DIVERSE

„Portocala mecanică” a jucat 25 de meciuri consecutive fără înfrângere

În turneul final al ediţiei 2010 din Africa de Sud, jucătorii „orange” au avut un parcurs impecabil, reuşind nu doar să depăşească faza grupelor, dar şi să devanseze doi adversari în partidele eliminatorii.
În sferturile de finală, etapă care oferă cale liberă spre podiumul de premiere, Olanda s-a confruntat cu unica formaţie neeuropeană rămasă în concurs, Uruguay.

Fotbaliştii din Ţara Lalelelor au avut un debut mai bun de meci, o posesie foarte bună şi prima ocazie de gol, însă Dirk Kuyt a trimis peste poartă ratând o bună oportunitate de deschidere a tabelei. Discipolii lui Bert van Marwijk au marcat totuşi primul gol peste aproximativ un sfert de oră, în urma unei execuţii de excepţie a căpitanului van Bronckhorst, care a marcat un gol antologic de la circa 30 de metri, imparabil pentru portarul advers, Muslera: 0-1.

După acest episod, jucătorii sud-americani au avansat cu paşi lenţi, dar siguri, spre poarta europenilor, lansând primul şut pe poarta lui Stekelenburg în minutul 31, prin Alvaro Pereira. Spre finalul primei reprize, vedeta uruguaienilor, Diego Forlan, şi-a realizat un vis, oferindu-i în „dar” tatălui său un super-gol după un şut de la circa de 26 de metri sub bara transversală, care l-a surprins pe portarul olandez nepregătit şi ieşit din poartă. Astfel, echipele au plecat la vestiare cu un scor egal – 1-1.

Mai activi au fost discipolii lui Oscar „Washington” Tabarez şi în startul mitanului secund, fiind aproape de al doilea gol după şutul lui Alvaro Pereira, însă van Bronckhorst a respins din faţa porţii goale.

Echipa lui Tabarez a părut mai proaspătă, mai dispusă la efort, iar raidurile primilor campioni mondiali, din ediţia 1930, au fost mai periculoase decât atacurile poziţionale ale jucătorilor olandezi.

Ulterior, discipolii lui Bert van Marwijk au preluat conducerea în min. 70, când Sneijder a tras nu foarte tare, van Persie, aflat în poziţie suspectă de ofsaid, s-a ferit din calea mingii, aceasta intrând în plasă: 1-2. „Portocala mecanică” şi-a asigurat prezenţa în finală peste doar trei minute, când Robben a marcat cu capul la centrarea lui Kuyt, pentru 1-3, marcând astfel al 2200-lea gol din istoria de opt decenii a competiţiei.

Golul uruguaianului Maxi Pereira din prelungirile meciului a contat doar pentru arhivele statistice.

Astfel, Olanda a acces în finala turneului, având o şansă impresionantă de a cuceri primul titlu mondial din istorie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *