Direcţia Europa

Produsele moldovenesti, binevenite pe piata Uniunii

Prin acordarea, in 2008, a preferintelor comerciale autonome R. Moldova, UE si-a exprimat interesul pentru prezenta produselor moldovenesti pe piata sa. Pe langa aceasta, pe parcursul anului trecut, Comisia Europeana a mai lansat trei proiecte, in valoare totala de aproape patru milioane de euro, care vin sa faciliteze comertul cu R. Moldova, astfel reiterandu-si angajamentul pentru o integrare economica treptata.

PENRU INTEGRAREA ECONOMICa. Prin Planul de Actiuni UE – Moldova, adoptat in februarie 2005, Uniunea Europeana s-a angajat sa ofere R. Moldova asistenta in liberalizarea comertului, astfel contribuind la integrarea economica a tarii noastre. Pe parcursul ultimilor cinci ani, comertul bilateral a continuat sa creasca, exportul din Moldova sporind cu 2,7% in anul 2008, iar importul – cu 14,1% fata de 2007. Comertul cu UE a constituit 50,2% din totalul schimburilor comerciale ale R. Moldova in anul 2007, astfel UE fiind plasata cu mare avantaj pe primul loc printre partenerii comerciali ai R. Moldova. Iar din luna martie 2008, Moldova beneficiaza de preferinte comerciale autonome ale UE, ceea ce presupune un regim de comert preferential acordat R. Moldova unilateral de catre UE, prin care produsele moldovenesti au acces nelimitat pe piata Uniunii, nefiind supuse taxelor vamale. In conditiile preferintelor acordate, potentialul de export, relativ inalt, trebuie exploatat la maximum. Productia din Moldova nu corespunde insa tuturor cerintelor si standardelor UE, de aceea, este crucial de a continua procesul de armonizare a standardelor nationale cu cele europene in domeniile sanitare, fitosanitare si veterinare. Si sistemul de testare al laboratoarelor trebuie sa corespunda cerintelor UE, iar laboratoarele sa fie acreditate conform standardelor internationale. Pentru a asista R. Moldova in aceste eforturi, pe parcursul anului 2008, Comisia Europeana a lansat trei proiecte de facilitare a comertului, alocand in total circa patru milioane de euro.

EFORTURI PENTRU UN NOU SISTEM DE CALITATE. Asadar, R. Moldova trebuie sa implementeze un sistem de calitate, competitiv cu cel al tarilor ce aprovizioneaza piata europeana cu produse alimentare, iar aceasta presupune cercetari, modernizarea dotarilor tehnice pentru testarile de laborator. Masurile de ameliorare a managementului calitatii produselor de origine animala si non-animala au fost intreprinse incepand cu octombrie 2008 in cadrul proiectului „Ameliorarea capacitatilor in domeniul comertului ale Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare”. Comisia Europeana a oferit aproape doua milioane de euro pentru achizitionarea si livrarea echipamentului performant pentru laboratoarele de testare pe langa Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare: Centrul de Standardizare si Stabilire a Calitatii pentru Foraj si produsele de Porumb, Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, Centrul Republican de Diagnostica Veterinara. De asemenea, pentru a spori capacitatea si calitatea diagnosticarii, personalul a fost instruit sa foloseasca echipamentul livrat si a fost aprovizionat cu materialele necesare. Centrul Republican de Diagnostica Veterinara, de exemplu, a beneficiat de circa 27 mln. lei din cadrul Programului de securitate alimentara a Comisiei Europene, pentru constructia unei noi cladiri a Laboratorului „Control alimente”, care a fost utilat cu 34 de piese de echipament performant destinat testarilor si diagnosticelor necesare, in valoare totala de circa 19 mln. lei. „Laboratorul a fost utilat la cel mai inalt nivel, in conformitate cu standardele europene si reprezinta o investitie in calitate si timp”, a declarat Nicolae Grati, directorul Centrului. „Acum efectuam probele mult mai rapid si la nivelul mai multor indici de calitate. Crearea in R. Moldova a unui centru performant in domeniul controlului calitatii produselor alimentare de origine animala reprezinta si o oportunitate de a testa capacitatile specialistilor autohtoni in domeniul supravegherii continue a calitatii, asigurarii inofensivitatii si sigurantei produselor alimentare – atat celor destinate consumului intern, cat si celor exportate”, a precizat dl Grati.
 

IN ASTEPTAREA MERELOR MOLDOVENESTI. Pe langa aceasta, o atentie deosebita se acorda certificarii calitatii fructelor si legumelor. Astfel, din anul 2008, in R. Moldova activeaza proiectul „Dezvoltarea Sistemelor Sanitare si Fitosanitare privind Exportul Produselor non-animaliere”. El vine sa ajute Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare in sporirea exportului de fructe si legume – un domeniu al comertului cu potential inalt, insa foarte putin dezvoltat la moment, in special, cu Uniunea Europeana. Spre exemplu, din 800.000 tone de fructe pe care Moldova le produce anual, 125.000 tone sunt exportate in Belarus, Ucraina si Romania. Exporturile de fructe si legume in Uniunea Europeana, insa sunt foarte scazute.
„Una dintre explicatiile acestui fapt este infrastructura slab dezvoltata a livrarii, depozitarii si distribuirii produselor”, sustine Mark Le Selleur, expertul proiectului „Dezvoltarea Sistemelor Sanitare si Fitosanitare pentru Exportul Produselor non-animaliere”. Fructele si legumele raman proaspete pentru o perioada scurta de timp, la vanzare nefiind sortate. Drept urmare, preturile sunt mici, iar pierderile – mari”. Sistemul sanatatii plantelor si securitatii alimentare in R. Moldova trebuie imbunatatit, pentru ca produsele sa fie recunoscute drept calitative si sanatoase. Aceasta este conditia principala pentru accesul produselor moldovenesti pe piata UE. „In cadrul proiectului, am demarat restructurarea sistemelor sanitare si fitosanitare”, explica Mark Le Selleur. Am contribuit la fondarea Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitara si Control Semincer. Lucram intr-o stransa colaborare cu autoritatile moldovene competente privind operarea laboratoarelor, certificarea agentiilor, inspectie, monitoring al reziduurilor, supraveghere, dar si control vamal”, adauga expertul. Aceste masuri asigura convergenta cu standardele UE in domeniul securitatii alimentare. Odata ce produsele alimentare vor corespunde cerintelor UE si vor fi testate in laboratoarele acreditate la nivel international, ele vor fi recunoscute drept de calitate buna, sanatoase si inofensive pentru alimentatie. Prin urmare, accesul, prezenta continua si competitivitatea lor pe piata UE vor spori considerabil.

EXPORTURILE, UN ELEMENT INDISPENSABIL. Alte activitati orientate spre facilitarea comertului cu UE sunt desfasurate in cadrul proiectului „Suport pentru promovarea exportului si atragerea investitiilor in R. Moldova” lansat la sfarsitul lui 2008. Acesta ajuta Ministerul Economiei si a Comertului sa coordoneze si sa imbunatateasca sistemul de promovare a exportului si atragerea investitiilor in Moldova si ofera suport Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare in consolidarea sistemului de testare a laboratoarelor. Pe langa aceasta, expertii proiectului lucreaza cu agentii economici, pentru a-i informa si facilita accesul la finantare pentru dezvoltarea exportului. In acest context, proiectul a cofinantat si a co-organizat participarea potentialilor exportatori moldoveni la expozitia internationala a produselor agroalimentare „Prodexpo” si expozitia internationala a industriei textile.

Incepand cu luna martie 2009, proiectul organizeaza cursuri de instruire privind certificarea produselor si acreditarea laboratoarelor pentru angajatii laboratoarelor pentru controlul semintelor, de diagnostica veterinara si a laboratoarelor furajere. In cadrul proiectului activeaza trei experti straini care studiaza piata produselor alimentare si textile in Germania, Romania si Ucraina si identifica potentialii investitori straini. Proiectul a facilitat deja semnarea acordurilor de parteneriat cu Camera de Comert moldo-italiana, Catholic Relief Services si Asociatia Tehnologiilor Informationale Comunicationale din Moldova, care reglementeaza cooperarea institutionala bilaterala si stipuleaza o gama larga de activitati comune: mecanisme de referinta a clientilor, schimb de experienta si a bunelor practici, posibilitatea de a aplica in comun pentru suport financiar la diverse agentii locale si internationale.

Datorita eforturilor comune ale Uniunii Europene si ale R. Moldova, comertul bilateral a continuat sa creasca, ajungand in 2008 la 2,3 miliarde euro, cifra ce a reprezentat aproape jumatate din comertul moldovenesc. In cadrul Directoratului General pentru Comert al Comisiei Europene deja activeaza experti pentru a aprecia posibilitatea concluderii Acordului de Comert Liber cu Moldova. Comisia Europeana va continua sa lucreze pentru a dezvolta si mai mult relatiile economice cu Republica Moldova, oferind producatorilor autohtoni accesul la piata europeana si, in consecinta, contribuind la integrarea economica a Moldovei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *