Politică

Prins cu mta-n Kazahstan!

Intr-o investigatie din numarul de vineri al TIMPULUI a fost reprodus facsimilul unei „scrisori” a presedintelui Voronin, adresata presedintelui Kazahstanului, in care era vizat cunoscutul om de afaceri moldovean Anatol Stati, presedintele ASCOM. „Scrisoarea” a starnit reactii de condamnare din partea cititorilor. Astazi, oferim cuvantul unor cunoscuti lideri politici si analisti de la Chisinau care se pronunta pe marginea acestui gest al lui Voronin.

 

Cum apreciati, din punct de vedere politic si diplomatic, aceasta scrisoare a presedintelui Voronin, adresata presedintelui Kazahstanului?

Serafim Urecheanu, lider AMN
Ce vreti de la un general de paie comunist? Probabil, a incercat, in asemenea mod, sa-si insuseasca avutiile lui Stati, pe care n-a reusit sa puna gheara. Voronin si-a pastrat aceeasi mentalitate de pe cand era in PCUS – sa scrie donosuri (romaneste: denunturi, delatiuni) contra colegilor sai.

Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte PLDM
Presedintele Vladimir Voronin este un infractor. Este singurul sef de stat care lucreaza impotriva cetatenilor tarii pe care o conduce si singurul care distruge afacerile acestora. Pe el nu-l intereseaza nimic – nici soarta economiei, nici securitatea energetica a tarii. El este preocupat doar de acapararea a cat mai multe proprietati in buzunarul fiului sau, Oleg. De aceea, unul din scopurile PLDM in aceasta campanie electorala este sa rupa acest sistem, ca nimeni sa nu mai repete niciodata crimele comise de Vladimir si Oleg Voronin.

Mihai Ghimpu, lider PL
Ce inseamna ca Voronin, in mainile caruia se afla politia, procuratura, SIS-ul, judecatoriile si biserica face astfel de scrisori? De-ar fi avut dovezi contra ASCOM, trebuia sa ia masuri. Daca n-a intreprins nimic, inseamna ca minte, ca e o misiva politica, ca e manipulare vadita. Se vede ca a cerut bani de la Stati si s-a suparat din cauza ca acesta nu i-a dat. Multi oameni de afaceri imi spun ca Voronin le pune cutitul la gat – nu e o noutate.

Dumitru Diacov, lider PDM
M-am referit la respectiva scrisoare si intr-o conferinta de presa de azi (ieri – n.r.). Spuneam ca exemplul Grupului ASCOM demonstreaza ca puterea a subjugat, de fapt, businessul, iar atitudinea statului fata de oamenii de afaceri evolueaza, pentru fiecare in parte, pe criterii politice. Scrisoarea presedintelui RM catre un alt sef de stat, in care se denigreaza – pe motive politice si fara argumente – o companie ce activeaza cu succes multi ani, care a oferit locuri de munca si a platit salarii la mii de cetateni ai RM, este o incalcare flagranta a normelor legale. In loc sa sustina mediul de afaceri autohton si sa contribuie la crearea unei atmosfere de incredere a agentilor economici fata de stat, presedintele a pus RM intr-o situatie jenanta si a transmis un mesaj extrem de negativ pentru toti cei care doresc sa faca ceva pentru tara. ?inand cont de rezonanta negativa, nationala si internationala a acestui caz, PDM cere presedintelui sa-si retraga denuntul si sa pedepseasca subalternii care l-au instigat la aceste actiuni. Am informat Ambasada Kazahstanului in RM, institutiile si reprezentantele altor state ca demersul denigrator fata de ASCOM a trezit nedumerire si proteste ale opiniei publice, iar mediul de afaceri este ingrijorat de eventualitatea unor adevarate represalii din partea oligarhiei concrescute cu structurile puterii de stat a RM.

Igor Munteanu, analist politic
Asemenea scrisori nu sunt altceva decat exemple de delatiune la nivel de stat, in spiritul regimului sovietic, de care anumite personaje nu s-au distantat niciodata. In principiu, persoanele care si-au facut afaceri in mod cinstit si ne reprezinta la nivel international ar trebui, dimpotriva, incurajate si sprijinite, insemnand cele mai bune expresii ale economiei, de care RM are nevoie. Pentru mine e o surpriza faptul ca sefii de stat se ocupa cu asemenea lucruri si ca un presedinte cu atatea probleme in interiorul tarii are grija de afacerile altora. Nu vad nicio logica in expresia privind relatiile bune dintre Kazahstan si RM, atunci cand un oficial inalt de la noi spune ca businessul moldovenesc – care lucreaza pe anumite proiecte importante in Kazahstan – este, de fapt, murdar. Eu cred ca aceasta scrisoare a fost ca un dus rece pentru Nazarbaev, care, citind-o, a fost extrem de socat de un asemenea stil. Scrisoarea nu este nici act politic, nici administrativ, pe care sa-l ataci in vreo instanta, iar genul epistolar nu face parte din competentele constitutionale ale sefului statului. Deci, nu e un exemplu de interventie inteleapta din partea autoritatilor, iar semnatarul unei astfel de scrisori doar se discrediteaza in ochii celor cu care relationeaza.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *