Actualitate

Radu Marian oferă un detaliu privind atitudinea Gazpormului în raport cu Republica Moldova

Astfel, deputatul menționează că, în perioada 2011-2015 când s-au acumulat datorii de peste 400 milioane dolari, Gazprom nu a trimis nici o scrisoare în adresa autorităților de la Chișinău, în schimb, în prezent „suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale”, pentru datorii de 25 milioane dolari.

„O să vă dau un singur detaliu, ca să înțelegeți cum s-a schimbat subit atitudinea Gazprom față de Republica Moldova. În perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste 400 milioane dolari devieri negative (adică diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni) și niciodată nu a transmis video-uri sau scrisori de amenințare cu întreruperea livrărilor de gaze, așa cum face acum. Acum, în ianuarie, s-au acumulat puțin peste 25 milioane dolari devieri și deja suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale. Gazprom, în loc să-și ajute propria companie, a mers pe calea dură. Și asta în condițiile în care Moldova a avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă.”, a spus deputatul.

În context, Radu Marian se întreabă retoric.

„De ce s-a schimbat atitudinea Gazpromului?” Chiar și așa, deputatul PAS se arată convins că „vom ieși cu bine și din asta.”

„Guvernul și Parlamentul este gata să realoce TVA-ul pentru gaz și să plătească în avans compensațiile către Moldovagaz, pentru a depăși această situație, în cazul în care soluțiile comerciale vor eșua.”, a adăugat el.

În final, Radu Marian a menționat că „independența energetică și reformele de durată costă, dar efectele benefice a le acestora se vor simți pentru mult timp”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *