Editorial

Planuri pentru călători

Cu nici un an în urmă s-a deschis o nouă galerie în București. Mobius Gallery e situată chiar în buricul târgului: pe strada Mendeleev, numărul 2.
Vizitând noul spațiu, am întrebat-o pe galerista Roxana Gamarț ce expoziții a avut. Așa am aflat că deja din toamnă până acum au prezentat artiști ca Roman Tolici, Anna Khodorkovskaya sau Tara von Neudorf. Expoziții pe care mi-aș fi dorit să le văd cu siguranță. Tocmai de aceea m-am gândit să vă anunț, în cazul în care veți ajunge prin București, ce propuneri are pentru noi galeria Mobius.

Din 12 mai până în 30 iulie puteți vedea expoziția tânărului poet și artist basarabean, cunoscut și iubit de noi, Andrei Gamarț. Un artist pe care l-am urmărit de-a lungul anilor și un poet pe care sper să îl avem în curând ca invitat la Cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale.

Pentru cei familiarizați cu arta lui Andrei Gamarț nu e un secret că pe lângă pix și pensulă, artistul se descurcă minunat și cu chitara. Cântecul Mamă, vin la Chișinău ar putea fi un hit al muzicii bune de la noi. Poate doar Mitoș Micleușanu mai reușește să activeze în tot atâtea sfere artistice ca Gamarț.

Expoziția Mirror for the full moon cuprinde lucrări realizate anul acesta, care invită, cum spune curatorul Răzvan Ion, „să descoperi mecanisme mentale nebănuite” sau care „ne pun la încercare memoria culturală, precum și conținutul lor suprarealist” – cum notează Beral Madra.

Cutiile negre care încadrează lucrările dau senzația de amestecare a spațiului, ori, mai degrabă, de relativizare a lui, concentrând atenția asupra fiecărei lucrări în parte, cu impresia că te adâncești spre ceea ce contează. Glumind, pot spune că ramele cutiilor negre îți descoperă pictura lui Andrei Gamarț ca pe un mesaj de la capătul tunelului.

O expoziție frumoasă, o pictură ce alunecă între lumină și întuneric, pe care ne-ar plăcea să o avem în Chișinău. Nu voi mai insista și azi pe minusurile investițiilor în cultură din Moldova, dar evenimentele frumoase din alte orașe ne amintesc cu siguranță de tot ce ne lipsește.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *