Actualitate

Poftă bună!

V-ați gândit vreodată la alimentație? Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră? Vă place să mâncați gustos?

Probabil că răspunsul la ultima întrebare poate fi ghicit cu 90 la sută. Totuși, sunt puțini oameni care se gândesc într-un mod serios la beneficiile alimentației. În prezent, maxima „Mâncarea sănătoasă nu poate fi gustoasă” nu este mai mult decât un stereotip. Astăzi, rețetele celor mai delicioase bucate, care permit să se păstreze utilitatea fructelor și legumelor,sunt disponibile atât în publicațiile de specialitate, cât și la TV, și pe internet.

Statisticile arată că, din cauza rutinei și a altor probleme, în țările europene și în Statele Unite ale Americii oamenii se gândesc la sănătate în ultimul rând. Din această cauză, în țări precum Germania, Canada, Spania modul sănătos de viață este promovat „de sus”. Astfel, ministerele Sănătății și persoanele publice din aceste state popularizează programul „5 pe zi”.

Ce fel de „5” și în care „zi”? De fapt, esența este simplă: se recomandă ca în fiecare zi masa să fie luată de cinci ori, iar la fiecare masă trebuie să se consume o porție de legume sau fructe. La dejun beți un suc sau mâncați un fruct. Înainte de masă este recomandat să consumați salată și fructe uscate. La prânz, de asemenea, salată din fructe proaspete. După prânz, iarăși bucurați-vă de fructe uscate sau un suc. La cină consumați o tocăniță de legume preparate la aburi. Cu toate acestea, nimeni nu vă obligă să scoateți din meniu carnea, pastele sau terciurile. Este important să cunoaștem – fructele și legumele aparțin aceluiași grup de produse și caracteristicile lor nutritive sunt asemănătoare: conțin apă, sunt bogate în fibre, vitamine, substanțe minerale. Totuși, nu toate au aceleași calități.

În Danemarca acest program a fost introdus în anul 1998. Ca urmare, în cinci ani consumul de legume a crescut de la 116 g la 149 g pe zi pe cap de locuitor, iar consumul de fructe – de la 114 g la 164 g pe zi. De asemenea, până în 2002 a crescut și volumul de consum al sucurilor, de la 18 la 26 de litri pe an pentru o persoană. Rezultatul cel mai important este însă întărirea sănătății cetățenilor.

Danezii au urmărit dinamica diverselor serii de date și indicatori de sănătate precum creșterea longevității pe parcursul a 15 ani, de asemenea, majorarea rezistenței la afecțiunile sezoniere etc. Mai mult decât atât, oamenii de știință au demonstrat că acest program de alimentație sănătoasă reduce riscul apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare. După toți parametrii, creșterea consumului de legume și fructe a dus la rezultate pozitive. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a susținut programul și acest mod de alimentare a început să se răspândească și în alte țări dezvoltate. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a minimum 400-500 g de legume și fructe pe zi.

Dar cum stau lucrurile în R. Moldova? S-ar părea că noi că țara agrară nu ar trebui să rămânem în urmă. Cu toate acestea, totul este invers. La începutul anilor ’90, când piața noastră a fost invadată cu produse din Vest – de la apă gazoasă și până la semifabricate, meniul nostru s-a schimbat radical. Mințile sovietice înfometate au început să utilizeze publicitatea și să consume produsele importate, care nu întotdeauna erau folositoare. Din ’90 și până acum lucrurile nu s-au prea schimbat, cu toate că în ultimii ani modul sănătos de viață a devenit foarte popular în țările europene.

Iată și medicii noștri, de mult timp vorbesc despre necesitatea de a crea un program național de genul „5 pe zi”. Iar accentul să cadă pe informarea societății despre beneficiile fructelor și legumelor Noi am decis să aflăm părerea secretarului științific al Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), doctorul în științe medicale Ana Volneanskaia, despre programul „5 pe zi”.

„Consider că doar produsele naturale sunt benefice la maximum pentru organism. Trebuie să atragem atenția cetățenilor asupra modului sănătos de viață, alimentației raționale, locului și rolului legumelor și fructelor în alimentația zilnică. Un produs natural în fiecare zi, și nu suplimente nutritive – iată garanția sănătății dumneavoastră,. În acest context, programele care sunt direcționate pentru a promova regimul alimentației sănătoase și care sunt implementate cu succes în alte țări în decursul a câtorva zeci de ani, cu același succes ar putea fi implementate și la noi”, a menționat Ana Volneanskaia.

De asemenea, specialiștii în medicină nu văd nicio dificultate în lipsa fructelor și legumelor în timpul iernii, deoarece acestea pot fi înlocuite cu fructe uscate, sucuri sau conserve. Un plus al acestui program este faptul că fiecare persoană poate decide și realiza meniul său personal în funcție de gust și preferințe.

Totodată, Ana Volneanskaia a remarcat că: „În această perioadă , meniul zilnic ar trebui să includă: mere, struguri, ceapă, morcov, sfeclă, varză și lămâie. Fructele și legumele ar putea fi clasificate în funcție de conținutul de vitamine și substanțe minerale, pentru ca acestea să se completeze reciproc. De asemenea, puteți pune accentul asupra activităților intelectuale sau exercițiilor fizice”.

Poate nu ar fi trebuit să atragem atenția cititorului asupra acestei probleme, dar gândiți-vă doar un singur minut, câte fructe și legume consumați zilnic? Cât de des înlocuiți sucul și apa naturală cu băuturile carbogazoase dulci? De fiecare dată, aduceți-vă aminte de cele 400-500 gr de fructe și legume, care sunt recomandate de către OMS.

Taie și păstrează
În cadrul programului „5 pe zi” specialiștii OMS recomandă pentru meniul dumneavoastră următoarele produse și bucate:
– Fructe și legume proaspete;
– Fructe și legume congelate;
– Sucuri din fructe și legume;
– Cocteiluri din fructe, smoothie;
– Fructe și legume conservate;
– Fructe uscate, cum ar fi: mere, caise, stafide, smochine, prune uscate;
– Bucate din legume și fructe (supe, piureuri, dar fără cartofi sau alte legume bogate în amidon);
– Fasole, mazăre și alte leguminoase;
– Feluri de mâncare gata, preparate pe bază de legume și fructe.

Să fiți sănătoși! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *