Opinii și Editoriale

PCRM-ul de la cap se strica

Boarea de libertate care a patruns in societatea moldoveana dupa preluarea puterii centrale de catre Alianta pentru Integrare Europeana poate sa devina fatala nu numai pentru sleahta din fruntea PCRM, dar si pentru acest partid. Orice zi in plus a Aliantei poate deveni o zi in minus pentru partidul lui Voronin, daca liderii acesteia vor gestiona corect, inteligent si cu suficienta fantezie actul guvernarii.

Precum se intampla in asemenea cazuri, cauzele caderii sau chiar disparitiei unui partid trebuie cautate in interiorul lui, mai exact – in prima persoana din partid. Exemplul PPCD-ului lui Rosca este elocvent in acest sens. Atata timp cat partidele nu vor fi ale membrilor de partid, ci ale liderilor – „partidul lui Voronin”, „partidul lui Rosca” s.a.m.d. -, personalitatea liderului este vitala si… fatala pentru respectivele partide.

Exista primele semnale serioase ca anume asa se poate intampla si in cazul PCRM-lui lui Voronin; se confirma vechea intelepciune ca pestele de la cap se strica. Proverbiala unitate a acestui partid incepe sa dea fisuri. Intr-un interviu acordat unui post de radio, liderul PLDM, Vlad Filat, a spus despre unitatea PCRM un lucru care e pe buzele tuturor: „Sa spun „sa dea Dumnezeu!” nu cred ca este cea mai reusita abordare, dar nici nu le doresc sa ramana foarte uniti, deoarece acest partid este mult prea anacronic si mult rau a facut pentru tara aceasta ca sa ramana un partid influent si unitar”.

Repet, asadar, exista semnale ca acest lucru il inteleg si unii dintre apropiatii lui Voronin. Astfel, deputatul comunist Vladimir Turcan practic a recunoscut ca fiind adevarate cele declarate la o conferinta de presa de Valeriu Pasat. Iar Pasat a declarat ca in 2001, la indicatia personala a lui Voronin, SIS-ul a fost obligat sa adune materiale compromitatoare la adresa lui V. ?urcan, V. Misin si altii. ?urcan a recunoscut ca a fost creat un asemenea dosar, precizand insa ca „Valeriu Pasat spune adevarul, dar nu pana la capat”.

Ei bine, oamenii de meseria lui Pasat niciodata nu spun adevarul pana la capat. Banuiesc ca nici ?urcan nu spune adevarul pana la capat. Important e altceva – a recunoscut ca un asemenea dosar a existat. E clar pentru toata lumea ca astfel de dosare nu pot fi deschise decat la indicatia personala a Sefului. Faptul ca Voronin s-a ocupat cu asemenea lucruri (utilizarea Procuraturii, SIS-ului, Internelor impotriva oponentilor sai politici) ni l-a confirmat recent Janeta Hanganu, avocatul actionarilor imobilului SA IPTEH, nationalizat ilegal la indicatia personala a lui Voronin. Ea a declarat presei ca Voronin a cerut in repetate randuri Procuraturii Generale sa „investigheze modul in care a fost privatizata SA IPTEH”, proprietarul imobilului fiind oponentul lui politic, liderul PLDM, V. Filat. Iata metodele cu care lucra batranul general de militie. Iata cum a functionat justitia si cat de… „separate” erau puterile in stat pe timpul lui Voronin.

Dupa asemenea dezvaluiri ne apare in toata „splendoarea” sa adevaratul chip al lui Voronin. Astfel, nu fosta opozitie, ci Voronin insusi este adevaratul gropar al PCRM. Daca V. Filat – dintr-o anume etica politica – nu a dorit sa spuna „Sa dea Dumnezeu!”, eu, ca ziarist, imi permit sa zic „Sa dea Dumnezeu!”, ba chiar il rog pe Dumnezeu asa sa se intample.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *