Ultima oră

Preşedintele Cehiei aprobă autodizolvarea camerei inferioare a Parlamentului; alegeri anticipate pe 25 şi 26 octombrie

Viitorul scrutin legislativ este menit să pună capăt crizei politice provocate la jumătatea lunii iunie de răsturnarea guvernului de centru-dreapta condus de Petr Necas (2010-2013), în urma unui scandal de corupţie şi abuz de putere.

Autodizolvarea camerei inferioare a fost votată în urmă cu o săptămînă, iar Constituţia cehă prevede organizarea de alegeri anticipate în termen de 60 de zile. Dizolvarea acestui for legislativ a fost decisă după ce un "guvern de experţi" format de economistul Jiri Rusnok, instalat la scurt timp după demisia lui Necas, nu a reuşit să obţină votul de încredere al deputaţilor, pe 7 august.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al Republicii Cehe, euroscepticul Vaclav Klaus, a declarat miercuri că nu se va prezenta la aceste alegeri, după ce anunţase în urmă cu patru zile că se gîndeşte "serios" la o revenire în viaţa politică şi la crearea unui nou partid de dreapta.

"Am decis, după o îndelungată şi dureroasă reflecţie, să nu mă prezint la aceste alegeri", a spus Klaus, al cărui al doilea şi ultim mandat de preşedinte a expirat în luna martie. În vîrstă de 72 de ani, Vaclav Klaus a fondat în 1991 partidul de dreapta ODS, aflat în prezent în plină criză, după răsturnarea guvernului Necas.

Sondajele de opinie indică partidul social-democrat CSSD (în opoziţie) ca principalul favorit al viitorului scrutin legislativ, relatează AFP.  

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *