Politică

Raport al Curtii de Conturi: contabilitate falsificata la Academia de Stiinte

In 2008, conducerea Academiei de Stiinte a Moldovei (ASM) a admis mari incalcari ale legislatiei bugetare, in suma de cateva zeci de milioane de lei, se arata intr-un raport de audit al Curtii de Conturi, publicat la 12 ianuarie in „Monitorul Oficial”. Mediul academic vorbeste despre existenta acestui raport problematic inca din primavara anului trecut. Cu toate astea, el a fost publicat abia acum…

Milioane de lei folosite pentru mentinerea exagerata a statelor de personal sau pentru oamenii angajati fictiv, achizitii publice inexistente, calculatoare si tehnica disparute, tranzactii financiare dubioase si rapoarte contabile denaturate (falsificate) – sunt ilegalitatile constatate de echipa de audit, condusa de Liuba Cardei, care-si exprima mari rezerve cu privire la regularitatea functionarii ASM si a institutiilor din subordine.

Potrivit documentului, au fost audiate 19 entitati incadrate in sfera stiintei si inovarii, cu finantare de la bugetul de stat, prin intermediul ASM, ceea ce constituie circa o treime din bugetul pe 2008 (368,4 mln. lei). Surprinzator sau nu, dintre institutiile verificate nu fac parte Institutul de Economie, Finante si Statistica (despre ale carui ilegalitati TIMPUL a scris in mai multe randuri), Institutul de Chimie, Universitatea si Liceul Academiei, de unde tot am avut semnale ca ar exista probleme cu finantele.

Cea mai mare parte a surselor bugetare alocate dezvoltarii stiintei si inovarii s-au utilizat pentru salarizare, fara a se stabili indicii performantei cercetatorilor stiintifici si fara a se tine cont de proiectele realizate. Cu toate acestea, noua din cele 19 entitati verificate au admis supraplati de peste 2 mln. lei. De asemenea, ASM a recurs de mai multe ori la „reparatii capitale” in detrimentul „lucrarilor de cercetari stiintifice” (3,3mln. lei) sau investirea in incubatoare. Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica (CSSDT) al ASM, organul executiv al Adunarii Generale a ASM, a raportat depasirea cu 1,8 mln. lei a limitei la cheltuieli administrative.

Totodata, rapoartele contabile ale institutiei de pe langa Academie „Enciclopedia Moldovei”- la 1.01.2009 – au fost denaturate fata de cele din evidenta contabila. Referitor la „Enciclopedia Moldovei”, Curtea de Conturi mai constata ca angajatii de aici au primit pe langa salarii, sporuri, ajutoare materiale si recalculari consistente. De asemenea, nu a existat vreun anunt de intentie publicat privind achizitiile publice, iar banii pentru editarea primului si singurului volum au fost transferati „Tipografiei Centrale” cu opt luni mai devreme ca editorul sa prezinte enciclopedia pentru tipar. Avansuri similare s-au admis si la lucrarile de reparatie. Curios este faptul ca in loc sa se repare etajul cinci al ASM destinat IS „Enciclopedia Moldovei”, a fost reparat etajul doi, unde este amplasata administratia ASM.

In alte cazuri, au fost achizitionate utilaje de laborator, datate cu anii 1980-1990 (Institutul de Ecologie si Geografie); 15 calculatoare, in suma de 108,8 mii lei, conform facturilor prezentate, nu au putut fi identificate (Centrul stiintific si de producere „Tehnologii Informationale si Sisteme”); la Institutul de Filologie contabilul a activat in baza unui contract de munca cu termenul de valabilitate expirat etc.

Aceasta hotarare a fost remisa parlamentului, pentru informare si luare de atitudine, precum si Procuraturii Generale si Centrului pentru Combaterea Infractiunilor Economice si a Coruptiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *