Editorial

Presa de la Chişinău între Vlad Filat şi Victor Ţopa

Aceştia fac apel către societatea civilă şi oamenii de bună-credinţă, „să se solidarizeze cu Declaraţia”. Deocamdată, nicio instituţie media din R. Moldova nu a reacţionat la respectiva Declaraţie a colegilor noştri. Faptul mi se pare şi simptomatic, şi îngrijorător. Eu consider că această Declaraţie a colegilor noştri nu trebuie să rămână fără răspuns, cel puţin, din partea publicaţiei noastre… Cu toate că JURNALUL a atacat TIMPUL…

Deşi PCRM a fost înlăturat de la guvernare încă în septembrie 2009, la o distanţă de zece luni, în august 2010, ziarul TIMPUL a redevenit ţinta atacurilor din partea guvernării, de data aceasta a celei liberal-democrate. Deoarece nu am acceptat să „ciugulim praful de pe reverul” premierului-soare, am devenit ţinta unei campanii ample de denigrare. Dacă în perioada domniei lui Voronin eram etichetaţi de către argaţii mediatici ai acestuia „presă galbenă şi mafiotizată” şi acuzaţi că am fi, chipurile, „vânduţi” ba lui Putin, ba lui Băsescu, ba lui Pasat, în perioada guvernării liberal-democrate am devenit „presă… de partid” şi „proprietatea”… lui Plahotniuc. Şi astăzi, ca şi pe vremea lui Voronin, toate acuzaţiile nu sunt sprijinite pe nicio faptă. Şi noi, şi cititorii înţelegem foarte bine că singurul argument care stătea la baza acestor acuzaţii consta în faptul că ziarul TIMPUL a avut o poziţie critică faţă de premierul FILAT după venirea acestuia la putere. Într-adevăr, noi am susţinut că Filat este arogant, că a obstrucţionat din prima zi alegerea şefului statului, că a vânat din prima zi puterea totală, că, în ciuda retoricii proeuropene cu care-şi „fardează chipul”, în realitate este o fire profund antidemocratică, conflictuală. Omul acesta e mereu pus pe ceartă, scandaluri şi intrigi şi a fost mânat în politică nu de iubirea de neam, ci de setea de putere şi bani. În momentul când ne-am convins de acest trist adevăr, am trecut în opoziţie faţă de premierul Filat şi nimeni niciodată nu ne-a putut demonstra şi convinge că lucrurile stau altfel, iar deoarece nu aveau argumente au preferat să ne declare „vânduţi” lui Plahotniuc.

Din păcate, toate aceste atacuri au fost tirajate şi de colegii noştri de la „Jurnal Trust Media” (JURNAL). Putem aduce zeci de exemple de manipulare a opiniei publice prin lansarea de zvonuri şi insinuări, fără niciun fel de suport faptic împotriva oponenţilor premierului Vladimir Filat, inclusiv a ziarului TIMPUL. Punctul culminant al acestor acţiuni îl constituie preluarea şi tirajarea de către colegii noştri de la JURNAL a minciunilor, calomniilor şi insultelor din presa comunistă. De fiecare dată când îl atingeam la nas cu o floare pe premierul-soare, drept răspuns, imediat presa comunistă turna o găleată de zoi în capul nostru, zoi preluate imediat de JURNAL. Filat a ajuns astăzi să fie susţinut de ruşinea presei de la Chişinău, de groapa de zoi a presei moldoveneşti, de acea presă care a turnat cantităţi industriale de zoi şi în capul colegilor noştri de la JURNAL (Nicolae Negru, Petru Bogatu), iar însuşi Filat a fost „botezat” de grafomanii din „presa” vizată „rege al contrabandei”. Dar cât face sub aspect deontologic porcăria pe care au scris-o aceşti „jurnalişti” despre soţia premierului, după ce aceasta a organizat o campanie de adunare a fondurilor în grădina publică pentru a ajuta un copil bolnav? Etica profesională nu ne-a permis niciodată să preluăm aceste minciuni, calomnii şi porcării. Am sperat că alţii vor face la fel. Din păcate însă, cum se spune, n-a fost să fie…

Noi ne-am abţinut să răspundem JURNALULUI pentru aceste gesturi de „prietenie”, deşi nu am înţeles niciodată cum este posibil să loveşti în camarazii tăi de idei care au luptat cu regimul Voronin timp de opt ani şi să preiai porcăriile scrise de acei valeţi de presă ai comuniştilor din presa comunistă (care acum îl slujesc pe premierul Filat). Indiferent de acţiunile de denigrare şi manipulare care au fost lansate de colegii de la JURNAL, noi nu avem dreptul să fim indiferenţi faţă de condamnarea de către Judecătoria Buiucani a finanţatorului „Jurnal Trust Media”, Victor Ţopa. Este un prim caz când după 2009 este condamnată penal o persoană care finanţează o instituţie de presă. Nu ne vom lansa în analize juridice a sentinţei Judecătoriei Buiucani, deoarece nu suntem nici judecători, nici procurori. Este doar sentinţa primei instanţe care, deocamdată, nu a trecut controlul judiciar de către Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie.

Considerăm necesar să transmitem cu această ocazie un mesaj destul de clar puterii politice: Cotidianul Naţional TIMPUL a fost instituţia de presă care a luptat cu regimul Voronin timp de opt ani şi care a contribuit decisiv la debarcarea acestui regim. Anume de aceasta vom urmări foarte atent cât de legal va fi examinat acest dosar de către instanţele de apel şi de recurs. Ne solidarizăm cu colegii noştri şi facem acest lucru nu din dragoste pentru controversatul om de afaceri Victor Ţopa sau JURNAL. O vom face de dragul valorilor democratice pentru care am luptat.

De ce Filat nu sare în apărarea lui V. Ţopa?

… după ce controversatul om de afaceri Victor Ţopa a fost condamnat la zece ani pentru şantaj, Val Butnaru de la „Jurnal Trust Media” se arată „surprins” de… lipsa oricărei reacţii din partea clasei politice şi constată că politicienii „au luat apă-n gură de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic grav”.

Despre Viorel Ţopa şi Victor Ţopa circulă fel de fel de legende de afaceri urâte; deoarece nu cunosc adevărul în chestiunea dată nu mă voi pronunţa asupra acestui aspect. În schimb, cunosc unele „detalii” ale problemei ridicate de Val Butnaru – tăcerea politicienilor. Astfel, primul politician care nu are dreptul să tacă este Vladimir Filat. Victor Ţopa îl acuză pe Vlad Plahotniuc că ar sta în spatele acestei condamnări. Vom trăi şi vom vedea, dacă analizăm însă obiectiv situaţia şi punem cap la cap toate lucrurile, nu putem să nu deducem că autorul moral al războiului declanşat de Victor Ţopa împotriva fostului său partener de afaceri V. Plahotniuc nu este nimeni altul decât…Vladimir Filat. Da, anume Filat a fost acel care, cunoscând neînţelegerile de business dintre V. Ţopa şi V. Plahotniuc, l-a convins pe Victor Ţopa să înceapă o campanie publică împotriva rivalilor săi politici, inclusiv a lui V. Plahotniuc. Anume Filat a fost acel care a lansat aşa-zisa campanie anti-mafie care în realitate a fost o campanie anti-AIE, campanie care poate culmina la 18 noiembrie cu instaurarea unui preşedinte de ţară comunist. Anume Filat a fost acel care le-a oferit lui Victor şi Viorel Ţopa toate garanţiile că nu vor păţi nimic dacă îl vor ataca pe Plahotniuc. Filat i-a folosit pe cei doi oameni de afaceri la fel cum întotdeauna i-a folosit pe toţi din jurul lui în folosul său personal: când era Ministru de Stat, l-a folosit pe Diacov ca să pună mâna pe clădirea IPTEH, când era vicepreşedinte al PD, l-a folosit şi manipulat pe Diacov ca să voteze pentru Voronin la 4 aprilie 2005, plasând cu abilitate mai apoi toată responsabilitatea pentru aceasta pe umerii lui Diacov, în 2007, când l-a trădat pe Diacov, a folosit o generaţie de oameni tineri şi necompromişi pentru a se spăla de imaginea de contrabandist cu ţigări şi privatizări dubioase, pentru a se lansa în politică, ca mai apoi să-i elimine pe toţi şi să-i atace impardonabil. Cât era în opoziţie, a folosit şi presa (inclusiv ziarul TIMPUL) ca să-şi spele imaginea, ca mai apoi, ajuns la putere, să declanşeze campanii mârşave împotriva noastră şi să pună la cale „pe cine trebuie” să ne dea afară din sediul pe care îl închiriem. După 29 iulie 2009, a folosit voturile PL şi PD pentru a ajunge în funcţia de premier, ca mai apoi să-i acuze pe ambii că sunt mafioţi. Când avea nevoie să-şi facă ieşire în cancelariile europene, Filat a folosit statul român, iar după ce a ajuns unde a avut nevoie, îi bârfea pe la spate pe liderii de la Bucureşti că mai mult încurcă integrării europene a RM decât ajută. În timpul negocierilor pentru formarea AIE-2, i-a oferit lui Vlad Plahotniuc funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului în schimbul funcţiei de viceprim-ministru pentru reintegrare, ca mai apoi să-l declare păpuşar „cu care nu are ce vorbi”.

La fel a procedat Filat cu Victor şi Viorel Ţopa şi JURNAL, transformându-i într-un instrument de răfuială cu rivalii lui politici. Acum, când Victor Ţopa este în dificultate, Filat va face aşa cum obişnuieşte – va trage apa… Acum cred că cititorul a înţeles de ce tace Filat şi dacă se va dovedi că Victor Ţopa a fost condamnat pe nedrept, vinovatul moral nr. 1 va fi „politicianul nr. 1” – Vlad Filat.

Filat le-a mai dat naivilor o lecţie… Învăţa-o-vor oare de data aceasta?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *