Comentariu

Putin nu s-a înţeles cu Ianukovici. Avertismente pentru Moldova

Înainte să pornească spre dacea de la Zavidovo – unul din locurile preferate de vânătoare ale lui Brejnev -, ucraineanul Ianukovici a anunţat că ţara sa nu intenţionează să achite factura de 5 miliarde de euro prezentată de „Gazprom”. Conform contractului încheiat cu furnizorul rus de gaze, Ucraina trebuie să cumpere o anumită cantitate şi, chiar dacă nu cumpără cât scrie în contract, tot trebuie să achite diferenţa – aceasta este factura pe care refuză să o plătească Ianukovici. Iar această factură a venit imediat după ce Kievul a încheiat la începutul acestui an un contract de exploatare a gazelor de şist.

Cerinţele Moscovei sunt simple: Ucraina trebuie să cedeze în favoarea „Gazprom”-ului controlul asupra reţelelor de distribuţie a gazelor naturale
şi să se alăture Uniunii Vamale Rusia – Belarus – Kazahstan. Doar că ucrainenii doresc mai degrabă un tratat de asociere cu Uniunea Europeană. La conferinţa de presă de după întâlnirea cu Ianukovici, Putin a spus că, dacă Ucraina nu se va alătura Uniunii Vamale, atunci vor trebui găsite metode pentru a evita excluderea bunurilor ucrainene de pe piaţa rusă. Tot Putin a subliniat că, după anul 2015, va fi din ce în ce mai dificil pentru ucraineni să vină să muncească în Rusia. Una peste alta, Uniunea Vamală coordonată de Moscova va deveni un bloc economic din ce în ce mai exclusivist, iar Ucraina riscă să rămână în afara acestuia. Putin a mai ridicat miza cu prezentarea unor eventuale beneficii: Ucraina ar beneficia de o creştere economică de 1,5 până la 6 procente dacă se va alătura Uniunii Vamale.

Răspunsul lui Ianukovici a fost că Ucraina refuză să se alăture Uniunii Vamale şi ar dori mai degrabă un statut de observator. Preşedintele de la Kiev a mai spus că economiştii ucraineni analizează perspectivele oferite de Moscova, dar nu este sigur că ele sunt chiar atât de roz pe cât le prezintă Putin. Ianukovici nu s-a ferit să caracterizeze contractul cu „Gazprom” drept „un laţ pe gâtul nostru". Într-adevăr, factura „Gazprom” de 5 miliarde euro se adaugă facturii către FMI din acest an de 7 miliarde euro şi a nevoii de a împrumuta alte 11 miliarde euro. Anul 2013 va fi unul dificil pentru Ucraina, va trebui să aleagă între apropierea de Uniunea Europeană sau integrarea în Uniunea Vamală coordonată de Moscova.

În aceeaşi situaţie se găseşte şi R. Moldova. Condiţiile puse pe masa preşedintelui Ianukovici sunt identice şi pentru Chişinău. Închiderea posibilităţii de muncă în Federaţia Rusă, începând cu anul 2015 pentru cetăţenii ucraineni, bănuiesc că va fi valabilă şi pentru cetăţenii moldoveni. La fel, închiderea pieţei ruse pentru produsele ucrainene se va aplica şi produselor moldoveneşti. Mult timp nu a mai rămas la dispoziţie şi va apărea întrebarea care gastarbeiteri sunt mai mulţi: cei din Uniunea Europeană sau cei din Federaţia Rusă?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *