Politică

POLITICĂ / Ce ar trebui să facem de ziua lui Mihai Ghimpu?

Decizia a fost susținută cu votul a şase membri ai Comisiei. Astfel, pentru ca edilul să fie revocat din funcție, trebuie să voteze cel puțin 163 570 de alegători. Aşa cum respectivul plebiscit este o făcătură dodonistă, prin care se încearcă eliminarea cât mai rapidă a lui Chirtoacă de la conducerea Capitalei, am încercat să aflăm de la unii politicieni, analiști politici și activiști civici dacă, în opinia lor, există motive reale pentru demiterea primarului şi dacă chişinăuienii ar trebui să iasă la vot sau să boicoteze referendumul.

„Chișinăuienii sunt liberi să decidă”

Dionis Cenușă, analist politic:

„Atâta timp cât referendumul este legal, nu există niciun motiv care ar trebui să descurajeze participarea cetățenilor la acest exercițiu de democrație directă. Evident, referendumul este politizat și unele forțe politice, mai întâi de toate socialiștii, vor să beneficieze de pe urma lui, pentru a-și consolida pozițiile în Capitală. În cele din urmă, locuitorii orașului Chișinău sunt liberi să decidă în mod obiectiv dacă Dorin Chirtoacă merită sau nu să rămână în funcția de primar
.
Cred că există suficiente motive pentru a ne pronunța în favoarea sau contra lui Dorin Chirtoacă. Cea mai serioasă acuzație care-i poate fi adusă este că el nu a reușit să reducă corupția în administrația municipală și nici măcar nu şi-a împiedicat colegii de partid să comită fraude cu banii publici. Această concluzie rezultă din investigațiile jurnalistice, care arată că Dorin Chirtoacă nu s-a împotrivit, nici nu a tras alarma la cazurile de corupție care au implicat membrii Partidului Liberal. Cu toate acestea, locuitorii municipiului ar putea folosi referendumul şi pentru a-şi revărsa astfel nemulțumirea faţă de toate problemele existente în Chișinău, provocate în cei 10 ani ale administrațiilor lui Chirtoacă și nu numai.”

„Vom îndemna oamenii să nu iasă la referendum”

Vitalia Pavlicenco, președinte al PNL:

„Nu trebuie să participăm la referendumuri inițiate de forțe antidemocratice, antiliberale, antieuropene, antiunioniste. Nu putem să mergem într-un pas cu dușmanii Unirii R. Moldova cu România, adică alături de socialiștii care anunță, neconstituțional, că îi vor băga pe unioniști la închisoare. De aceea noi vom îndemna oamenii să nu iasă la acest referendum.

Este sau nu vinovat Dorin Chirtoacă, va răspunde justiția națională și internațională. Noi, de exemplu, național-liberalii, nu l-am prea votat, dar nici nu îl demitem. Odată și odată, trebuie să terminăm cu jocurile geopolitice care aduc neprofesionalismul la putere. Noi oricum ne vom uni cu România, indiferent dacă vrea sau că nu vrea Dodon, dar până atunci populația trebuie să aibă o viață decentă, să i se respecte drepturile și libertățile și să fie liberă să voteze fără frică, inclusiv Unirea. Asta se poate întâmpla numai atunci când vor dispărea dodonii care polarizează societatea în „ai noștri” și cei care gândesc altfel. Deși regretăm mult această situație, sperăm că declarațiile și acțiunile lui Dodon îi vor trezi pe basarabeni și ei vor grăbi Unirea.

„Ar fi ideal să-și dea singur demisia”

Viorel Cibotaru, președinte al PLDM:

„Indiferent cine și în interesele cărui partid se organizează referendumul, trebuie să abordăm foarte serios aceste mecanisme de democrație directă. Participarea concretă a PLDM la referendum depinde de câțiva factori: poziția și decizia organizației municipale și, posibil, a Biroului politic central al partidului, în primul rând, şi a partenerilor din opoziția proeuropeană, în cel de-al doilea rând. În mod ideal, ar fi bine ca Dorin Chirtoacă să-și dea singur demisia, deoarece el nu mai reprezintă pe nimeni și nu mai pledează pentru nicio cauză comună. Din păcate, el a compromis deja totul.”

„Voi participa, pentru că îmi doresc schimbări”

Alina Andronache, activistă civică:

„Dreptul la vot este un drept fundamental al cetățeanului, iar referendumul reprezintă consultarea cetățenilor, prin chemarea la vot direct. Respectiv, participarea cetățenilor la referendum este un drept și, totodată, o responsabilitate. Atâta timp cât ne dorim schimbări și, în cazul nostru, vrem un oraș frumos și accesibil pentru toți locuitorii, nici nu ar trebui să ne întrebăm dacă e bine sau nu să mergem la referendum. Consider că orice chișinăuian trebuie să participe și să-și exprime opinia, indiferent care este aceasta. Cât mă privește, vă răspund scurt. Sunt mamă a trei copii și zi de zi mă ciocnesc cu multe probleme, precum ar fi: accesibilitate în instituțiile publice, mașini parcate pe trotuar, trotuare neaccesibile pentru plimbările cu căruciorul, lipsa transportului public sigur și accesibil pentru călătoriile cu copiii și multe altele. Da, voi participa la referendum, pentru că îmi doresc schimbări.”

„Lucrurile trebuie oricum schimbate”

Nae-Simion Pleşca, fost deputat PLDM, actual deputat PDM:

„În municipiul Chişinău, într-adevăr există anumite probleme. Cred că o opţiune ar fi ca Dorin Chirtoacă să-şi dea demisia din proprie inițiativă, pentru a nu se ajunge la referendum. Vrem sau ba, dar din cauza celor întâmplate cu edilul, suferă cel mai mult cetățenii. Cert este faptul că în cadrul Primăriei Capitalei sunt anumite suspiciuni de corupție și nu putem face abstracție de ele. Nici să dăm impresia că nu se întâmplă nimic n-ar fi corect, pentru că mai multe persoane au fost și încă sunt cercetate penal. Nu pot spune că de tot ce se petrece se face vinovat primarul Chirtoacă, dar lucrurile trebuie oricum schimbate. ”

„Un joc uneltit în culisele politicului moldovenesc”

Ion Tăbârță, expert IDIS „Viitorul”:

„Este evident că referendumul de demitere are substrat politic și se referă mai puțin la faptul cum stau lucrurile în Chișinău. Sunt foarte mulți locuitori ai Capitalei care sunt nemulțumiți de faptul cum stau lucrurile în oraș, însa ei trebuie să înțeleagă un lucru foarte clar – dacă merg la referendum, se lasă antrenați într-un joc politic uneltit în culisele politicului moldovenesc.”

„Chirtoacă trebuie pedepsit”

Oleg Brega, activist civic, fost candidat la funcția de primar al mun. Chișinău:

„Eu n-am drept de vot în Capitală, chiar dacă locuiesc la Chişinău de un sfert de secol și acum stau la Trușeni. Am susținut şi voi susţine participarea la acest şi alte referendumuri de felul ăsta, pentru că e necesară mai multă implicare democratică a cetăţenilor. Consultarea periodică cu toți oamenii este de salutat, chiar dacă a fost iniţiată acum de un partid oportunist, antidemocratic şi filorus. Chirtoacă a avut prea multe oportunităţi pe care le-a ratat ca edil şi politician. Prin urmare, trebuie pedepsit pentru oportunism şi demagogie. Sper că procesul va fi corect, transparent și legal.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *