Economie

Povara majorării tarifelor

Necesitatea ajustării tarifelor

Alexandru Mijin, președintele ANRE, susține că tarifele nu au fost schimbate din 2011, iar în această perioadă au intervenit foarte mulți factori, care au avut impact asupra tarifelor la energia electrică și termică. „În această perioadă s-a modificat cadrul juridic, s-a adoptat Legea cu privire la energia termică, a fost aprobată Metodologia cu privire la livrarea energiei termice, dar și reorganizarea întreprinderilor „Termocom”, CET-1, CET-2”. Potrivit președintelui ANRE-ului, majorarea va avea loc, dar nu în măsura cererii întreprinderii „Termoelectrica”. „Vor fi efectuate unele corectări și ajustări, iar tariful ar putea fi mai mic decât cel solicitat de „Termoelectrica”. Până la începerea noului sezon de încălzire vor fi stabilite noile tarife”, a declarat Alexandru Mijin.

Sergiu Tofilat, analist economic la Centrul Analiză, Supraveghere și Protecție în domeniul Energetic (ASPE) a declarat, pentru ziarul TIMPUL, că, dacă nu se ajustează tarife, operatorul are pierderi. „Cheltuielile în fiecare an cresc, dar încasările, dacă nu le crești tariful, sunt aceleași. Acest lucru s-a observat foarte bine, din 2001 până în 2006, când „Termocomul” a înregistrat pierderi de vreun miliard și ceva de lei, CET-urile au acumulat vreo 2, 6 miliarde de lei. Acum, după ce au fost unite, „Termoelectrica” are o datorie de peste 3 miliarde de lei”, susține expertul.

Analistul economic Sergiu Tofilat se arată îngrijorat de problema nerezolvată a datoriei față de „Moldova-Gaz”. „Într-un fel sau altul, ea trebuie achitată. Dacă privim după practica internațională, ele sunt introduse în tarif. Dacă suntem obiectivi, trebuie să vedem cât s-a furat din „Termocom” și unde sunt banii ca să-i întoarcem și că achităm o parte din datorii. Aici, trebuie să-i pui la răcoare pe mai mulți demnitari, căci o bună parte dintre bani s-au dus la liderii de partid sau la finanțarea partidelor. De asemenea, guvernanții nu vor să crească tarifele, pentru că aceasta bate în ratingul electoral. Și ce se întâmplă? Întreprinderile lucrează în pierdere și încep a acumula datorii”, mărturisește Sergiu Tofilat.

Anterior, Ministerul Economiei insista ca cele trei întreprinderi să fie unificate pentru o eficientizare a datoriilor, dar și pentru un preț mai accesibil pentru populație. Cu toate acestea, după formarea „Termoelectricii”, tarifele vor fi majorate. Victor Parlicov, expert la „IDIS Viitorul”, dar și fost director la ANRE, este curios cu referire la explicațiile Ministerului Economiei la această situație. „Vreau să văd unde este ieftinirea. Ei doar au spus că o să se unească, mai făceau și estimări precum că tarifele o să se reducă până la 10%. Ce părere au ei referitor la tarife? Trebuie ele sau nu ridicate și care sunt cauzele?”, se întreabă expertul.

ANRE se grăbește

Victor Parlicov, expert economic la „IDIS Viitorul”, fost director la ANRE spune că este important să avem un proces transparent de discuții, dacă ne dorim ca tariful stabilit de către Agenție să fie corect. „Văd că Agenția, în regim de urgență, a declanșat procedura, imediat după prima ședință. În aceeași săptămână, au organizat a doua ședință – am impresia că forțează luarea deciziei în privința noilor tarife. Presupun că, asta ar putea fi legat de presiunile din exterior de la instituțiile internaționale cum ar fi Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, doar ca să fie ajustate tarifele, ca precondiție pentru semnarea unui eventual memorandum cu FMI”, afirmă expertul. De asemenea, Victor Parlicov a menționat că FMI și Banca Mondială nu solicită un tarif concret, ci să fie respectată procedura și metodologia. Costurile nu trebuie menținute pe motive politice. Acum se va vedea foarte clar, în campania electorală, ce va face ANRE-ul – își va asuma responsabilitatea să ajusteze tarifele sau nu, și dacă da, va respecta întru totul metodologia sau va face derapaj?!” se întreabă expertul economic.

Sistem de încălzire păgubos

„Termocom” nu oferă calitate la prețul pe care îl cere. De această părere este analistul economic Sergiu Tofilat. „Termocom” nu poate să dea calitate comparabilă cu încălzirea autonomă, atunci când persoana își poate regla singură temperatura sau o închide când pleacă de acasă. Deci, sunt necesare investiții în creșterea calității. De asemenea, apa caldă, care trebuie să vină către consumator, ajunge rece, dar pentru ea oricum plătește și asta se datorează pierderilor din rețea. Nimeni nu are o abordare complexă ca să ofere atât calitate, cât și preț convenabil”, spune Tofilat.

Aceeași abordare o are și al doilea expert economic. Victor Parlicov susține că o problemă mare este pierderea energiei în blocurile din beton construite în perioada sovietică. „Ele sunt extrem de ineficiente. Izolarea este foarte slabă. Circa 40% de energie se pierde printre pereții și ferestrele blocurilor din beton. Cu un sistem adecvat de izolare a acestor clădiri și de repartizare a căldurii, am putea face economii de milioane de lei, chiar sute de milioane de lei pe an”, se arată încrezător expertul.

Sergiu Tofilat vine cu o recomandare pentru autoritățile responsabile. „Trebuie să se facă un studiu de fezabilitate, care să ne spună cât trebuie să investim în rețele ca să nu se piardă căldura până a ajunge la consumator, în contoare autonome și mecanisme de reglare a temperaturii. Să vedem câți bani ne trebuie nouă ca să aducem calitatea serviciului și să fie comparabilă cu încălzirea autonomă. Să vedem câți consumatori în Chișinău ne trebuie ca tariful pentru un consumator să fie comparabil cu încălzirea autonomă”, afirmă analistul economic.

De trei ori mai multă energie decât în Europa

Cu toate acestea, majorarea tarifelor este ca o povară pentru populație. Expertul Victor Parlicov susține că problema noastră nu constă în tarifele mari care sunt mult mai joase decât în alte țări, ci sărăcia. „Noi consumăm mult mai multă energie decât în alte locuri pentru aceleași scopuri. Noi avem un metru pătrat de spațiu și cheltuim de trei ori mai multă energie decât în Uniunea Europeană. Economia noastră este risipitoare în ceea ce ține energetica. Asta este unul dintre motivele pentru care oamenii simt povara tarifelor. Noi pur și simplu cheltuim multă energie”, povestește expertul.

Un alt motiv, pe care îl vede specialistul este sărăcia. „Noi nu avem locuri de muncă, nu avem salarii, iar unele se plătesc în plic. Banii nu ajung la buget și bugetul nu are de unde compensa. Noi suntem cea mai săracă țară din Europa în ultimii 15 ani. Cum vreți voi să fie tarifele? Zero?” se întreabă Victor Parlicov.

Tariful solicitat de „Termoelectrica”:
179,51 bani/kWh pentru energia electrică
1257,38 lei/Gcal pentru energia termică

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *