Guvern

R. Moldova este gata să ajute la înlăturarea consecinţelor cutremurului din Turcia

Despre aceasta a anunţat astăzi, la şedinţa Guvernului, premierul Vlad Filat.

Discuţii aprinse a trezit Avizul proiectului de lege cu privire la dispozitivele medicale. Proiectul prevede ca Agenţia medicamentului să devină Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor medicale. De asemenea, în cazuri deosebite pot fi puse în funcţiune dispozitivele medicale care nu au fost autorizate în R. Moldova, ci doar în ţara de origine. "Odată ce dispozitivul e omologat în UE, automat acesta e omologat şi în R. Moldova", a spus premierul Vlad Filat. "Atunci standardele ţării noastre trebuiesc armonizate la cele europene", a replicat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Premierul a sugerat că toate achiziţiile făcute de instituţii medicale nu trebuie efectuate prin licitaţii, ci prin achiziţii publice. 

Miniştrii au aprobat şi proiectul legii insolvabilităţii. "În R. Moldova e imposibil să închizi o afacere", a spus Valeriu Lazăr. "Problema este că avem unii şi aceeaşi administratori de insolvabilitate a întreprinderilor", consideră prim-ministrul. Potrivit ministrului Economiei, proiectul simplifică procesul de insolvabilitate. "Procesul de insolvabilitate prin restructurare a întreprinderii "Termocom" durează de aproape 9 ani. Consumatorii au doar de pierdut, pentru că  nu vin investiţii, iar utilajul este uzat la nivel de 80 la sută. Întreprinderea are datorii istorice în mărime de peste 2 miliarde de lei", a spus ministrul adăugând că Ministerul Economiei definitivează planul de restructurare a sectorului termoenergetic, inclusiv pentru "Termocom", pentru care există 3 opţiuni de restructurare.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Muncii, Legii Învăţământului şi a altor legi, aprobat astăzi, pedagogii vor încheia contracte individuale de muncă pe durată determinantă şi vor fi angajaţi în bază de concurs. 

Timpul.md (N.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *