Ultima oră

R. Moldova şi România au lansat 24 de proiecte de cercetare

În cadrul conferinţei, Marius Lazurca a spus că în luna curentă a demarat procesul de cercetare comună în cadrul programelor de granturi moldo-române, lansat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Academia de Ştiinţe a Moldovei. „Prin aceste proiecte atât comunitatea ştiinţifică din România, cât şi cea din R. Moldova, dau un exemplu grăitor pentru interesul reciproc de a atinge obiective de modernizare şi de reformă în interesul ambelor state şi stimularea accesului lor pe piaţa economică europeană şi mondială”, a menţionat ambasadorul.

Programele au ţinut cont de 47 de propuneri ale savanţilor şi cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului, 24 dintre care au devenit proiecte bilaterale – opt fundamentale, iar celelalte cu caracter aplicativ. Cercetările vor include domenii ca matematica, fizica, chimia, biologia, economia şi medicina. La realizarea cercetărilor vor participa 189 de savanţi din R. Moldova şi 211 – din România.
Proiectele sunt finanţate de ambele părţi şi valorează 500 de mii de lei fiecare. Cercetările vor dura doi ani, după care va fi anunţat un nou concurs de proiecte.

Academicianul Gheorghe Duca a spus că proiectele sunt de interes comun. „Există proiecte de purificare a apelor, care ne interesează foarte mult în acest moment. Vrem ca orăşelele transfrontaliere să fie asigurate cu tehnologii moderne. Dorim să dezvoltăm capacităţile comunităţii ştiinţifice pentru integrarea în comunitatea europeană”, a menţionat el. Potrivit preşedintelui AŞM, unele proiecte vor putea fi folosite în practică. De exemplu, în medicină se va încerca să se obţină substanţe farmaceutice. Se vor face cercetări şi în domeniul tehnologiilor instrumentare pentru operaţiuni medicale, atât chirurgicale, cât şi terapeutice. Un alt exemplu ar fi proiectele agricole pentru obţinerea unor soiuri noi comune de plante sau pentru îmbunătăţirea tehnologiilor de prelucrare a produselor agricole.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *