Economie Mondială

Războiul petrolului între Rusia şi Arabia Saudită

Declarația aparține analistutlui analistul Leonid Bershidsky, citat de Bloomberg.

„Traderii și rafinăriile europene au confirmat că Arabia Saudită oferă petrol cu discount bun, ceea ce îl face mai atractiv faţă de ţiţeiul rusesc, în ciuda faptului că majoritatea rafinariilor din Europa de Est sunt acum dependente tehnologic pe amestecul brut din Rusia. Companiile petroliere rusești sunt îngrijorate deci nu fără motiv, ziele trecute doi jucatori majori ai pietei petrolului din Rusia, „Rosneft” și „Tatneft”, manifestand nemultumiea fata de prezenta petrolului saudit.

La fel ca cele mai multe dintre țările din Europa de Est şi Centrală, Polonia este un client vechi al companiilor petroliere din Rusia. Dar, în același timp, ea este și inițiatorul principal al noi strategii energetice a Europei, care prevede reducerea dependenței UE de energia rusă … În aceste condiții, un nou furnizor de încredere – este mană cerească.

„În ceea ce privește saudiții, ei au nevoie să se extindă dincolo de piaţa Asiei, unde cererea scade,” -arată articolul. În plus, „Rusia a devenit un concurent serios pentru saudiți şi pe piețele asiatice. În luna mai, livrările de țiței rusesc în China chiar au depasit, și la un moment dat, pe cele din Arabia Saudită.

Acum, când saudiții au declanşat un război tarifar nemilos pentru poziția pe piață (nu doar cu exploatatorii de șisturi bituminoase, dar, în general, cu toți furnizorii non-OPEC), ei încept să pătrundă pe piețele tradiționale rusești. Acest proces se poate dezvolta într-o lupta mai activ între cei doi mari exportatori mondiali, care deja se confruntă în cadrul conflictului sirian …

Dacă economia Chinei va continua să dea rezultate mai slabe decât era de așteptat, piața poate fi prea mica pentru ruși și saudiți. Economiile celor două țări depind de petrol și apărarea cotei de piață este pentru ele o chestiune de supraviețuire.

Potrivit lui Bershidsky, „concurența pe piata hidrocarburilor” este un al motiv ascuns al politicii lui Putin din Orientul Mijlociu. Liderul rus speră că, atunci când Iranul, aliatul său, se va relansa pe piața mondială de petrol și gaze, Rusia va participa la profiturile sale, poate prin oferirea capacitatilor de trasnport din… Siria.

Acum, când în joc este supremaţia energetica a Rusiei în Europa, Moscova va lupta cu şi mai mare determinare tot spre soluționarea conflictului sirian în termenii săi. Nu se poate altfel, conchide Bershidsky.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *