Soroca

Pe banca acuzaţilor, la 80 de ani

Am aflat despre acest caz dintr-o adresare a unor locuitori care cunosc povestea şi am mers la faţa locului, în satul Zastânca, raionul Soroca, să mă conving de cele auzite.

Pe Aculina Aramă, o bătrână de 80 de ani, nu am găsit-o acasă. Peste puţin timp, însă, am văzut-o întorcându-se, cu mare greu, de la fântână, cu o găleată pe jumătate cu apă. pentru că doar atât poate duce. Ne-a povestit cum a ajuns la această vârstă să fie purtată pe la judecată.

„După ce au murit soţul şi fiul meu a început buclucul. Vecinul meu cu soţia E. M. îmi tot spuneau să tai pomii care cresc de-a lungul gardului dintre noi, motivând că le umbresc terenul şi că nu le creşte via. I-am rugat să îngăduie, căci nu mai am mult de trăit şi vreau să mai gust din cireşe şi pere. Ei nu mi-au dat ascultare şi au implicat primăria şi poliţia, m-au invitat, la vârsta mea, la comisariat, cum vă place? Toamna, când nu aveam de foc, am rugat un băiat să-mi taie câţiva copaci dintre acei cu pricina şi să-i mai răteze pe cei care-şi lasă ramurile spre vecini, poate se potolesc. Aşa a şi făcut. Dar un copac de cireş a rămas, ca mai apoi să mi se spună că anume acela îi încurcă”.

Aculina Aramă priveşte cu mare regret la copacii doborâţi, însă ce nu faci ca să fii lăsat în pace? Dar povestea nu s-a oprit aici. Culmea a fost atunci, ne-a mai spus bătrâna, când vecinul ei, de ciudă că femeia n-a tăiat cireşul de pe hat, a intrat pe furiş în ograda ei şi, în semn de protest, i-a tăiat un copac mare de nuc chiar din faţa casei. „Am găsit copacul la pământ, poliţia a încercat să afle cine-i făptaşul, dar vecinii au spus într-un glas că nu au văzut nimic, ca mai apoi să recunoască faptul că el a tăiat copacul”. În mod normal, urma ca făptaşul să fie tras la răspundere, dar Aculina Aramă nu şi-a pus acest scop.

În scurt timp, femeia căreia i s-a tăiat copacul din mijlocul ogrăzii este chemată în judecată. Potrivit hotărârii judecătoreşti pe care ne-a arătat-o interlocutoarea noastră, vecinii sunt nemulţumiţi de faptul că pomii de pe hat au rădăcini de peste 5 metri pe terenul lor, ceea ce le încurcă să-şi folosească pământul. Totodată E.M. solicită ca Aculina Aramă să taie copacii cu pricina de pe hat şi culmea!… să-i restituie o pagubă materială în sumă de 800 de lei şi o pagubă morală de 200 de lei, pentru că „de mulţi ani, arborii şi plantele din grădină nu mai dau roadă, ci doar frunze”. „Am ajuns şi fără pomi, şi datoare să plătesc 1000 de lei”, se tânguieşte bătrâna.

Vecinii implicaţi în conflict n-au fost de găsit pentru a comenta acest caz. Potrivit actului din judecată, ei au renunţat la recuperarea daunelor şi au solicitat ca bătrâna să achite cheltuielile de judecată – 150 de lei şi să fie obligată de instanţă de a înlătura obstacolele care împiedică folosirea terenului lor şi de a tăia toţi pomii dintre gospodării.

„Dacă aşa arată dreptatea – aşa să fie”, a conchis Aculina Aramă, privind spre nucul doborât la pământ. „Acuma vreau doar să mă lase în pace, să nu mă terorizeze şi să nu ceară bani de la mine. Nimeni nu i-a trimis în judecată, de ce aş achita eu aceste cheltuieli?”, se întrebă octogenara.

Tatiana Zabulica,
Soroca

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *