Opinii și Editoriale

Primăvara a început cum trebuie

Uniunea Scriitorilor a avut doar în martie șase evenimente: simpozionul Ion Creangă, Maraton poetic de Ziua Mondială a Poeziei, lansări de carte pe 27 martie, precum și medalioane literare dedicate zilelor de naștere ale unor scriitori.

Liceul „Spiru Haret” a reușit să îl aducă la Chișinău pe cunoscutul scriitor timișorean, Robert Șerban și împreună cu Uniunea Scriitorilor, Cenaclul Republica și Librăria din centru, a organizat mai mult evenimente.

La Republica, pe lângă lectura lui Robert Șerban a mai avut loc o întâlnire reușită. Fotograful german, Dirk Skiba, a vorbit despre proiectele sale, despre diferențele dintre artă și afacere, despre proiectul său uriaș (ca volum în primul rând) de a fotografia scriitori din întreaga lume, acesta fiind și motivul vizitei sale la Chișinău. Seara a fost una foarte reușită, iar faptul că a avut loc în limba engleză nu a putut decât să mă bucure. Tinerii noștri pot comunica ușor, ceea ce ar trebui să ne dea speranțe.

Atât la întâlnirea cu Dirk Skiba, cât și la cele cu Robert Șerban publicul a fost foarte tânăr. Elevi de liceu, studenți în primii ani de facultate, tineri abia intrați în pâine. Mulți sau puțini, acești tineri sunt încă în Moldova și sunt interesați de viața culturală a Chișinăului. E drept că nu lasă deoparte nici preocupările vârstei, însă și asta e de bine. Înseamnă că nici un sistem politic nu le distruge pofta de viață.

Așa că era firesc ca o parte dintre ei să participe în luna aprilie la concertul cunoscutului și îndrăgitului band de rock alternativ din România, Luna Amară. Au putut să se revolte pe mesajele sociale ale lui Mihnea Blidariu, să călătorească în versurile poetice ale lui Nick Făgădar, să-și verifice rezistența fizică la performanțele instrumentiștilor Răzvan Ristea, Sorin Moraru și Șerban Onțanu-Crăciun. Asta, desigur, după ce și-au intrat în ritm cu Spectrum, The Cursed Strain și White Walls!

Nu uitați, în perioada 3-5 mai urmează Festivalul Internațional „Primăvara Poeților”, organizat de Uniunea Scriitorilor, unde îi veți putea întâlni și asculta pe unii dintre poeții cunoscuți ai diferitor țări, precum Georgia, Turcia, Belgia, Cehia și multe altele. Dar despre festival, mai pe larg, în ajunul evenimentelor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *