Timpul Liber

Premieră mondială: Steag românesc pe gheţurile Groenlandei

Doi alpinişti cu recorduri în rucsac şi cu experienţă preţioasă, când s-au hotărît să devină primii români care traversează calota glaciară arctică de la est la vest, fără ajutor din afară. Kilometrii înghiţiţi de cei doi bărbaţi pe schiuri şi de săniuţele cu provizii pe care le trăgeau după ei au fost 650 la număr. Coman este, aşa cum îl recomandă filmul, primul organizator al unei expediţii tricolore în Himalaya, în 1985, iar Lăcătuşu este cel dintîi român ce a cucerit un optmiar, în 1992. Nimeni mai potrivit decît ei pentru a se lua la trîntă cu Cercul Polar de Nord şi cu stihiile acestuia. De reţinut faptul că Groenlanda este cea mai mare insulă a planetei şi că Lăcătuşu şi Coman şi-au propus să urce cele mai înalte vîrfuri de aici, care nu depăşesc însă 3.700 m, unul dintre ele fiind chiar virgin.

Expediţia nu a fost lipsită de emoţii de toate formele şi mărimile, de la problemele cu echipamentul rătăcit de la început de expediţie până la micul vulcan islandez nărăvaş care a încurcat în 2010 planurile mai multor călători cu avionul. Rătăciţi în Islanda pentru câteva zile, cei doi expediţionari filmează strada – ultimele bucăţi de realitate populate cu alţi oameni decît ei înşişi.

Cornel Coman şi Ticu Lăcătuşu îşi povestesc apoi zilele istovitoare care au urmat. Dificultăţile la înaintare, zilele în care au stat lipiţi de tabără, din cauza ninsorii abundente, a vîntului sau a ceţii. GPS-ul care se tot descărca şi nu putea fi încărcat la panourile solare. Supa caldă care aduce surîsul pe buze, echivalentul polar a o mie de fripturi bine pregătite. Scopul ecologic şi desfăşurarea ecologică a expediţiei. Cel mai puternic vînt din lume, care bate mereu din faţă. Fâlfâirile corturilor aruncate parcă de o mână neglijentă pe oceanul de alb, atît de alb încât, dacă nu ar fi intervenţiile lor filmate cu pasiune şi devotament, ochii te-ar durea atît de tare încît ai plînge.

La finalul expediţiei, cei doi alpinişti români, extenuaţi dar fericiţi, au fost conduşi de un elicopter până la aeroportul Kangerlussaq, fostă bază militară americană, în mijlocul…civilizaţiei, reprezentată de reni, urşi polari, foci, avioane şi vreo două sute de oameni – localnici şi turişti, aflaţi pe aeroport.

(Filmul poate fi vizionat pe portalul video TVR+)
Ioan POPESCU, Ploieşti

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *