Ultima oră

Polonia/alegeri: Opoziţia a câştigat în oraşele mari, conservatorii domină în adunările regionale

La Cracovia (sud), Gdansk (nord) şi Kielce (sud), candidaţii susţinuţi de opoziţie au obţinut duminică, în turul al doilea de scrutin, peste 64% din voturi în faţa rivalilor conservatori.

După validarea de către Comisia electorală, aceste rezultate vor consemna un important recul în oraşele mari al conservatorilor conduşi de Jaroslaw Kaczynski.

Opoziţia îşi adjucase încă din primul tur, cu rezultate de peste 50% din voturi, primăriile majorităţii celorlalte oraşe, printre care Varşovia, Lodz, Poznan, Lublin şi Wroclaw.

În turul secund, polonezii aleg doar primarii localităţilor, componenţa adunărilor regionale fiind stabilită în primul tur. În urmă cu două săptămâni, conservatorii au obţinut un avans important în regiuni, câştigând nouă din 16 adunări, cu o majoritate absolută în şase dintre ele.

În 2014, PiS obţinuse controlul într-o singură adunare regională.

Coaliţia civică, formată din cele două partide liberale de opoziţie (Platforma civică şi Nowoczesna), a câştigat şapte adunări regionale, dar a obţinut majoritatea doar într-una dintre ele. Pentru a guverna în celelalte, va trebui să formeze o coaliţie fie cu Partidul Ţărănesc (PSL), fie cu Partidul social-democrat (SLD), fie cu comitete independente.

AGERPRES 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *