Produsele alimentare s-au scumpit considerabil. Care este rata inflației pentru ultima lună

publicat în Economie pe 10 Noiembrie 2017, 13:11

Inflația anuală a urcat în octombrie la 7,9 la sută, de la 7,3 la sută în septembrie, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

Indicele prețurilor de consum a crescut, ca urmare a scumpirii cu 10,6 la sută a produselor alimentare față de octombrie 2016, a mărfurilor alimentare cu 4 la sută, iar prețurile la serviciile prestate populației s-au majorat cu 8,7 la sută.

Datele BNS arată că, în luna octombrie, prețurile au urcat cu 1,5 la sută față de luna septembrie, când inflația a crescut cu 0,9 la sută, după deflația din lunile de vară. Mărfurile alimentare s-au scumpit, luna trecută, cu 3,6 la sută, cele nealimentare cu 0,3 la sută, în timp ce tarifele pentru serviciile prestate populației au crescut cu 0,1 la sută.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a menținut recent prognoza inflației pentru acest an la nivel de 6,5 la sută. ”Rata anuală a inflației, începând cu trimestrul patru 2017, se va diminua rapid și va reveni începând cu trimestrul întâi 2018, în cadrul intervalului pentru două trimestre consecutive. Din trimestrul trei 2018, pentru trei trimestre consecutive, rata anuală a inflației se va plasa sub limita inferioară a intervalului, după care, din trimestrul doi 2019 va reveni în interval și se va plasa la sfârșitul orizontului de prognoză în proximitatea țintei inflației”, se menționează în Raportul inflației nr. 4.

Potrivit BNM, valoarea maximă de 7,3 la sută se va înregistra în trimestrul patru 2017, iar valoarea minimă de 2,6 la sută se va înregistra în trimestrul patru 2018.

Ministerul Economiei și Infrastructurii se așteaptă la o rată a inflației pe sfârșit de an de 6,5 la sută. Bugetul de stat pentru anul 2017 a fost construit pe o rată a inflației de 4,4 la sută.

„Inflația, care a atins un nivel maxim de peste 13 la sută în 2015, a înregistrat o descreștere rapidă, însă a depășit nivelul țintă pentru septembrie 2017, atingând 7,6 la sută, în mare măsură din cauza șocurilor ce țin de ofertă”, se arată în nota misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) care și-a încheiat misiunea de două săptămâni în țara noastră la 7 noiembrie. Experții FMI au ajuns la un acord cu autoritățile privind evaluarea a doua a Programului cu Republica Moldova. În urma finalizării evaluării Programului și adoptării unei decizii de către Consiliul de directori executivi ai Fondului, Republica Moldova va avea acces la cea de-a treia tranșă de 22 milioane dolari SUA.