Actualitate

Persoanele care vor achita anticipat impozitul pe bunurile imobiliare vor beneficia de o reducere de 15%. Până când este valabilă oferta

Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat integral sau în părți egale, nu mai târziu de 15 august și, respectiv, de 15 octombrie, iar, pentru neachitarea benevolă se aplică penalitatea de 0,0329 % pentru fiecare zi de întârziere. Avizul este expediat contribuabililor cel târziul cu 60 de zile înainte de expirarea primului termen de plată a impozitului pe bunurile imobiliare, adică până pe 15 iunie.

Cotele impozitului pe bunurile imobiliare cu destinație locativă (apartamente și case de locuit individuale), terenuri aferente acestor bunuri, garaje și terenurile pe care acestea sunt amplasate pot varia între 0,4% (cota maximă) și 0,05% (cota minimă) din baza impozabilă. Cota concretă se stabilește anual de către autoritatea reprezentativă a administrației publice locale.

De scutiri la plata impozitului pe bunurile imobiliare beneficiază persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dezabilități severe și accentuate, participanții la operațiunile militare pentru asigurarea integrității și independenței țării, participanții la războiul din Afganistan, persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Însă pentru scutiri sunt stabilite anumite limite ale valorii bunurilor. Astfel, în municipiul Chișinău limita valorii bunurilor scutite de impozitare nu poate întrece 380 de mii lei, la Bălți – 156 de mii lei, la Edineț – 80 de mii lei, la Leova – 35 de mii de lei, la Cantemir – 31 de mii de lei , la Căușeni – 77 de mii de lei.

Suma calculată a impozitului pe bunurile mobiliare pe municipiul Chișinău pentru 2018 constituie 97,3 mln lei. Pentru 2017 suma estimată a impozitului pe bunurile imobiliare în capitală și suburbii a fost de 91,2 mln lei, iar cea achitată de 86,8 mln lei.

 Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *