Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

publicat în Economie pe 13 Septembrie 2019, 06:43

La creșterea ratei inflației a contribuit cel mai mult majorarea prețurilor pentru produsele alimentare cu 8,3% în luna august curent față de septembrie 2018.

Categoria mărfurilor alimentare, în pofida specificului agrar al economiei țării, exercită pe termen mediu cea mai mare influență asupra creșterii prețurilor în Republica Moldova. Pe durata ultimilor 3 ani media aritmetică simplă a ratei inflației la această categorie a fost de ordinul a 6,5%, mult peste media aritmetică simplă a ratei de creștere a prețurilor la mărfurile nealimentare (3,7%) sau servicii (2,7%). La rândul său, rata sporită a inflației în categoria mărfurilor alimentare este o consecință în special a creșterii prețurilor la legume și cartofi. Astfel, urmare a creșterii accelerate a prețurilor la cartofi începând cu luna iulie a anului trecut, creștere care a provocat și o reacție în rândul consumatorilor și care a fost mediatizată intens, roșiile sunt o nouă „vedetă" la capitolul nivelului prețurilor în anul curent. Rata anuală a inflației la această legumă a atins valoarea de 180,4% în luna august și de 187,2% în luna precedentă. În categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari creșteri ale nivelului prețurilor pe durata ultimilor trei ani se înregistrează la țigări, pe când în sectorul serviciilor cresc accelerat prețurile în special pentru serviciile de sănătate și turism.

Nivelul prețurilor de consum nu a înregiastrat schimbări în luna august față de luna precedentă, după ce alimentele s-au ieftenit cu 0,6%, iar produsele alimentare și serviciile s-au scumpit cu 0,2%, respectiv 0,6%.

De la începutul anului curent, cele mai însemnate creșteri ale prețurilor sunt înregistrate la citrice (183,1%), țigări (127,6%), cartofi (126,9%), usturoi (117,1%), transport feroviar de pasageri (114,6%) și turism (113,9%).

http://www.infodebit.md/