Internațional

Raikkonen obţine prima victorie după trei ani

Ultima victorie a lui Raikkonen a fost obţinută la Spa-Francorchamps (Belgia) în 2009 cu Ferrari. Fernando Alonso s-a clasat pe locul doi la mai puţin de o secundă, în timp ce Sebastian Vettel a încheiat al treilea la capătul unei curse fabuloase de recuperare.

Vettel a fost penalizat în urma calificărilor şi a plecat de pe linia boxelor. Germanul a efectuat două opriri la boxe şi cu toate acestea a încheiat pe trei foarte aproape de primii doi.

Vettel rămâne lider la general cu un avans de 10 puncte în faţa lui Alonso cu două curse rămase de disputat până la finalul sezonului.

Startul cursei l-a avut în prim plan pe Raikkonen care a pornit mai bine din grilă şi în primul viraj îi luase deja urma liderului Lewis Hamilton. În spatele celor doi Maldonado şi-a păstrat poziţia a treia, în timp ce Alonso a forţat şi a trecut rapid de Mark Webber pe primul sector de viteză.

În turul 2 din cele 55 programate Raikkonen forţa un atac asupra liderului Hamilton, în timp ce Vettel după trei tururi recuperase deja opt tururi ajungând pe 16. Germanul era anunţat prin radio că trebuie să schimbe eleronul faţă uşor avariat în partea dreaptă în urma unui contact în pluton.

Cursa a fost pentru prima dată neutralizată în turul 9 după un spectaculos şi periculos incident între Nico Rosberg şi Narain Karthikeyan, germanul de la Mercedes intrând din plin în monopostul HRT pilotat de indian. Cu multe resturi rămase pe pistă oficialii cursei au trimis Safety Car-ul şi astfel Vettel primea o nesperată şansă de a schimba eleronul avariat sub steaguri galbene.

Anterior intrării la boxe din turul 14 dublul campion mondial de la Red Bull a mai avut o ezitare şi a spulberat indicatorul care marca intrarea pe zona DRS. Incidentul a rămas fără urmări pentru monopost şi Vettel lua de la capăt cursa de recuperare din poziţia a 21-a.

După şase tururi de neutralizare cursa a fost reluată cu Hamilton în continuare la conducere şi cu un Alonso tot mai puternic presat din spate de Webber. Echipierul de la McLaren avea să fie lovit de ghinion şi în turul 20 abandona din postura de lider după ce tocmai semnase cel mai bun tur în cursă. Raikkonen moştenea astfel prima poziţie fără luptă şi conducea detaşat cu un avans de 5 secunde în faţa lui Alonso.

Liderul Raikkonen a efectuat singurul pit stop programat în turul 32 şi echipierul de la Lotus revenea pe prima poziţie cu un avans de o secundă şi jumătate în faţa lui Vettel, pilot care ajungea neverosimil pe doi după o remarcabilă cursă de recuperare.

Următoarea etapă a Formulei 1 este programată la 18 noiembrie în Austin, Texas, pe cel mai nou circuit din calendar.
Vettel a oprit pentru a doua oară în turul 38 şi a coborât pe patru în clasament chiar în spatele lui Raikkonen, Alonso şi Button.

A doua neutralizare a cursei a venit în turul 39 şi dacă ar mai fi aşteptat un tur germanul ar fi intrat la boxe pe steag galben. Safety Car-ul a fost din nou trimis în pistă după un accident produs între Romain Grosjean şi Mark Webber, ambii piloţi abandonând cursa. Cel mai şifonat a ieşit Webber, pilot care anterior se mai atinsese cu Maldonado şi Massa.

Ultimele 12 tururi au fost parcurse în regim normal de cursă cu Raikkonen mergând la limită pentru a scăpa de presiunea lui Alonso. În spate Vettel s-a lipit de Button şi după mai multe încercări eşuate a trecut de britanic cu un atac la exterior când mai erau trei tururi până la final.

Alonso a forţat la rândul său intrarea în zona de detecţie a DRS-ului pentru un atac decisiv asupra lui Raikkonen, dar finlandezul s-a apărat exemplar şi la final a trecut învingător linia de sosire urcând pentru a şaptea oară pe podium în acest sezon.

Rezultatele Marelui Premiu din Abu Dhabi:

1. Raikkonen Lotus-Renault 1h45:58.667
2. Alonso Ferrari + 0.852
3. Vettel Red Bull-Renault + 4.163
4. Button McLaren-Mercedes + 7.787
5. Maldonado Williams-Renault + 13.007
6. Kobayashi Sauber-Ferrari + 20.076
7. Massa Ferrari + 22.896
8. Senna Williams-Renault + 23.542
9. Di Resta Force India-Mercedes + 24.160
10. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 27.400
11. Schumacher Mercedes + 28.000
12. Vergne Toro Rosso-Ferrari + 34.900
13. Kovalainen Caterham-Renault + 47.700
14. Glock Marussia-Cosworth + 56.400
15. Perez Sauber-Ferrari + 56.700
16. Petrov Caterham-Renault + 1:04.500
17. De la Rosa HRT-Cosworth + 1:11.5

Cel mai rapid tur: Vettel, 1:43.964

Abandonuri:

Pic Marussia-Cosworth 42
Grosjean Lotus-Renault 38
Webber Red Bull-Renault 38
Hamilton McLaren-Mercedes 20
Karthikeyan HRT-Cosworth 8
Rosberg Mercedes 8
Hulkenberg Force India-Mercedes 1

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *