Politică

PLDM vine cu alta doctrina, si alt statut

Doctrina conservatoare este cea adoptata in cadrul congresului PLDM desfasurat sambata la Palatul National din capitala. Iar un grup de deputati din primul parlament printre care Gheorghe Amihalachioae fost vicepresedinte al Uniunii Centriste si Alexandru Mosanu au aderat la PLDM.

Congresul a inceput in jurul orei 11, iar toti cei prezenti purtau fulare verzi si ecusoane PLDM. Circa 1800 de invitati au fost prezenti la congresul PLDM iar printre acestia s-au aflat si primii presedinti ai Republicii Moldova, Mircea Snegur si Petru Lucinschi. Desi potrivit reprezentantilor partidului acesta a trecut printr-o perioada dificila urmeaza alegerile anticipate care vor consolida formatiunea pe arena politica autohtona, si va fi una reprezentativa in organele conducerii statele. In ce priveste schimbarea doctrinei reprezentantii partidului spun ca initial partidul s-a declarat partasul celei populare. Iar cea conservatoare este parte integranta a celei dintai si se bazeaza pe economia de piata avand drept scop asigurarea bunastarii sociale si scoaterii in evidenta a statului de drept.

In cadrul evenimentului, cei circa 20 de mii de membri ai PLDM-ului au adoptat o declaratie, care prevede respectarea angajamentelor asumate, de afirmare si dezvoltare a normelor democratice, principiilor demnitatii civice, obiectivelor de bunastare, prosperitate si integrare in comunitatea natiunilor civilizate. In documentul final se mai arata ca reprezentantii formatiunii isi exprima acordul cu actiunile Guvernului spre deblocarea finantarii externe si diminuarea efectelor crizei financiare. Totodata, este salutata activitatea Aliantei pentru Integrare Europeana, care va continua extinderea procesului de innoire a personalului administrativ cu functionari competenti si necompromisi.

Organizatorii au anuntat ca doua delegatii din Cimislia si Stefan Voda nu au putut ajunge la Chisinau din cauza drumurilor inzapezite. Ceilalti spun ca au ajuns fara probleme. Dupa congres, participantii au avut parte de un concert de muzica usoara si o masa copioasa unde au putut sa-si impartaseasca impresiile.

Vlad Filat, prim-ministrul R. Moldova, presedintele PLDM: „Am spus, la Congresul II din Balti, ca de ponderea PLDM in Parlament va depinde viitoarea guvernare. Asa si este. Acum spun ca PLDM va fi cel mai important si influent partid din Republica Moldova.
Multumesc pentru TIMPUL, Jurnal de Chisinau, Stirea Zilei, Unimedia, PRO TV, Tv7, Ziarul de Garda. Multumesc celor care au informat si au adus adevarul in casele oamenilor. Jurnalistii au stat in avangarda actiunilor care au dus la detronarea regimului Voronin".

Alexandru Tanase, prim-vicepresedintele PLDM, ministrul Justitiei: „Aparitia PLDM a facut posibil ca noi astazi sa traim intr-o alta tara, asa cum ne-am dorit-o noi. Lupta noastra a izbandit datorita principiilor, valorilor pentru care am luptat si pe care ne-am bazat. Totul depinde de modul cum vom sti noi sa ne tinem de aceste principii si valori, care sunt sufletul partidului nostru.

Iurie Leanca, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene: „Separata de Europa prin sarma ghimpata, izolata de vecini, aceasta este tara care ne-au lasat-o comunistii. Prin actiunile guvernului si ale partidului pe plan international, am incercat sa construim relatii si am obtinut o noua deschidere din partea partenerilor nostri europeni”.

Mihai Godea, deputat, prim-vicepresedinte PLDM: „Moldova poate fi altfel, Moldova este altfel, noi am infaptuit schimbarea la fata a tarii noastre. Era incredibil ceea ce ne-am propus acum doi ani. Noi am trezit tara, pentru ca altfel riscam sa o pierdem. Este pentru prima data cand un obiectiv politic major este realizat completamente – avem o Moldova fara Voronin si fara comunisti la guvernare! Am promis sa-i trimitem in uitare si ne vom tine de cuvant!”.

Iurie ?ap, vicepresedinte al parlamentului: „Avem toata increderea ca AIE va continua cu eforturi sporite extinderea, la toate nivelurile, a procesului de innoire a personalului administrativ cu functionari competenti si necompromisi. Renasterea si modernizarea tarii se pot face doar cu oameni integri sub aspect moral, pregatiti din punct de vedere profesional”.

Liliana Palihovici, deputat PLDM: „Suntem la un eveniment foarte important pentru partidul nostru, un eveniment care, pentru noi, cei care am trecut prin peretele de ura, prin represiuni, prin frica, inseamna speranta majora. Putem aprecia victoria profesionalismului asupra mediocritatii. Va multumesc tuturor pentru munca. Noi suntem victoria adevarata a increderii asupra fricii. Am dat tarii un prim-ministru si un guvern profesional”.

Veaceslav Negruta, ministrul Finantelor: „Acum doi ani si ceva, cand am revenit in tara din strainatate, am vazut multa tristete aici si saracie. Am fost in cautare de un alt fel de viata si am inteles ca, revenind in tara, trebuie sa schimbam lucrurile aici, la noi acasa”.

Veaceslav ?abuleac, delegat la congres: „Acum doi ani, parea ca nimic nu va misca din loc acel regim anacronic comunist. Vlad Filat insa a reusit, adunand in jurul sau tineri si profesionisti. Este surprinzator ceea ce a facut presedintele Filat. Ar fi un mare pacat sa nu recunoastem ca mai exista probleme ce se refera la morala unor lideri din teritoriu”…

Rapor tul de activitate a Partidului Liberal Democrat din Moldova, prezentat de presedintele partidului, Vlad Filat, la Congresul III extraordinar al PLDM

Stimati delegati la Congresul III Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova,

Acum doi ani ne-am angajat impreuna sa incepem innoirea clasei politice, sa demontam regimul comunist si sa lansam un proiect amplu de reconstructie si modernizare a tarii noastre. La primul Congres, in decembrie 2007, am hotarat sa luptam si sa invingem pentru binele Republicii Moldova si al cetatenilor ei. Au fost multi din cei care n-au crezut in reusita partidului nostru, care prognozau perpetuarea sistemului autoritar pe multi ani inainte.

Astazi constatam ca doi ani de actiuni, de perseverenta si munca asidua au dat rezultate. Regimul autoritar comunist pleaca in istorie, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova, impreuna cu componentele Aliantei pentru Integrarea Europeana, guverneaza tara, declansand procesele necesare de reforma institutionala, economica si morala. Prin aportul fiecarui membru de partid, prin credinta puternica in valorile democratice, am invins si am creat premise reale pentru revenirea Republicii Moldova la normalitate.

Acum un an, am desfasurat la Balti Congresul II al partidului, care a trasat sarcinile noastre pentru alegerile parlamentare. Prin Declaratia de la Balti, am dat, practic, startul campaniei pentru alegerea Parlamentului. Ne-am asumat atunci angajamentul sa activam cu daruire, sa oferim cetatenilor un Program realist si sa propunem pentru Legislativ o echipa profesionista si performanta. Ne-am tinut de cuvant. Am venit in alegeri cu cel mai bun Program si cu cea mai buna lista in care, impreuna cu Dvs., am inclus personalitati puternice cu realizari deosebite in diverse domenii.

In ultimii 8 ani, societatea noastra a fost supusa unor experiente inumane. Concentrarea puterii de stat in mainile unei singure persoane, angajarea politica a institutiilor statului, incalcarea flagranta a drepturilor omului, suprimarea libertatii presei – toate aceste anomalii, conjugate cu un sistem economic clientelar si corupt, au constituit esenta unui regim anacronic, certat cu valorile europene si general-umane. Cetatenii nostri au fost fortati sa traiasca intr-un univers inchis, represiv si umilitor.

In societatea noastra intotdeauna au existat oameni puternici care s-au opus regimului, oameni curajosi care au constientizat adevarul ca sistemul autoritar trebuie sa plece in istorie. Grupul de initiativa liberal-democrat si membrii PLDM au meritul de a-i fi unit pe acesti cetateni intr-o forta politica moderna si combativa. Am perseverat in apararea drepturilor omului, am pledat pentru libertatea de circulatie prin acceptarea Acordului privind micul trafic la frontiera, am aparat libertatea presei, am fost de partea taranilor, pensionarilor, cadrelor didactice. Am fost in miezul evenimentelor, am creat evenimente, ne-am implicat si am demonstrat societatii ca suntem un partid capabil sa aduca normalitatea in Republica Moldova.

Guvernarea comunista si satelitii acesteia au intuit de unde vine pericolul pentru ei. Vreau sa va amintesc ca, imediat dupa inregistrarea partidului nostru, s-a inceput o hartuire fara precedent a membrilor PLDM atat din organizatiile primare, cat si din conducerea centrala. Actiunile de defaimare si descurajare la care s-au dedat organele de forta au trezit protestul societatii si al comunitatii internationale. Astazi vreau sa multumesc membrilor partidului nostru pentru ca au rezistat, au luptat si au demonstrat ca suntem o forta de neinvins.

Stimati delegati, onorati oaspeti,

In prima campanie, desfasurata in lunile februarie – martie si incheiata la 5 aprilie, am actionat organizat, majoritatea structurilor teritoriale s-au implicat activ si energic in alegeri. Utilizarea masiva a resurselor administrative impotriva noasta nu ne-a descurajat, fiindca aveam deja imunitate la campania de hartuire din partea organelor de forta. Am rezistat, am convins electoratul de capacitatile noastre si, in final, am obtinut un rezultat meritoriu – 12,43% din sufragii. In acest sens, vreau sa apreciez in mod deosebit contributia urmatoarelor organizatii teritoriale: Telenesti, care a obtinut la 5 aprilie 20,9 la suta din voturi, Cantemir – 19,2 la suta, Ialoveni – 18,9 la suta, Hancesti – 17,2 la suta, Floresti – 16,9 la suta din voturile alegatorilor. Rezultatele inregistrate de aceste organizatii n-au fost intamplatoare. Anume aici a fost depusa si pana la alegeri o munca serioasa de selectare a cadrelor. Aceste organizatii au participat activ la toate actiunile la nivel central si local.

Din pacate, am obtinut rezultate mai slabe in regiunile in care locuiesc preponderent minoritatile nationale si in majoritatea raioanelor din nordul tarii, unde comunistii au invins la scor. Nu cred in existenta centurilor rosii si am convingerea ca abordarile noi in aceste raioane ne pot aduce rezultate mult mai bune. Exemplul raionului Glodeni, care a avut in alegerile anticipate un scor foarte bun, este relevant in acest sens. Pe viitor vom avea un program special de activitate pentru aceste zone. Vom tine cont de structura etnica, particularitatile si nivelul de dezvoltare social-economica. Vom convinge cetatenii din raioanele de nord si din cele in care locuiesc compact minoritatile nationale ca sistemul comunist nu are nici o perspectiva, iar viitorul nostru comun poate fi construit doar in baza valorilor democratice.

A fost evident pentru toata lumea ca PCRM a fraudat masiv alegerile parlamentare, iar scorul electoral obtinut de comunisti era unul fals. S-au inregistrat o multime de voturi multiple, in campanie au fost utilizate masiv resursele administrative, organele de forta s-au implicat in procesul politic, iar audiovizualul public a facut partizanat in favoarea unui partid. Comunistii au demonstrat inca odata ca sunt incapabili sa desfasoare alegeri libere si corecte. Noi am fost primii care am anuntat ca nu vom recunoaste rezultatele de la 5 aprilie. Ne-am bazat pe numeroasele sesizari venite de la structurile noastre teritoriale, de la observatorii locali si internationali. Nu intamplator sondajul la iesirea de la urne arata o diferenta de aproape 5 la suta fata de rezultatele obtinute de comunisti in urma fraudarii alegerilor.

La 6 si 7 aprilie tinerii au iesit masiv la proteste pasnice impotriva fraudarii. Dar regimul a deturnat in cel mai perfid mod aceste proteste si a organizat devastarea edificiilor Parlamentului si Presedintiei. Impreuna cu alti colegi am fost in epicentrul evenimentelor, am intreprins toate masurile posibile pentru a evita provocarile, insa scenariul diabolic era foarte bine pus la punct. Au urmat represalii de o cruzime fara precedent, soldate cu cel putin 4 morti si sute de raniti.

Prin aceste actiuni, regimul comunist si-a demonstrat inca o data caracterul sau criminal. Acest lucru a fost constatat si de catre institutiile Consiliului Europei, Uniunii Europene, de catre cancelariile celor mai dezvoltate state. S-a demonstrat ca aprecierile noastre date regimului comunist nu sunt generate de frustrari politice si reprezinta o radiografie exacta a unui sistem autoritar aflat in convulsii. Prin provocarile si actiunile represive din aprilie, regimul Voronin si-a semnat propriul verdict. Comisia parlamentara condusa de deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi, investigheaza cu mare atentie evenimentele din 6-7 aprilie si represaliile ce au urmat. Societatea va afla in curand cine au fost autorii si executorii atrocitatilor. Vreau sa declar cu toata responsabilitatea ca nimeni nu va scapa de raspundere. Organizatorii si executorii acestor crime vor fi pedepsiti conform legii.

Evenimentele din 7 aprilie ne-au marcat profund prin dramatismul lor. Compromisul cu cei care au actionat violent si barbar nu mai putea fi realizat. Incercarile comunistilor de a gasi asa-numitul „vot de aur” s-au risipit in urma a doua tentative de alegere a sefului statului. In acest context, vreau sa multumesc deputatilor PLDM care n-au admis nici pentru o clipa ideea de a oferi un vot regimului comunist. Ar fi fost o tradare a principiilor si valorilor noastre, ar fi fost un sacrilegiu fata de tinerii care au protestat si si-au sacrificat sanatatea, iar unii chiar viata in numele democratiei. Evenimentele din aprilie si esecul comunistilor de a reveni la putere au avut o puternica incarcatura simbolica, iar declansarea alegerilor anticipate a constituit un semnal clar ca societatea nu mai accepta regimul autoritar.

La alegerile anticipate ne-am bucurat de un sprijin electoral mai consistent. Am fost rasplatiti pentru ca suntem principiali, pentru ca suntem luptatori si pentru ca nu cedam. In a doua campanie s-a remarcat, in mod deosebit, organizatia noastra de tineret care a muncit in majoritatea localitatilor pentru a aduce cetateanului adevarul despre evenimentele din aprilie si pentru a-l convinge sa voteze cu Partidul Liberal Democrat din Moldova. A fost prima campanie electorala de la venirea la putere a comunistilor, cand opozitia a castigat razboiul mediatic. Ca rezultat am avut o crestere de peste 4 procente, obtinand 16,57 la suta si 18 mandate de deputat. Aici vreau sa mentionez aportul deosebit al organizatiei teritoriale Hancesti care a obtinut 28 la suta din sufragii, Telenesti – 26 la suta, Cantemir – 24,9 la suta, Ialoveni – 24,8 la suta si Cahul – 23,5 la suta. Astfel am devenit cea mai influenta forta politica din spectrul liberal-democrat. Impreuna cu alte partide, am creat Alianta pentru Integrare Europeana si am preluat guvernarea. Dominatia comunista antiumana, antidemocratica si antieuropeana s-a sfarsit. Republica Moldova, prin sacrificiul cetatenilor sai, a obtinut libertatea si isi leaga destinul de integrarea in Uniunea Europeana.

Onorat Congres,

In baza rezultatelor alegerilor si a comunitatii de principii si valori in Parlament a fost constituita Alianta pentru Integrare Europeana compusa din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat din Moldova si Alianta „Moldova Noastra”.

Constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana este o dovada de maturitate a clasei politice si un vot de blam modului autoritar in care a fost condusa tara in ultimii 8 ani. Cu partenerii de Alianta avem relatii constructive, bazate pe comunitatea de principii. Din pacate, nu am reusit sa alegem seful statului. Factorii ce ne-au impiedicat sa alegem presedintele republicii sunt imperfectiunea legislatiei si dorinta de revansa a comunistilor. Cu toate acestea, institutiile statului functioneaza.

Si Parlamentul, si Guvernul iau toate masurile pentru buna functionare a statului. Noua, Partidului Liberal Democrat din Moldova, ne-a revenit una din cele mai responsabile, dar si mai dificile functii – cea de a conduce Guvernul. Avem ministri pe domenii extrem de importante, de aceea mersul reformelor depinde in mare masura de noi. Realizarea Programului de guvernare constituie, la aceasta etapa, prioritatea partidului nostru, dar si a fortelor democratice in ansamblu. Acum statutul PLDM in societate este altul decit cel care a fost aproape doi ani. Nu mai suntem in opozitie si a venit momentul ca toti membri de partid, incepand cu Primul ministru, deputati si ministri si terminand cu membrii de rand, sa inteleaga ca de efortul fiecaruia dintre noi depind direct eficienta guvernarii democratice, nivelul de trai al cetatenilor si viitorul nostru european.

Dincolo de criza economica globala si de modul defectuos in care au guvernat comunistii, noi am preluat puterea, fiind pe deplin constienti de problemele si dificultatile cu care ne vom confrunta. Cetatenii ne-au investit cu increderea lor si asteapta solutii viabile de relansare a economiei. Sa fim sinceri: asteptarile sunt extrem de mari in conditiile in care am mostenit o visterie goala si datorii imense. Astazi prea multi pensionari au pensii mai mici decit costul intretinerii. Prea multi agricultori traiesc in saracie, indiferent de cit e de bogata recolta. Inca prea multi tineri nu cred ca Republica Moldova este tara care sa le ofere o sansa. Aceste realitati trebuie schimbate.

Din criza actuala putem iesi doar prin reformarea si modernizarea administratiei de stat la toate nivelele. Trebuie sa acceleram reformele structurale, sa debirocratizam si sa descentralizam puterea, sa oferim o reala autonomie comunitatilor locale. Trebuie sa schimbam mentalitatea functionarilor publici care au activat multi ani la rand intr-un sistem vicios si corupt. Suntem obligati sa corelam veniturile cu productivitatea pentru a reduce diferentele existente intre Republica Moldova si tarile europene dezvoltate. Nu vom admite in niciun caz ca speculatiile politice pe seama unor dificultati obiective sa ne afecteze programul de activitate si sa tergiverseze onorarea angajamentelor fata de cetateni.

Am inceput reformarea administratiei prin a elimina controlul politic din institutiile statului. Intr-un mod absolut pagubos, functionarii de stat erau supusi testelor de loialitate fata de partidul de guvernamant, iar cei incomozi erau concediati. Centrul decizional se afla la Presedintie si la Comitetul Central al Partidului Comunistilor, iar despre respectarea principiului separatiei puterilor nici nu putea fi vorba. Aceste practici rusinoase trebuie sa plece pentru totdeauna in istorie. Este nevoie de o abordare principial noua, de oameni cu mentalitate moderna care vor activa in serviciul cetateanului si nu al unui partid. Suntem constienti ca lucrurile pot fi schimbate doar reformand sistemul judecatoresc si restabilind increderea oamenilor in justitie. Acest proces a demarat si va continua cu maxima consecventa.

Un alt flagel grav mostenit din trecut si care trebuie eliminat este coruptia in aparatul de stat. Pana nu demult in prim plan erau puse interesele nomenclaturii comuniste. Regimul a creat un sistem vicios, dupa principiul „o mana spala pe alta”. Acest sistem a generat diverse scheme frauduloase care aduceau functionarilor corupti sume fabuloase, iar cetatenilor simpli – saracie si bariere interminabile. Vreau sa declar cu toata responsabilitatea ca aceasta caracatita va fi distrusa fara mila. Nu avem sorti de izbanda, daca nu vom reforma aparatul de stat din varf pana la radacina.

O tara fara bogatii naturale, precum este a noastra, nu poate supravietui, daca nu va sprijini si nu va stimula energiile creatoare ale cetatenilor care doresc sa aiba o afacere proprie. In pofida impotrivirilor disperate ale vechiului sistem, noi diminuam pas cu pas interventiile nejustificate ale statului in activitatile economice, micsoram drastic numarul diferitor reglementari, autorizatii si licente. Sunt convins ca aceasta va constitui o lovitura puternica asupra birocratiei care parazita pe nevoile celor care incercau sa faca afaceri cinstit. Am declarat anterior si repet: bussines-ul este partenerul nostru strategic, iar o economie de piata functionala presupune eliminarea tuturor barierelor artificiale puse de aparatul de stat in calea oamenilor de afaceri.

Chiar daca oponentii pun la indoiala capacitatea noastra de a promova o politica sociala puternica, atat in Programul de guvernare, cat si in actiunile practice atribuim acestei dimensiuni un rol primordial. Evident, politica sociala este corelata direct cu functionarea economiei, iar predecesorii nostri ne-au lasat o mostenire grea. Am reusit, totusi, in termene record, sa restabilim relatiile cu donatorii externi si sa convingem expertii ca avem un program de relansare economica realist si viabil. In cateva saptamani am reusit ceea ce comunistii n-au realizat in ani de zile.

Stabilizarea macro-economica ne permite sa mentinem sfera sociala, insa adevarata politica sociala se poate baza doar pe o crestere economica substantiala.In pofida greutatilor fara precedent, am reusit sa majoram salariile profesorilor. Vom revedea statutul cadrului didactic pentru a incepe adevarata reforma in scoala. Vom exclude cu fermitate politicul din scoala si vom pune pe seama savantilor disputele asupra istoriei si altor momente sensibile ce tin de adevarul stiintific.

Cu siguranta, de la 1 septembrie 2010 religia va fi introdusa in scoala ca obiect facultativ. Suntem generatia de politicieni care intelege perfect ca fara modernizarea si europenizarea sistemului educational nu putem vorbi despre integrare europeana si insanatosirea morala a societatii. Vom purcede, asa cum prevede Programul de guvernare, la reformarea sistemului de ocrotire a sanatatii. Vom redimensiona sistemul de asigurare a sanatatii pentru a stimula modul sanatos de viata si pentru a pune institutiile medicale intr-o competitie a profesionalismului si grijii pentru sanatatea cetatenilor.

Pe tot parcursul aflarii noastre in opozitie am fost alaturi de presa in lupta pentru dreptul la libera exprimare. Acum, aflandu-ne la guvernare, vom depune toate eforturile pentru a oferi presei libertatea ce i se cuvine. Vom insista asupra reformarii audiovizualului public pentru a-l scoate de sub influenta politicului si vom intreprinde masuri pentru asigurarea independentei editoriale a mass-media. Victoria democratiei nu poate avea loc fara existenta presei libere, a dreptului la cuvant si la libera exprimare.

Atat in Programul PLDM, cat si in cel de guvernare am accentuat necesitatea promovarii unei politici externe coerente, pragmatice si de buna vecinatate. Obiectivul principal al AIE – integrarea europeana – nu are alternativa si toate eforturile noastre, atat pe plan intern, cit si extern, sunt subordonate acestui obiectiv. Am reusit deja sa convingem Buxelless-ul de seriozitatea intentiilor noastre. Am gasit la partenerii nostri occidentali o deschidere puternica pentru eforturile Republicii Moldova de a se integra in spatiul comunitar.

Avem intelegeri concrete privind finalizarea si aprobarea in termene rezonabile a unui Acord de Asociere cu UE, care va facilita obtinerea de catre cetatenii moldoveni a dreptului la libera circulatie in spatiul Schengen. Intre timp, normalizarea fireasca a relatiilor cu Romania a facut posibila semnarea Acordului privind micul trafic la frontiera, care va permite unui milion doua sute de mii de cetateni ai Republicii Moldova sa circule liber in statul vecin. Sunt convins ca Romania, avand o atitudine corecta si binevoitoare din partea autoritatilor de la Chisinau, va deveni un avocat puternic in procesul de integrare a tarii noastre in UE.

Vom continua eforturile in vederea normalizarii relatiilor noastre strategice cu Federatia Rusa. Intrevederea mea cu premierul rus Vladimir Putin, la Yalta, mi-au intarit convingerea ca putem avea cu aceasta tara relatii pragmatice si predictibile. Am convenit ca in relatiile moldo-ruse, inclusiv cele economice, ne vom conduce de respectul pentru interesele nationale ale ambelor tari.

Urmeaza sa avem un sir de intrevederi cu reprezentantii altui partener strategic -Statele Unite ale Americii, tara care a sprijinit permanent Republica Moldova si, in mod special, in chestiunea privind integritatea teritoriala. Suntem convinsi ca SUA, alaturi de ceilalti parteneri din formatul de negocieri „5+2”, vor contribui decisiv la solutionarea echitabila si definitiva a diferendului transnistrean.

Onorata asistenta, stimati colegi,

M-am oprit mai detaliat asupra viziunii noastre de guvernare, deoarece de reusita actualului Executiv depinde in mod direct imaginea in societate a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Cetatenii nostri au auzit multe despre democratie, insa n-au trait intr-o democratie adevarata. La noi s-a vorbit mult despre reforme economice si economie de piata, insa nimeni nu a beneficiat de roadele acestor reforme. A venit timpul sa reabilitam notiunile de democratie si reforma prin edificarea unui autentic stat de drept si a unei economiei de piata functionale, astfel incat fiecare cetatean sa resimta avantajele si beneficiile democratiei si ale libertatii economice. Partidul Liberal Democrat din Moldova trebuie sa indeplineasca cu succes aceasta misiune, iar pentru aceasta e nevoie de implicare, competenta si responsabilitate.

Pozitia inflexibila si neconforma cu asteptarile cetatenilor, adoptata de PCRM in problema alegerii presedintelui, ne pune in situatia fie de a modifica, prin referendum, cadrul constitutional, fie de a merge la alegeri parlamentare anticipate. Si intr-un caz, si in altul noi trebuie sa fim pregatiti din toate punctele de vedere. Dupa cum stiti, Legislativul poate fi dizolvat doar o data pe an, adica nu mai devreme de a doua jumatate a anului viitor. Ar putea fi o noua campanie electorala, nedorita de noi, dar una legala. Pentru a fi pregatiti, avem nevoie de o prestatie puternica la toate nivelurile.

Fractiunea parlamentara a PLDM trebuie sa actioneze in corpore, constant si profesionist, in procesul de creare si modernizare a cadrului legislativ si sa participe la realizarea eficienta a functiei de control parlamentar. Deputatii nostri au misiunea sa devina liantul viu intre membrii de rand si alegatori din toata tara. Mai aproape de oameni si de problemele lor – iata sloganul de baza al activitatii fractiunii parlamentare.

In ceea ce-i priveste pe membrii Guvernului din partea PLDM, va asigur ca acestia vor demonstra ca sunt cei mai buni, cei mai bine pregatiti si cei mai exigenti. De prestatia fiecarui ministru sau functionar public depinde in mod direct modul in care va fi perceput partidul nostru.

Atestam astazi in organizatiile teritoriale un aflux de cetateni care doresc sa devina membri de partid. Pe de o parte, este salutabil faptul ca mai multa lume doreste sa impartaseasca cu noi responsabilitatea pentru guvernare si crede in principiile, valorile si programele noastre. Pe de alta parte, trebuie sa fim vigilenti si sa nu lasam portile larg deschise pentru oameni care ne pot compromite prin comportamentul lor.

Aventurierii politici nu au ce cauta in PLDM! Atat organizatiile teritoriale, cit si cele primare vor purta raspundere directa si concreta pentru prestatia noilor membri. In acelasi timp, vreau sa precizez ca organizatiile teritoriale nu sunt votcina nimanui, de aceea nu vom tolera nici un fel de ingradire a accesului oamenilor activi, daca aceasta va fi impusa artificial de unii lideri locali din ratiuni de confort personal. Sa nu uitam ca nici alegerile locale nu sunt atat de departe, iar acestea vor fi un examen extrem de serios care vor demonstra adevarata putere a liderilor locali.

Stimati delegati,

Suntem membri ai Aliantei pentru Integrarea Europeana atat la nivel central, cit si la cel local. Va indemn sa nu uitam acest lucru! Vreau sa declar cu toata certitudinea ca numai datorita unitatii si functionalitatii acestei Aliante a fost posibila inlaturarea comunistilor de la putere, instalarea unui guvern democratic si promovarea reformelor. Alianta pentru Integrarea Europeana ramane in continuare garantul transformarilor democratice si apelul meu este sa nu raspundem provocarilor si sa pastram relatiile corecte cu partenerii nostri de coalitie.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, in calitatea sa de partid de guvernamant, intra intr-o faza calitativ noua in evolutia sa. Aflandu-ne in opozitie, am criticat mult si pe drept guvernarea anterioara. Astazi cuvantul de ordine in activitatea noastra este responsabilitatea pentru tot ce spunem si ce facem, pentru modul in care guvernam tara, pentru toate actiunile noastre, incepand cu organizatiile primare si terminand cu conducerea centrala!

Fiecare din noi si noi toti impreuna avem o sansa unica sa scoatem Republica Moldova din intunericul comunist si sa o reasezam pe fagasul normalitatii, sa redam cetateanului nostru sentimentul de demnitate si mandrie fireasca pentru tara in care traieste.

Este un obiectiv nobil care merita tot sacrificiul. Aveti cuvantul meu de Presedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova si de Prim ministru ca voi sluji cu putere, buna-credinta si devotament ideile de democratie, libertate si bunastare, idei pe care le-am promovat impreuna. Acesta este angajamentul meu ferm fata de colegii de partid, fata de Alianta pentru Integrarea Europeana, fata de cetatenii acestei tari.

Impreuna vom invinge!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *