Cultură

Regele revine în Basarabia

Delegația prahoveană, aflată la Chișinău, cu ocazia Aniversării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, a participat, sâmbătă, 26 martie 2016, la lansarea celui de-al doilea volum „Istoria Basarabiei” de Alexandru Boldur, în cadrul căreia preşedintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a dăruit redacției macheta regelui. La eveniment au mai participat consilierii judeţeni: Ludmila Sfîrloagă, preşedintele Comisiei de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, Elisabeta Popovici, Daniel Şepşi şi Vasilică Diaconu, primarul comunei Măgurele.

În cadrul evenimentului, redactorul-şef Silviu Tănase le-a prezentat invitaților al doilea volum al lucrării „Istoria Basarabiei” de Alexandru Boldur, care a fost gândit ca o contribuţie la studierea Istoriei Românilor. Fiecare membru al delegaţiei s-a ales cu toate cărțile istoricului A. Boldur publicate de Editura TIMPUL. De fapt, unul dintre obiectivele redacției ziarului TIMPUL este de „a trece Prutul” cu aceste volume. Din acest motiv, ne-am propus ca și dincolo de granițele RM să se vorbească despre activitatea literară și viața lui Alexandru Boldur, pentru a face cunoscute personalitatea și contribuția acestuia asupra istoriografiei românești din Basarabia. La rândul său, Silviu Tănase a primit din partea lui Mircea Cosma o Diplomă de Excelenţă şi trofeul „România 100”, pentru promovarea valorilor naționale și a oamenilor iluștri din spațiul românesc.

Macheta adusă la TIMPUL a fost făcută de sculptorul ploieştean George Dumitru. Statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul ar urma să fie amplasată în centrul Chişinăului. Amintim că, la 17 martie 2016, la sediul Fundației „Constantin Stere”, a avut loc jurizarea a patru machete ce-l reprezintă pe Regele Ferdinand I al României. Macheta câștigătoare a sculptorului ploieștean Constantin Ionescu va servi drept model pentru monumentul ce va fi ridicat la Vălenii de Munte, iar lucrarea realizată de artistul plastic George Dumitru a fost selectată pentru monumentul lui Ferdinand I care va fi instalat la Chișinău. Amintim că anume în perioada de domnie a regelui Ferdinand I a avut loc unirea Basarabiei cu România în 1918.

Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul” a reușit să instaleze până acum în R. Moldova busturile voievodului Ștefan cel Mare, al lui Nicolae Casso și ale unor voievozi/domnitori și mari personalități cultural-istorice ale neamului nostru: Burebista, Decebal, Matei Basarab, Mihai Viteazul, Al. Ioan Cuza, Nicolae Iorga, Constantin Stere, Mihai Eminescu, Adrian Păunescu ș.a. Aceste acțiuni sunt dedicate centenarului creării Statului Național Român, desfășurate în cadrul Programului Național „România 100”, lansat în vara lui 2015.

La Chișinău, statuia Regelui Ferdinand I, sub sceptrul căruia s-a realizat Marea Unire din 1918, a cunoscut o istorie scurtă, de mai puțin de doi ani. La 16 ianuarie 1937, 15 ofiţeri de rezervă din Basarabia, sub președinția lui Gherman Pântea, asistat de secretarul dl. Elefterie Sinicliu, organizează Comitetul, care decide ridicarea monumentului regelui Ferdinand la Chişinău, în scuarul din faţa palatului mitropolitan. Acesta urma să fie instalat la 6 metri de la bordura trotuarului bulevardului Alexandru cel Bun (azi Ştefan cel Mare şi Sfânt), în faţa monumentului portal al Catedralei mitropolitane. M.S. Regele Carol al II-lea al României a aprobat macheta monumentului, executată de sculptorul român Oscar Han, apoi a început colectarea fondurilor. La 5 februarie 1939, are loc dezvelirea monumentului, în prezenţa reprezentantului la Chişinău a M.S. Regelui Carol II-lea, a Generalului Nicolae Ciupercă (fost ministru de război, inspector general al armatei române), a trei miniştri din Guvernul României şi a delegaţilor oficiali ai mai multor provincii româneşti. În iunie 1940, înainte de venirea ocupanţilor sovietici, statuia a fost evacuată la Iaşi. În 1942, ziarul „Basarabia” scria că monumentele Regelui Ferdinand I şi al domnitorului Ştefan cel Mare au fost readuse la Chişinău. În vara aceluiaşi an, pe soclul Regelui Ferdinand I a fost instalat Ştefan cel Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *