Social

Profesii pentru care nu există sărbătorile de iarnă

Medicii sau pompierii sunt doar două dintre meseriile care indiferent de importanța unei zile își petrec sărbătorile nu în familie, ci la locul de muncă. 

În medicină nu există compromis. Cei care au depus jurământul lui Hipocrat știu foarte bine ce sacrificii presupune această calificare. Spre exemplu, Ion Marina, neurochirurg și șef al secției Neurochirurgie nr. 1 a Centrului Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă, își amintește că în cei 23 de ani de activitate profesională și-a petrecut sărbătorile alături de familie numai de câteva ori, pentru că, de regulă, muncește în zilele de Crăciun sau Revelion.

„Când abia terminasem facultatea şi eram la începutul carierei, deseori făceam de serviciu la sărbători. Acum lucrurile s-au mai schimbat un pic şi, chiar dacă nu mai sunt de gardă în tura de noapte, de dimineață vin obligatoriu la spital pentru a consulta pacienții. Nu-mi este deloc uşor să lucrez de sărbători, pentru că mereu sunt cu gândul la persoanele dragi de acasă, dar mă conformez situației, în special știind că mă aşteaptă bolnavii care au nevoie de ajutorul meu”, spune Ion Marina.

Medicul-șef povestește că atunci când este de gardă de sărbători, nu întotdeauna reuşeşte să simtă din plin spiritul lor pentru că, de obicei, în aceste zile numărul pacienţilor creşte considerabil. „De aceea trebuie să fii mai precaut, fiindcă în orice moment pot apărea lucruri neprevăzute”, afirmă Ion Marina.

Cu toate acestea, medicul susține că întotdeauna încearcă să creeze câtuşi de puţin o atmosferă de sărbătoare la serviciu. În ajun petrece alături de colegii săi şi apoi revin cu toții la muncă.

„Meseria mă pune în situația când nu am de ales. Majoritatea oamenilor sărbătoresc acasă în sânul familiei, iar medicii – alături de pacienţii lor”, spune Ion Marina.

„Accept realitatea și ies la muncă”

O altă profesie pentru care nu există nici sărbători şi nici zile de odihnă este cea de pompier, care se află la muncă 24 de ore din 24.
Locotenentul-major Sergiu Frunză, șef de schimb al Centrului Republican de Intervenție Operativă, activează în acest domeniu din anul 2002 și tot de atunci, aproape în fiecare an, petrece sărbătorile de iarnă la locul de muncă.

„Mai aducem niște bucate de acasă ca să simţim şi noi mirosul sărbătorilor, ne felicităm reciproc în colectiv şi cu asta sărbătoarea ia sfârşit. Da, e mai puţin vesel, dar asta e, nu putem sărbători la serviciu așa cum ne-am fi dorit, deoarece anume în perioada sărbătorilor se întâmplă diferite situații excepționale. Toată lumea este acasă şi petrece de sărbători, nici nu trebuie să menţionez că mulţi dintre ei sunt în stare de ebrietate, de aici se trag şi toate necazurile. De aceea, noi, pompierii, mereu trebuie să fim precauţi indiferent dacă este Crăciunul sau Paștele”, spune Sergiu Frunză.

Chiar dacă pe parcursul mai multor ani de Revelion muncește, de fiecare dată regretă că nu poate să-și petreacă sărbătorile alături de cei scumpi inimii.

„Desigur, mă indispun atunci când sunt anunțat că voi fi în tura de noapte de sărbători, nu cred că cineva ar fi fericit să-și petreacă noaptea de Crăciun sau Revelion la locul de muncă. Cu toate acestea, trebuie să accept realitatea și să ies la muncă, meseria aleasă mă obligă să fiu prezent la postul meu”, menționează pompierul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *