Actualitate

Posta Veche, satul din oras

In ultimii 20 de ani capitala s-a schimbat radical. Au aparut case luxoase, magazine cu vitrine atragatoare, trotuare pavate. Neschimbat a ramas doar o parte a cartierului Posta Veche, acolo unde locuiesc bastinasii. Majoritatea caselor sunt modeste, fara termopane si antene parabolice, unde poti vedea urme de vaci si capre, pe langa garduri stau cladite gramajoare de tizic, iar baltoacele de pe unele strazi dispar doar iarna, cand da gerul.

Oamenii care locuiesc pe strazile „Podgorenilor”, „8 martie” si „Constructorilor” pot sa se deplaseze doar cu microbuzele. Dar pentru a ajunge la ele, ei sunt nevoiti sa mearga pe jos jumatate de ora si aceasta in cazul in care nu sunt atacati de haitele de cani vagabonzi care s-au oplosit pe langa intreprinderile „Iork delicatese” si „Sevrole”.

Larisa David, o locuitoare a acestui sector, ne-a spus ca in zilele cand Maia Laguta cerea in fata Primariei Chisinau ca pensionarilor sa li se dea permise pentru a putea calatori gratis in transportul public, ar fi venit sa o intrebe pe aceasta a cui interese apara, caci pensionarii de la Posta Veche nu au nevoie de permise, ci de compensatii, deoarece pana la ei nu ajung liniile de troleibuze. Pensionarii de la Posta Veche nu au venit in centrul capitalei fiindca nu au avut cu ce se deplasa.

Locuitorii de pe cele trei strazi mentionate mai sus sustin ca prin apropierea caselor lor nu e nicio alimentara, vreun chiosc sau farmacie. Iar pentru a face cumparaturi, a plati serviciile comunale, sunt nevoiti de fiecare data sa se deplaseze cu microbuzul, deseori nu doar cu unul, ci cu mai multe. Si copiii sufera fiindca n-au pe aproape nicio biblioteca, stadion, scoala de pictura etc. Iar ca sa nu intarzie la scoala trebuie sa se scoale cu noaptea in cap.

Acestia s-au adresat lui Veaceslav ?erna, seful Directiei transport, cu rugamintea ca sa fie prelungita ruta de microbuz 184. Dar ?erna le-a spus ca prelungirea rutelor de maxi-taxi in acest cartier e imposibila din cauza drumului accidentat. In 2008 au fost preconizate 160 de mii lei pentru reparatia unei portiuni a strazii Podgorenilor. Ion Mamaliga, presedintele Asociatiei transportatorilor privati, ne-a spus ca Politia rutiera nu permite accesul transportului public pe acea strada, fie el si privat, fiindca acolo drumul e din pietris si nu e trotuar.

Discutand cu mai multi functionari de la primarie, am ajuns la concluzia ca, cel putin inca un an, acesti chisinauieni isi vor roade incaltarile pe drumuri proaste. Bugetul pentru anul 2010 inca nu a fost aprobat si nu se stie daca acest proiect a fost propus spre finantare. Oamenii disperati se adreseaza primarului Dorin Chirtoaca sa-si aminteasca si de ei, caci si ei sunt locuitori ai capitalei.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *