Ultima oră

Războiul din Siria: Care sunt principalele forţe şi alianţe

Numeroase grupări, siriene sau externe, precum şi marile puteri s-au implicat în acest conflict, cu obiective diferite şi într-un teritoriu din ce în ce mai divizat.

Iată mai jos principalele forţe care se confruntă în Siria şi puterea militară de care dispun, potrivit AFP.

REGIMUL ŞI ALIAŢII SĂI

Armata siriană, care numără iniţial 300.000 de oameni, şi-a văzut efectivele reduse la jumătate din cauza victimelor, a dezertărilor şi a insubordonării.

Armata a pierdut două treimi din ţară în faţă ŞI sau a rebelilor islamişti şi a Frontuluiu Al-Nosra, aripa siriană a al-Qaeda. Teritoriul pe care îl controlează este însă strategic deoarece include Damascul, Homs şi Hama în centru, litoralul şi o parte a Alepului, respectiv regiuni unde trăieşte jumătate din populaţia încă prezenţa în Siria.

Miliţiile pro-regim, care numără între 150.000 şi 200.000 de oameni. Principala miliţie, Forţă de apărare naţională (FDN, 90.000 de luptători), a fost creată în 2012.

La multitudinea de miliţii locale se adaugă cele care provin din Liban, Iran, Irak sau Afganistan. Cea mai importantă este cea a Hamasului libanez, care are între 5.000 şi 8.000 de combatanţi, potrivit experţilor.

Rusia: aliatul strategic al regimului, se implică din ce în ce mai mult pe teren, amenajând o baza aeriană pe aeroportul Latakia (vest) şi aducând avioane de lupta, sisteme de apărare aeriană şi echipamente moderne, dintre care o parte pentru regimul al-Assad. Potrivit presei ruse, numărul de soldaţi trimişi în Siria ar fi de cel puţin 1.700.

Iranul: principalul aliat regional al regimului, a trimis 7.000 de Gardieni ai Revoluţiei (unitatea de elită a armatei) în Siria, furnizând de asemenea consiliere militară şi ajutoare economice.

REBELII ŞI FRONTUL AL-NOSRA

Ahrar al-Sham: una dintre cele mai importante grupări rebele. Creată în 2011 şi finanţată de ţările din Golf şi de Turcia, potrivit analiştilor, este prezentă în special în nord şi în regiunea Damasc. De inspiraţie salafistă, a încercat în 2015 să prezinte o imagine moderată în ochii Occidentului.

Frontul Al-Nosra: aripa siriană a Al-Qaeda, este cea mai importantă grupare jihadistă, după rivalul său SI. Condusă de Abou Mohammad al-Jolani şi clasată drept grupare teroristă de Washington, s-a aliat cu grupări rebele în special în provinciile Idleb (nord-vest) şi Alep (nord). Este de asemenea prezentă în sud şi în Damasc.

Cele două grupuri compun, alături de alte formaţiuni mai puţin importante, "Armata de cucerire" creată în 2015. Finanţată, potrivit experţilor, de ţările din Golf, ea a alungat armata din toată provincia Idleb.

Jaysh al-Islam: cea mai importantă grupare rebelă din regiunea Damasc. Este condusă de Zahran Alloush, un islamist.

Frontul sud: regrupează formaţiuni armate non-islamiste care au cucerit o parte din provincia Deraa (sud).

GRUPAREA STATUL ISLAMIC

Grupul cel mai bine organizat, cel mai bogat şi cel mai temut din cauza atrocităţilor sale, SI a cucerit de la intervenţia sa în conflict, în 2013, jumătate din teritoriul sirian.

Condus de Abu Bakr al-Baghdadi, cu mii de luptători, se lupta cu regimul, cu Al-Nosra, cu celelalte grupări rebele şi cu kurzii. A proclamat în iunie 2014 un "califat" pe teritoriile cucerite în Siria şi în Irakul vecin. Aproape 30.000 de jihadişti străini s-au alăturat acestei forţe, potrivit serviciilor americane de informaţii.

KURZII

Prezenţi în special în nord şi nord-est, kurzii apară aceste zone după retragerea regimului. Au primit sprijinul coaliţiei internaţionale pentru a alunga grupări islamiste din oraşele lor.

COALIŢIA INTERNAŢIONALĂ

În faţă atrocităţilor comise de SI, Statele Unite şi mai multe ţări arabe au lansat în septembrie 2014 lovituri aeriene împotriva acestor jihadişti, fără a reuşi însă să-i neutralizeze până în prezent. La această coaliţie s-au alăturat mai multe state occidentale, printre care Marea Britanie şi Franţa.  

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *