diplomaţia moldoveană le sugera misiunilor diplomatice să nu participe la parada militară de la Tiraspol, a declarat ministrul.

"Participarea lor va însemna un act neprietensc faţă de ţara noastră", a spus Salaru că avertiza nota.

Ministrul a anunţat că l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti în legătură cu "sfidarea Republicii Moldova" şi a adăugat că aşteaptă ca ataşatul militar al Ambasadei Rusiei să-şi ceară scuze în mod public sau să fie rechemat.

Potrivit portalului rus Sputnik, ministrul a declarat pentru postul naţional moldovean de radio că Chişinăul consideră gestul ataşatului un "pas neprietensc" din partea Rusiei, motiv pentru care Republica Moldova a decis să suspende toare relaţiile militare cu Rusia.

Anterior, un reprezentant al Ambasadei Rusiei a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe pentru a explica acţiunile ataşatului, scrie portalul citând agenţia de ştiri Regnum.

"Suntem îngrijoraţi de această situaţie şi am subliniat natura inacceptabilă a unui asemenea gest", a declarat pentru Regnum ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman.

Tiraspolul a organizat miercurea trecută o paradă militară prin care a marcat 25 de ani de la "independenţa" Transnistriei. Peste 2.000 de militari şi 123 de vehicule militare au luat parte la paradă, precizează portalul rus.

Transnistria, care şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău în urma războiului din perioada 1990-1992, pe fondul unor temeri potrivit cărora Republica Moldova plănuia să se reunească cu România, nu este recunoscută de către comunitatea internaţională şi nici de Moscova. Însă, pe teritoriul regiunii moldovene separatiste se află aproximativ 1.500 de membri ai trupelor ruse de menţinere a păcii, precum şi trupe care păzesc armamentul din perioada sovietică staţionat în regiune.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *