CSI / Rusia

Putin promite o cooperare cu Budapesta în domeniul livrărilor de gaze ruseşti

Vladimir Putin a efectuat marţi, 17 februarie, o vizită în Ungaria, în cadrul căreia a purtat convorbiri cu partea ungară pe tema livrărilor de gaze ruseşti în Ungaria. Potrivit Rador, în finalul rundei de convorbiri cu premierul Ungariei Viktor Orbán, cele două delegaţii au semnat o serie de documente bilaterale: Memorandumul de înţelegere între Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Ungariei privind desfăşurarea unui program de pregătire a personalului ungar în domeniul energiei nucleare, Acordul privind cooperarea interegională între cele două state, Acordul privind cooperarea în domeniul învăţământului şi cel privind cooperarea în domeniul sănătăţii.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ungar Péter Szijjártó au încheiat un acord şi un schimb de note privind deschiderea unui Consulat al Ungariei în oraşul Kazan din Rusia.

Tema centrală a discuţiilor de la Budapesta a fost livrarea gazelor ruseşti în Ungaria. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis că Moscova "ar putea examina favorabil" aspectele legate de cooperarea cu Budapesta în acest domeniu. Preşedintele Putin a declarat că Rusia nu poate continua realizarea proiectului South Stream. "Ţinem mult la reputaţia de furnizor sigur de resurse energetice în Europa şi în Ungaria. Am ajuns la înţelegerea că vom soluţiona favorabil unele aspecte pe care le-a ridicat partea ungară în cadrul convorbirilor de astăzi şi am ajuns la înţelegerea ca toate aceste probeleme vor fi soluţionate", a anunţat preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul conferinţei de presă susţinută în încheierea ?onvorbirilor purtate cu premierul ungar la Budapesta.

Putin a precizat că are în vedere contractele de livrare a gazelor naturale din Rusia în Ungaria, după 2015, precum şi "alte aspecte legate de folosirea depozitelor de gaze ruseşti". Preşedintele Putin a amintit că Federaţia Rusă "a fost nevoită să renunţe la proiectul privind construirea gazoductului South Stream.

"Consider că experienţa pe care am acumulat-o cu partenerii ungari, crearea unei întreprinderi comune, poate fi folosită şi în extinderea activităţii noastre cu partenerii turci la aşa-zisul "Torentul turcesc", a declarat Putin. Potrivit declaraţiilor sale, "aici există mai multe variante". "Suntem dispuşi să le examinăm cu absolut toţi cei interesaţi de desfăşurarea unei activităţi comune", a dat asigurări liderul rus. În opinia sa, "Importanţa Ungariei ca piaţă de desfacere pentru hidrocarburile ruseşti şi ca potenţială ţară tranzitoare de gaze naturale ruseşti nu s-a redus pentru Rusia". "Suntem deschişi la dialog şi la parteneriat reciproc avantajos în cadrul noului traseu de livrare a resurselor energetice ruseşti", a menţionat preşedintele Federaţiei Ruse.

"Ungaria are nevoie de Rusia, iar pentru noi este important ca piaţa din Rusia să fie deschisă pentru producţia ungară şi ca Ungaria să primească resurse energetice din Rusia", a mai spus Putin.

În replică, premierul ungar Viktor Orbán a menţionat faptul că Rusia şi Ungaria au stabilit la nivel politic condiţiile de livrare a gazului rusesc. "Acordul politic există, a rămas să fie soluţionate aspectele tehnice", a precizat Viktor Orbán. Potrivit afirmaţiilor şefului Guvernului de la Budapesta: "Acesta va permite crearea unor condiţii pentru o aprovizionare stabilă cu energie a industriei ungare şi a cetăţenilor". El a mai subliniat faptul că "Ungaria este interesată de livrări sigure de materie primă energetică din Federaţia Rusă".

"Potrivit contractului în vigoare, Ungaria va putea utiliza gazele ruseşti stocate şi nefolosite, conform sistemului de plată ulterioară", a continuat premierul ungar. De asemenea, potrivit afirmaţiilor sale, partea ungară renunţă la vechiul sistem de plată "primeşti-plăteşti". Viktor Orbán a mai anunţat că Ungaria este interesată de construirea unui gazoduct de tranzitare a gazelor din sudul ţării, care să traverseze întreg teritoriul Ungariei.
Potrivit aprecierilor lui Putin, Rusia şi Ungaria au un potenţial imens pentru extinderea cooperării în sectorul economic. "Obiectivul central în actuala etapă este modificarea tendinţei de reducere a volumului schimburilor comerciale", susţine şeful statului rus.

Rosatom, Agenţia rusă pentru Energie Atomică, nu exclude posibilitatea construirii a încă două blocuri pentru Centrala Nucleară Paks. Preşedintele rus, Vladimir Putin a enunţat că unul dintre sectoarele cele mai importante de cooperare este sectorul energiei nucleare, în special se are în vedere construirea cu ajutorul Rusiei a două noi blocuri pentru Centrala Nucleară Paks din Ungaria. Putin a reiterat faptul că "valoarea acestui contract este de 12 miliarde de euro, iar 80% din valoarea acestuia, aproape10 miliarde de euro vor fi oferite părţii ungare de Rusia drept credit cu facilitatea la rambursare pentru o perioadă de 30 de ani" "Este o afacere extrem de profitabilă", a dat asigurări Putin.

Preşedintele rus a constatat că Rusia va livra Ungariei 80% din necesarul de petrol şi 75% din necesarul de gaze naturale. Potrivit estimărilor lui Putin, cele două state au oportunităţi multiple pentru proiectele comune din sectorul energetic. Drept exemplu el a dat explorarea zăcămintelor de ţiţei din Siberia Occidentală de către Concernul ungar MOL, care preconizează să ridice considerabil volumul extracţiilor de petrol. "Indiscutabil că vom ajuta şi vom contribui la acestea", a dat asigurări liderul de la Kremlin.

În cadrul conferinţei de presă comună, premierul Ungariei a menţionat inoportunitatea izolării Rusiei de Europa. "Sancţiunile aplicate împotriva Rusiei şi măsurile întreprinse în replică de Federaţia Rusă au adus doar prejudicii", a indicat premierul ungar. Potrivit declaraţiilor lui Orban, "relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia trebuie restabilite cât mai urgent".

Preşedintele rus, Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia şi Ungaria pot coopera în domeniul industriei agrare şi alimentare, în pofida sancţiunilor aplicate. "Consider că activitatea comună pentru deschiderea unor întreprinderi în sectorul industriei agrare şi alimentare ne va ajuta să depăşim situaţia creată de pe urma sancţiunilor aplicate de Rusia la livrările producţiei agroalimentare din Europa, în replică la sancţiunile aplicate împotriva Rusiei de UE, a mai spus preşedintele rus. El a dat exemplu construirea în regiunea Sverdlovsk a unei fabrici din industria de prelucrare a cărnii, precum şi demararea unor proiecte în domeniul sănătăţii. "Absolut toate aceste investiţii vor fi bine protejate", a promis Putin.

În cadrul conferinţei de presă de la Budapesta, preşedintele rus a abordat şi subiectul reglementării crizei din Ucraina. "Sper că acordurile de pace de la Minsk vor fi respectate de ambele părţi şi vor reuşi să meargă pe calea reglemenătrii acestui conflict dificil", a mai spus Putin. Vladimir Putin a declarat că el este mai degrabă "optimist şi nu pesimist" în ceea ce priveşte realizarea acordurilor de la pace de la Minsk. Şeful statului rus a adăugat că Rusia dispune de date potrivit cărora Ucrainei i se furnizează armament din străinătate. "Sunt ferm convins de faptul că, indiferent ce fel de armament şi indiferent cine furnizează armamentul, numărul victimelor ar putea creşte şi rezultatul va fi acelaşi, ca cel de până acum", a declarat Putin. El a explicat că "marea majoritate a militarilor din Ucraina nu doresc să participe la un război fratricid, cu atât mai mult departe de casă, iar insurgenţii din Donbas sunt motivaţi să-şi apere famiile".

Putin este convins că absolut totul ceea ce se petrece în momentul de faţă în aceste teritorii are legătură cu faptul că autorităţile de la Kiev au luat decizia, pentru a treia oară, de a folosi armata şi de a continua luptele. "La început a făcut acest lucru domnul Turcinov, semnând un decret privind desfăşurarea unei aşa-zise operaţiuni antiteroriste, apoi preşedintele Poroşenko a luat decizia de a relua luptele şi, iată, acum pentru a treia oară", a atras atenţia Putin. "Nu se va termina… dacă aceste persoane, care iau decizii şi sunt iresponsabile, nu vor înţelege şi nu vor ajunge la concluzia că nu se poate soluţiona această problemă pe cale militară, ci doar pe cale paşnică şi că trebuie să te poţi înţelege cu o parte din populaţia ţării tale şi să asiguri interesele lor legale şi drepturile lor".

În cadrul conferinţei de presă comună, preşedintele Vladimir Putin a declarat că îl va invita personal pe omologul său ungar János Áder la Parada Victoriei din 9 mai de la Moscova.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *