UE / Nato

Pregătiri pentru operaţiuni de menţinere a păcii

Cu ocazia Zilei Media la „Scutul Păcii 2010”, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a menţionat importanţa instruirii militarilor şi a pregătirii lor pentru participarea în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida organizaţiilor internaţionale. Deşi au existat anumite dificultăţi la realizarea exerciţiilor, ministrul a apreciat nivelul înalt de pregătire al militarilor. „Aceasta este o verificare internă, realizată de un grup de evaluatori moldoveni şi reprezintă o etapă de pregătire pentru evaluarea finală a contingentului Armatei Naţionale care este planificată pentru anul viitor. Dacă vom primi aviz pozitiv din partea inspectorilor străini, vom putea spune deja că avem o companie de infanterie şi un grup de genişti bine pregătiţi pentru a îndeplini operaţiuni de menţinere a păcii sub egida NATO”, a conchis ministrul Apărării.

La exerciţiu participă Campania de infanterie motorizată a Batalionului 22 de menţinere a păcii, format din trei plutoane de infanterie, un pluton de logistică, unul medical şi o grupă de genişti militari din componenţa Batalionului de geniu „Codru”. Pe lângă multitudinea de exerciţii tactice pe care urmează să le îndeplinească viitorii pacificatori moldoveni, ei vor trebui să-şi perfecţioneze cunoştinţele de limba engleză pentru a coopera efectiv în cadrul schimbului de experienţă în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii cu un grup de militari americani. Militarii din componenţa trupelor terestre ale Gărzii Naţionale din statul Carolina de Nord vor asista subunităţile Armatei Naţionale prin consilierea şi utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operaţiuni. Jerry Baird, superiorul echipei de evaluatori americani, nu este la prima participare la un astfel de exerciţiu în RM şi consideră că militarii moldoveni au devenit mai pregătiţi de-a lungul timpului. „Armata a devenit mult mai profesionistă. La început, era părerea că serviciul militar este obligatoriu; acum se simte sentimentul de patriotism şi dorinţa de a-şi face serviciul militar”, a remarcat pentru presă Jerry Baird.

În exerciţiul „Scutul Păcii 2010” sunt mobilizaţi 125 de militari, dintre care mai bine de jumătate îşi fac serviciul în cadrul Armatei Naţionale pe bază de contract. În ceea ce priveşte tehnica din dotare, în misiuni au fost antrenate atât maşini mici, cât şi blindate sau maşini mari de tipul KAMAZ 43101. Timp de zece zile, pacificatorii vor trebui să execute 35 de exerciţii tactice de menţinere a păcii pe şase terenuri de instruire. Pacificatorii se vor antrena la patrularea în zona de responsabilitate, evacuarea medicală, escortarea tehnicii în coloană, paza obiectivelor strategice şi apărarea în situaţii de atac, desfăşurarea cordonului şi razia, precum şi asigurarea regimului la punctul de control şi trecere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *