Ultima oră

PDM: Interzicerea secerei şi ciocanului poate aştepta

Formaţiunea politică consideră că în ajunul alegerilor parlamentare anticipate inevitabile, dorinţa de a fixa prin lege recomandările Comisiei ar putea fi interpretată exclusiv ca pe o tentativă de eliminare a unui concurent electoral în persoana PCRM.

„Într-o societate democrată un asemenea gest este inadmisibil”, este de părere PDM.

Formaţiunea politică condusă de Marian Lupu consideră că la recomandările „Comisiei Cojocaru” am putea reveni după alegeri, atunci când ţara va primi, într-un final, o putere consolidată şi stabilă.

„Probleme de genul recomandărilor „Comisiei Cojocaru” ar duce astăzi la scindarea societăţii, tensionarea situaţiei din ţară, la degradarea socialo-economică a oamenilor”, susţine PDM.

Democraţii consideră inoportună crearea unei noi comisii pentru calcularea „pagubelor aduse în perioada regimului comunist din Moldova”.

„Care este rostul unor asemenea calcule, cui Moldova îi va prezenta nota de plată? Credem că asemenea iniţiative sunt capabile să ducă numai la noi schisme în societate, declară PDM, care este de părere că trebuie să se renunţe la aceste idei odată şi pentru totdeauna.

„Comisia Cojocaru” (Comisia pentru cercetarea crimelor regimului totalitar comunist din Moldova) a fost formată printr-un decret al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu din 14 ianuarie 2010. Comisia al cărui preşedinte este istoricul Gheorghe Cojocaru a fost formată din 30 de oameni de ştiinţă care au elaborat un raport-studiu de cercetare şi apreciere a regimului totalitar comunist din Moldova. Documentul a fost transmis la 31 mai preşedintelui Ghimpu. Autorii raportului recomandă interzicerea simbolicii comuniste şi naziste, interzicerea folosirii termenului „comunism”. Printre altele, „Comisia Cojocaru” propune Parlamentului să elaboreze şi să adopte o Lege a lustraţiei.

Anterior, fruntaşi ai Partidului Comuniştilor din R. Moldova s-au declarat nemulţumit în câteva rânduri de crearea acestei comisii, considerând că recomandările acesteia vor servi drept temei pentru eliminarea partidului din viaţa politică a ţării.

Sursa: DECA-press

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *