Politică

Protest în faţa Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral

Participanții la protest au venit cu pancarte pe care au scris: „Votul tău, deputatul lui Plahotniuc”, „Opriți răfuiala politică”, „Rușine”, „Ploaia nu este calamitate, calamitate sunteți voi, hoților”, „PDM și PSRM aceeași mafie”, „Stop vot mafiot” etc.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat că unica cerință a protestatarilor este anularea acelor proiecte de legi care prevăd modificarea sistemului electoral. Potrivit lui, protestele vor continua până când Parlamentul le va anula. În opinia sa, odată cu modificarea sistemului electoral, cetățenii riscă să se pomenească în situația în care democrația nu va mai funcționa, iar la alegeri va câștiga unu sau maximum două partide – democrații și socialiștii. Partidele mai mici nu vor mai fi reprezentate în legislativ. „Noi nu ne putem permite această situație, atât timp, cât țara noastră este multietnică, multipartinică”, a opinat Arcadie Barbăroșie.

Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, susține că oamenii nu trebuie să fie indiferenți și trebuie să fie uniți, mai ales atunci când vine vorba de democrație sau când vine vorba despre fraudarea banilor publici și a bunurilor statului.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba, a menționat că societatea civilă a ieșit la protest, pentru că a epuizat toate căile de comunicare cu autoritățile. Acum scopul este de a influența lucrurile în direcția corectă și de a determina autoritățile să retragă proiectele respective.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, a menționat că se dorește schimbarea modului de alegere a deputaților, astfel încât la alegerile viitoare să câștige partidele cu bani și cele care dețin control administrativ. În opinia sa, dacă la alegeri vor câștiga anume aceste partide, cetățenilor le este furat viitorul.

Directorul executiv al Asociaţiei Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli, a menţionat că, odată cu modificarea sistemului electoral, există șanse ca la parlamentare să se repete situația de la alegerile din UTA Găgăuzia, când după alegeri Adunarea Populară din Găgăuzia nu mai reprezintă voința poporului.

Expertul Sergiu Tofilat a spus că autoritățile au creat un șir de impedimente pentru cei care și-au dorit să ajungă la această acțiune de protest. El a adus exemplul unui șofer care venea de la Drochia şi care, în drum spre Chișinău, a fost stopat de către inspectorii de patrulare de șapte ori. Totodată, administraţia Căii Ferate a anunțat că, în legătură cu condițiile meteorologice, a fost sistată circulația trenurilor pe cursele locale pe parcursul zilei de duminică. „Chipurile, sunt condiții meteorologice nefavorabile, da cele internaționale zboară prin cer sau pe unde se deplasează?”, a mai spus activistul.

Organizatorii protestului, reprezentanţi ai societăţii civile, au afirmat că o anumită perioadă nu vor iniţia acțiuni, timp în care speră că autoritățile vor retrage proiectul care prevede modificarea sistemului electoral. În caz contrar, o nouă acțiune de protest va fi organizată pe 28 mai.

La acțiunea de duminică, 14 mai, potrivit organizatorilor, au participat în jur de trei mii de persoane. La fel, au anunţat susţinerea acţiunilor de protest mai multe formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Liberal Democrat, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Casa Noastră – Moldova”.

Solicitat de IPN, șeful Serviciului de presă al Direcției de poliție a capitalei, Adrian Jovmir, a declarat că manifestația s-a petrecut fără incidente. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *