Analize

Programul BUMAD a devenit un aliat de nadejde in lupta antidrog

Ruslan Poverga are 33 de ani, dar spune ca a trait numai o parte din ei, restul fiindu-i „rapiti” de droguri. In opt ani de consum de stupefiante si-a pierdut sanatatea, prietenii, familia, tineretea si chiar sensul vietii… A fost pe punctul de a-si pune capat zilelor si numai o minune l-a salvat din captivitatea drogurilor.

Acum, cu ajutorul unor proiecte internationale, imparte si altor tineri din „panaceul” sau. Prin istoria lui incearca sa le vorbeasca si sa fereasca tinerii de riscurile consumului de droguri, sa-i ajute pe toti cei care au cazut in plasa lor sa revina la o viata normala. De zece ani, Ruslan isi dedica fiecare zi acestui scop, iar fiecare persoana salvata de el si organizatia pe care o reprezinta este o noua victorie in razboiul declarat drogurilor.

Un viitor de invidiat, curmat de o… seringa

Acum 20 de ani, toata lumea ii prezicea lui Ruslan un viitor de invidiat. Provenea dintr-o familie cunoscuta in Balti, care ii asigura o educatie buna si un trai mai mult decat decent. Practica sportul, cocheta cu muzica si avea carisma ce-i asigura succesul la fete. Dar „gasca” in care isi petrecea timpul i-a determinat o alta soarta. „La 15 ani am avut nenorocul sa „gust” drogurile injectabile. Un cunoscut, cu vreo doi ani mai mare decat mine, mi-a propus „o doza” in semn de recunostinta pentru un serviciu pe care i-l facusem. Imi era frica sa intrebuintez droguri, pentru ca ma temeam ingrozitor de mult de injectii. Dar si mai mult imi era teama sa refuz, pentru ca astfel m-ar fi considerat un las. M-am lasat convins si am lunecat in hau. E gresit sa crezi ca poti controla drogurile. Ele iti controleaza viata din prima clipa in care le-ai incercat”, povesteste Ruslan. Cu timpul, din lipsa de bani pentru o noua doza de stupefiante, a inceput sa vanda lucruri din casa, sa minta si sa se ascunda de cei dragi. „Imi amintesc foarte bine cum, in timpul unei certe, fratele meu mi-a aruncat pe masa niste bani si mi-a spus: „Ruslan, mai bine sa-ti faci un supradozaj, pentru ca te omori pe tine si-i ucizi pe toti cei din jurul tau!”. Fiecare persoana care se drogheaza cunoaste, la un moment dat, nu placerea, ci urmarile consumului de droguri. Iti necajesti familia, apar probleme cu politia. Te simti pustiit, de parca ai fi… o lamaie stoarsa”, spune Ruslan cu amaraciune. „Consumand droguri, am inceput sa am probleme mari cu sanatatea. In ziua in care implinisem 20 de ani am mai aflat o veste socanta despre starea sanatatii mele, care m-a determinat sa-mi pun capat zilelor”, continua Ruslan.

„Viata noua” le-a salvat viata

Intamplarea a facut ca tocmai atunci s-o cunoasca pe Irina care, dupa o perioada indelungata de consum, lupta si ea cu dependenta de droguri. „La ce se gandeste fiecare barbat care face cunostinta cu o doamna? Sex, una, alta… Ruslan insa nu facea nicio aluzie in aceasta privinta. Si astfel a castigat bunavointa mea”, isi aminteste Irina. I-a propus sa locuiasca impreuna, cu singura conditie ca nu va mai consuma droguri. „Impreuna cu Ruslan am mers la Centrul Narcologic din Chisinau. Acolo au inceput sa ne viziteze baietii din organizatia neguvernamentala „Viata noua”. Am vazut in ochii lor o lumina – lumina vietii si a bucuriei. Si am incercat sa le urmam exemplul. Impreuna cu Ruslan am inceput sa frecventam centrul lor de reabilitare. A fost o perioada foarte dificila, dar impreuna am rezistat. Cand am inteles ca sunt libera de droguri, am vrut sa spun tuturor utilizatorilor ca exista viata fara droguri si ca ea e frumoasa”, isi aminteste Irina. Astfel, cu sprijinul ONG-ului „Viata noua”, au scapat din captivitatea drogurilor. „Am inceput sa luptam pentru vietile noastre. Astazi, noi muncim ca sa-i ajutam pe oamenii dependenti de droguri. Umblam prin spitale, penitenciare, ne straduim sa facem tot ce ne sta in puteri pentru ca tinerii sa nu se confrunte niciodata cu astfel de probleme”, ne spune Ruslan care, intre timp a devenit liderul ONG-ului „Viata noua”, iar sotia sa, Irina – mana lui cea dreapta. Impreuna cu ceilalti membri ai organizatiei, ei incearca sa atraga tot mai multa lume in lupta antidrog. Asa au gasit si unul dintre cei mai mari aliati ai lor – Programul de Asistenta pentru Prevenirea Abuzului si Traficului de Droguri in Belarus, Ucraina si Moldova.

Pasi concreti pentru reabilitarea fostilor consumatori

Cunoscut cu abrevierea BUMAD, programul reprezinta o initiativa regionala finantata – incepand cu anul 2003 – de Uniunea Europeana si cofinantata si implementata de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Menirea ei primordiala e sa combata traficul de droguri din si prin aceste tari spre statele membre ale UE. „Cu sprijinul BUMAD, am creat un atelier de tamplarie pentru ca fostii consumatori de droguri sa aiba posibilitatea sa deprinda o meserie, sa obtina un venit si, prin urmare, sa aiba sansa de a se intoarce la o viata normala, cu noi perspective. La inceput, multi priveau acest proiect cu pesimism insa, datorita sprijinului din partea BUMAD, el a fost realizat cu succes si chiar a servit drept impuls pentru dezvoltarea organizatiei noastre. Datorita acestui program ne-au observat si alti donatori gata sa ne ajute. Faptul ca astazi avem un Centru stationar de reabilitare si reintegrare pentru fostii consumatori de droguri este si meritul Programului BUMAD”, spune Ruslan.

„Am desfasurat activitati profilactice, prin care am promovat ideea importantei invatamantului si al ajutorului in sfera antidrog. In acest context, as mentiona ca, in 2005, peste 50 de tineri – fosti utilizatori de droguri – au urmat traininguri pentru a obtine unele deprinderi profesionale si, astfel, sa se poata reintegra in societate. De asemenea, am organizat campanii antidrog de sensibilizare a populatiei, la care au participat activ mai multe vedete din R. Moldova si care au avut un mare impact”, spune Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al ONU si Reprezentant Permanent al PNUD in R. Moldova. Pe langa campaniile de prevenire a consumului de droguri si asistenta acordata pentru reintegrarea fostilor consumatori in societate, BUMAD a inclus mai multe activitati de ordin tehnic si civic pentru a diminua traficul si abuzul de droguri. Printre acestea se numara si crearea unui Observator National pentru Droguri, aliniat la standardele UE, care presupune un sistem mai bun de colectare a informatiilor utilizate pentru formularea politicilor antidrog, de asemenea, au fost elaborate cursuri de instruire pentru prevenirea abuzului de droguri.

O initiativa regionala de succes

Printre actiunile realizate se numara si ameliorarea serviciilor vamale, dotarea serviciilor de mentinere a ordinii de drept cu echipamentul necesar, instruirea colaboratorilor institutiilor de forta. „Datorita Programului BUMAD, toate cele trei tari vecine cu UE dispun de sisteme mai bune de colectare si prelucrare a informatiei in vederea combaterii traficului si consumului de droguri. In toate cele trei tari au fost intreprinse masuri de ajustare a legislatiei in domeniul antidrog, ceea ce le permite tuturor partilor implicate sa coopereze mult mai strans si mai eficient”, sustine Bernhard Bogensperger, Atasat, Justitie si Securitate la Delegatia Comisiei Europene in Ucraina.

„Problema narcomaniei este o problema globala si cu ea nu poti lupta de unul singur. E foarte bine ca organizatii internationale, cele neguvernamentale, structuri de stat, medici si politisti, toti incearca sa faca pasi mici unul in intampinarea celuilalt, pentru ca impreuna sa ia decizii si sa lupte impotriva drogurilor. Nu stiu exact cate persoane au fost salvate pana acum, dar stiu sigur ca sunt foarte multe, printre care si familia mea. Si acesta nu poate fi numit altfel decat un mare succes”, este de parere Ruslan. Potrivit lui, acum 12 ani, el nici nu putea visa la o familie si la copii. „Insa, dupa ce am cunoscut-o pe Ira, dupa ce au trecut cativa ani si viata noastra s-a schimbat radical, ne-am decis totusi sa avem si un copil. Ira a ramas insarcinata. A fost un an foarte complicat… Sufeream, nu stiam ce se va intampla si care va fi rezultatul, pentru ca aveam probleme de sanatate, pentru ca ne ciocneam de neintelegerea celor din jur… Dar, Slava Domnului!, acum patru ani, in familia noastra s-a nascut o fetita sanatoasa si desteapta. Pot spune ca suntem o familie implinita si fericita, in care nu exista si niciodata nu va exista loc pentru droguri. Si daca in cazul nostru a fost posibil acest lucru, suntem convinsi ca oricine poate sa depaseasca problemele legate de consumul de droguri. Pentru asta luptam noi si aliatii nostri”, sustine Ruslan.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *