Economie Mondială

Proteste la Atena

Guvernul elen a remis spre aprobare parlamentului local, unde se bucură de o majoritate largă, un program de austeritate pe trei ani. Acesta prevede tăieri bugetare în valoare totală de 30 de miliarde de euro şi urmează să fie adoptat în cursul săptămânii, probabil joi.

Circa 4.000 de protestatari, inclusiv profesori, gunoieri, pensionari, muncitori în construcţii şi funcţionari publici au demonstrat în faţa Parlamentului şi au scandat ‘Niciodată! Nu vom plăti niciodată pentru UE şi FMI’, referindu-se la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, furnizorii fondurilor de salvare de la faliment.

Protestatarii purtau pancarte pe care scria ‘Să ieşim în stradă!’, ‘Taxaţi-i pe bogaţi’. Circa 100 dintre ei, membri ai Partidului Comunist, au desfăşurat pe anticul Acropole slogane asemănătoare pe care se putea citi: ‘Trimiteţi nota de plată celor vinovaţi’, ‘Popoare ale Europei, răsculaţi-vă!’.

Confruntări de stradă au avut loc apoi când protestatarii s-au apropiat de Parlament, ei aruncând cu pietre în forţele de ordine care au ripostat cu sprayuri cu piper, ţinând mulţimea la distanţă.

Numărul demonstranţilor a fost mult mai scăzut decât zecile de mii care au participat la începutul anului la acţiunile împotriva măsurilor de austeritate.

Sindicatele au promis totuşi că vor organiza mişcări populare mult mai semnificative miercuri, când angajaţii din mediul privat se vor alătura funcţionarilor publici pentru 48 de ore.

Ministerele, birourile fiscului, şcolile, spitalele şi serviciile publice au fost închise cu ocazia marşului de marţi. Transporturile din marile oraşe şi cursele aeriene vor fi suspendate miercuri, când angajaţii din aceste sectoare economice vor face o grevă comună.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *