CSI / Rusia

Preşedintele Poloniei NU VA PARTICIPA la parada militară de la Moscova

"Având în vedere situaţia actuală, nu există posibilitatea ca preşedintele Poloniei să participe la ceremoniile" programate la Moscova, a anunţat Bronislaw Komorowski pentru un post de televiziune local, denunţând "continuarea conflictului în Ucraina".

În schimb, preşedintele Poloniei a propus mai devreme organizarea unor ceremonii similare celor de la Moscova la Westerplatte, în Gdansk, locul declanşării celui de-al Doilea Război Mondial.

Anterior, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a refuzat invitaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a participa la o paradă militară organizată în mai la Moscova. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului german, Angela Merkel a propus în schimb să participe la o ceremonie pentru depunerea de coroane de flori, pe 10 mai, la Moscova. Vladimir Putin a acceptat propunerea.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat că refuzul unor lideri occidentali de a participa la ceremoniile programate la Moscova nu afectează amploarea evenimentului.

"Acest fapt nu va afecta spiritul, conţinutul emoţional şi amploarea evenimentului", a spus Peskov pentru un post de radio rus.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a anunțat și el că nu va da curs invitației de a merge la Moscova pe 9 mai pentru a celebra 70 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Acesta a menționat într-un interviu pentru The Guardian că în contextul în care se folosesc arme rusești împortiva civililor din estul Ucrainei, acesta nu poate fi prezent la ceremonie. "O prezență la parada militară, mână-în-mână cu agresorii de astăzi și o persoană care utilizează arme împotriva civililor din estul Ucrainei? Pentru mine, delicat vorbind, e prea ambiguu ", a declarat Tusk în interviu.

Anterior și liderul de la Casa Albă, Barack Obama a anunțat că refuză să participe la manifestarea militară, dar și François Hollande, precum și alți lideri din Europa de sud-est.

Comemorarea încheierii celui de-al Doilea Război Mondial atrage, de regulă, participarea multor lideri ai lumii. Primul cancelar german care a luat parte la paradă din Piaţă Roşie a fost Gerhard Schroeder, în 2005. Merkel a participat în 2010. Prezenţa unui cancelar german era un simbol al normalizării relaţiilor dintre cele două state, dar anul 2015 va reprezenta o schimbare, din nou.

sursa: mediafax.ro/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *