Guvern

Primii executori judecătoreşti privaţi au primit licenţe de activitate

„Evenimentul marchează startul noului sistem de executori judecătoreşti privaţi. A fost un proces complicat, care a necesitat un efort conjugat al tuturor ca să ajungem la finalizarea acestui proiect. Reformarea sistemului de executare a hotărârilor judecătoreşti este una din cele mai importante care s-au făcut pe segmentul judiciar pe parcursul ultimilor zece ani de zile”, a declarat Alexandru Tănase.

Ministrul şi-a exprimat încrederea că noul statut al executorilor judecătoreşti va demonstra că executorii judecătoreşti privaţi sunt mai eficienţi, iar hotărârile judecătoreşti vor fi respectate de toţi şi nu vor fi puse la îndoială de nimeni. Alexandru Tănase a mai adăugat că, prin această reformă radicală, executorul judecătoresc va deveni o figură importantă, care va avea un statut şi o pondere corespunzătoare. De asemenea, Alexandru Tănase a menţionat că această reformă va schimba percepţia cetăţenilor şi a statului faţă de actul de justiţie.

Reamintim că, potrivit Legii privind executorii judecătoreşti, executorul judecătoresc va desfăşura o activitate liberală, similar avocaţilor şi notarilor, având ca scop principal asigurarea executării hotărârilor judecătoreşti. Astfel, executorii judecătoreşti îşi vor organiza activitatea pe propria răspundere şi cheltuială, iar cetăţeanul va fi liber să aleagă oricare executor judecătoresc din cei circa 70 care vor activa în circumscripţia unei Camere a executorilor judecătoreşti.

În circumscripţia fiecărei instanţe judecătoreşti din republică vor activa cel puţin doi executori judecătoreşti, fiind astfel asigurată acoperirea uniformă şi integrală a republicii cu executori judecătoreşti.
În noul sistem de executare, toate costurile executării vor fi încasate din contul debitorului. În acelaşi timp, onorariul executorului judecătoresc va fi achitat doar în cazul unei executări cu succes, deci numai în cazul executării totale sau parţiale a hotărârii judecătoreşti.
Menţionăm că liberalizarea sistemului de executare a hotărârilor judecătoreşti face parte din Programul de activitate al Guvernului „Integrarea Europeana: Libertate, Democraţie, Bunăstare” şi urmează să fie pe deplin funcţional cel târziu la 15 septembrie a.c.

Elena Sireţeanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *