DIVERSE

Portocala mecanică a ajuns în sferturi: Olanda – Slovacia 2-1

Una dintre cele mai mari surprize ale Mondialului, Slovacia, elimina Italia în urmă cu cinci zile şi se califica în optimile de finală ale turneului final din Africa de Sud, acolo unde urma să dea piept cu Olanda, una dintre principalele favorite la trofeu. Olandezii au jucat economicos în grupe, învingând în toate cele 3 partide, însă nu au risipit inutil energia, concentrându-se pe rezultat şi nu pe frumuseţea jocului, aşa cum remarca Dirk Kuyt la capătul victoriei cu Japonia.

Olandezii au debutat întocmai că în precedentele partide de pe tărâm sud-african, preferând să menţină o posesie ridicată şi să combine în jumătatea adversă, fără a pune mare presiune la poarta lui Mucha. A fost nevoie doar de o scânteie din partea unui geniu al fotbalului, Robben marcând golul de debut al partidei în minutul 18, profitând de o lansare a lui Kuyt de 50 de metri cu un şut la colţul scurt, care l-a lăsat fără replică pe Mucha. Spectacolul a avut de suferit, slovacii nereuşind să pună în pericol buturile batave, părând fără idei, fără vână, asemenea partidelor cu Noua Zeelanda şi Paraguay. În schimb, olandezii au preferat să stea la cutie şi să încerce să pună în pericol poarta lui Mucha prin şuturile de la distanţă ale lui Van Persie şi Sneijder.

Aşadar, olandezii aveau 1-0 la pauză şi păreau că nu au nici o problemă în a controla jocul fără să se implice. Totuşi, Mucha s-a remarcat la două mari ocazii ale batavilor de a-şi dubla avantajul, intervenind excelent la şutul lui Robben (minutul 51) şi la reluarea din şase metri a lui van Bommel, în minutul exact următor. Stekelenburg păstrează rezultatul pe tabelă cu două intervenţii salutare, blocându-l mai întâi pe Stoch, dar mai ales pe Vittek, care a ratat din 13 metri, singur cu goalkeaperul olandez. În ciuda acestor ocazii, presiunea slovacilor nu pune mari probleme la poarta lui Stekelenburg, iar cei care marchează sunt tot olandezii. Viclenia batavilor pune la “copt” un plan bine gândit, lovitura liberă bătută repede de van Bommel fiind excelent preluată de Kuyt, care îl atrage pe Mucha după el şi îi pasează lui Sneijder, acesta dublând avantajul de pe tabelă cu un lat bine plasat. Până la final, Vittek a redus avantajul olandez printr-un penalty acordat de arbitrul spaniol Undiano Mallenco la un fault al lui Stekelenburg asupra lui Jakubko, la ultima fază a partidei.

Sursa: sport365.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *