Moldova

Premierul Filat a participat la aniversarea celor 19 ani de la proclamarea Independenţei RM

 

„Această şansă a fost fructificată din plin de către politicienii care şi-au asumat o enormă responsabilitate prin semnarea la 27 august 1991 a Declaraţiei de Independenţă. În anul 1991 a început apusul imperiului sovietic. În plan politic şi-a terminat existenţa un regim bazat pe o ideologie perimată, iar în plan economic a falimentat aventura economiei supracentralizate şi planificate pînă la ultimul detaliu", a spus Prim-ministrul.

Vlad FILAT a menţionat că cei 19 ani de independenţă a Republicii Moldova au cunoscut perioade mai bune, dar şi perioade mai grele.

„La guvernare s-au perindat forţe politice, preponderent de stînga, care deseori au mimat reformele şi au promovat interesele de grup. Scurtele etape de guvernare reformatoare şi proeuropeană au fost întrerupte prin jocuri de culise şi chiar trădări ale interesului naţional. Astăzi constatăm că sîntem una dintre cele mai sărace ţări din Europa nu din cauza excesului de democraţie, ci din cauza lipsei unui exerciţiu democratic coerent şi consecvent. Noua clasă politică de la Chişinău are misiunea să reabiliteze în ochii cetăţeanului noţiunile de proces democratic şi reforme, acestea fiind unicele aducătoare de prosperitate şi libertate", a menţionat Premierul.

Vlad FILAT a spus că timp de mai mulţi ani Moldova a fost aruncată dintr-o extremă în alta.

„Acum 11 luni, am preluat guvernarea unei ţări aflată în prag de faliment. Precedenta putere ne-a lăsat drept moştenire o societate divizată, un stat izolat în plan extern, o democraţie existentă doar pe hîrtie şi o economie de piaţă nefuncţională. Din start, a trebuit să facem faţă unor provocări fără precedent în istoria tînărului nostru stat. Dar astăzi putem spune cu mîndrie că am reuşit să asigurăm supravieţuirea ţării şi să punem bazele dezvoltării ei în continuare", a specificat Premierul.

Vlad FILAT a menţionat că astăzi Republica Moldova avansează pe calea negocierii Acordului de Asociere cu UE, în dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize, a Acordului de Comerţ Liber şi Aprofundat cu UE.

„Beneficiem de o deschidere fără precedent din partea partenerilor noştri occidentali şi urmează să valorificăm această susţinere în rezultate resimţite de către fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Am reuşit să relansăm relaţiile cu vecinii, am stabilit relaţii de parteneriat strategic cu importanţi jucători pe arena mondială. Acum avem toate premisele pentru a dezvolta aceste prime, dar importante succese", a precizat Premierul.

Vlad FILAT a adus sincere mulţumiri deputaţilor din primul Parlament şi membrilor primelor guverne pentru patriotismul şi sacrificiul demonstrat, apreciind că aceşti oameni au realizat lucruri cu adevărat istorice.

Premierul i-a felicitat pe toţi cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, îndemînîndu-i să aibă încredere în viitorul ţării.

Sursa: VB

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *