Istorie

Personalitatea zilei. Arhiepiscopul Dimitrie Sulima

Dimitrie Sulima a absolvit Seminarul Teologic din Poltava, unde fusese profesor și rector Gavriil Banulescu-Bodoni, apoi a urmat școala de marină din Nicolaev. În 1821, după decesul lui Bănulescu-Bodoni, ajunge la conducerea eparhiei. Pâna atunci era episcop vicar de Tighina și Akerman (din 1811).

A făcut mari reforme în sistemul de învățământ. Dacă până în 1821 învăţământul în Seminarul Teologic era de 7 clase, după reformă el a fost redus la 6 clase. Câte două clase de retorică, filozofie şi teologie. Printre obiectele care se studiau figurau: limba română, istoria şi matematica erau predate în limba rusă, iar filozofia şi teologia în limba latină.

A apărut însă o problemă de ordin lingvistic. Băştinaşii nu cunoşteau limba rusă, fapt care îngreuna mult predarea materialului. Şi-atunci Arhiepiscopul Dimitrie a poruncit ca profesorii să fie selectaţi din rândurile persoanelor care ştiu limba română, iar pentru pregătirea ulterioară a cadrelor el a început să trimită la învăţătură la Academia Teologică din Kiev, elevi moldoveni care în viitor puteau fi utilizaţi în calitate de profesori la seminar.

În luna octombrie 1823 au fost deschise şcoli judeţene la Tiraspol şi Acherman. Iar începând cu anul 1924, tot din iniţiativa Arhiepiscopului Dimitrie în Basarabia au fost deschise şcoli lancasteriene în care iniţial predau doar foştii elevi ai seminarului. Iar mai târziu s-a luat o decizie ca în fiecare parohie să fie deschise asemenea şcoli şi copiii să înveţe a citi în limba română şi în limba rusă.

Dar cea mai mare realizare a Arhiepiscopului Dimitrie a fost edificarea Catedralei Mitropolitane. Proiectul Catedralei şi a Clopotniţei a fost întocmit de celebrul arhitect Avram Melnikov, fost profesor la Academia de Artă din Petersburg. Lucrările începute la 11 mai 1830 au fost finisate la 12 ianuarie 1935. Iar sfinţirea Catedralei a avut loc la 15 octombrie 1836.

Lucrările artistice au fost executate de pictorul Kovşarov, iar în clopotniţă au fost instalate cinci clopote mari şi mici în greutate de o mie de puduri. Cuprul din aceste clopote a fost retopit din tunurile turceşti luate ca trofee în timpul războiului.

Precizăm că Arhiepiscopul Dimitrie Sulima a condus Mitropolia Chişinăului când ea se întindea până la Bug şi din componenţa ei făcea parte Odesa şi circumscripţiile ei, adică, în total Mitropolia îngloba cca 1500 de biserici. Serviciul religios se oficia în limba română, uneori utilizându-se cărţi slavoneşti. Arhiepiscopul Dimitrie personal traducea în limba română cărţi şi explicaţii în problemele credinţei pe care le tipărea în tipografia eparhială.

În timpul când el conducea mitropolia s-a deschis şi primul liceu din Chişinău 1833. A fost un luptător consecvent cu sectarii şi credincioşii de rit vechi. Aşa în 1833 el a insistat ca molocanii să fie expulzaţi din Chişinău în Caucaz.

În aceasta perioadă au fost editate o serie întreagă de lucrări: Instrucția pentru bulgarii coloniști, așezați în Basarabia de I. N.Inzov; Bucoavnele Româno-rusești, pentru datoriile presvitelor de popor, începuturile învăţăturii creştineşti şi altele.

Dupa 1844 la tipografia din Chișinău sînt retipărite cărţile editate anterior în Ţarile Româneşti. Majoritatea lor prezentau un viu interes şi se răspândeau în bisericile atât din Transilvania, cât şi din Moldova de peste Prut.

În 1844 la 4 august arhiepiscopul Dimitrie trece la cele vesnice

Sursa: chisinaul.blogspot.com, mitropolia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *