Finanţe

Partidul Democrat, lider la cheltuieli electorale

Partidul Democrat este lider la capitolul cheltuieli, cu şase milioane de lei, după prima lună de campanie electorale, conform datelor celui de-al doilea raport financiar depus la CEC şi aprobat în şedinţa de marţi. Donatorul cu cea mai mare sumă este omul de afaceri Vlad Plahotniuc, care a dat partidului 360 mii de lei. Totodată, mai mulţi simpatizanţi sau candidaţi pe liste au donat formaţiunii în jur de 100 mii de lei, printre aceştia numărându-se şi directorul general al „Tutun CTC” Pavel Filip, despre care se spune că ar face parte din anturajul lui Plahotniuc. Cu aceleaşi sume figurează şi antreprenori din raioane sau chiar şomeri, precum Olga Şhatova, Alexandru Codrean, Alexandru Panuş ş.a.

Partidul Comuniştilor este al doilea la capitolul cheltuieli de campanie, cu 3,075 mln. de lei. Aici donatorii cei mai generoşi au dat PCRM doar câte 50 mii de lei, precum au făcut deputaţii Ivan Calin (decanul de vârstă din Parlament) şi Iurie Muntean. Spre deosebire de primul raport, donatorii PCRM au fost mai rezervaţi în ultimele două săptămâni. Amintim că, după publicarea primelor rapoarte financiare pe site-ul CEC, presa a descoperit mai mulţi „donatori” fictivi, tineri din raionul Anenii Noi care îşi câştigă existenţa la Moscova sau la Chişinău, ca muncitori necalificaţi la firmele de construiţi ale lui Oleg Voronin. Aceştia ar fi donat partidului câte 250 mii lei, în timp ce în ultimii ani nu au declarat nici un bănuţ la Fisc. Jurnaliştii au descoperit situaţii de acest fel şi la celelalte formaţiuni.

Partidul Liberal a cheltuit în primele patru săptămâni de campanie 1,58 mln. de lei. Cei mai generoşi donatori liberali au fost pretorul sectorului Râşcani din capitală, Mihai Cârlig, care a adus partidului 300 mii de lei; deputatul Oleg Bodrug, directorul Editurii „Prut Internaţional” – cu 200 mii de lei şi Ion Lupu, directorul Agenţiei „Apele Moldovei” – cu 150 mii de lei. Printre finanţatori se numără şi ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, care a donat partidului 80 mii de lei.

Alianţa „Moldova Noastră”, o altă componenţi din coaliţia aflată la guvernare, a cheltuit până acum 1,33 mln. de lei. Aici, ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a fost cel mai avut membru de partid, donând pentru campanie 150 mii de lei.

Dintre candidaţii extraparlamentari, Partidul Umaniştilor (PUM) şi Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE) au trecut de un milion la capitolul venituri. PUM a primit pe contul electoral 1,174 mln. de lei, dintre care doar 146.000 au fost donaţi de liderul partidului, Valeriu Pasat. În schimb, fostul viceministru al Apărării, generalul Anatolie Guboglo, a contribuit cu 353 mii lei. MAE a adunat 1,141 mln. de lei. Cel mai darnic activist de partid a fost Valeriu Sterea, director general al Întreprinderii moldo-române „Balcantir”, care a contribuit cu 374 mii de lei.

Din această listă nu trebuie să excludem Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a început campania cu o săptămână mai târziu, respectiv, va prezenta raportul pentru prima lună de campanie peste o săptămână. Amintim că, după primele două săptămâni, acesta raportase cheltuieli de 2,842 mln. de lei.

Potrivit CEC, în total, până la 8 noiembrie, concurenţii electorali au declarat venituri în sumă de 16,37 mln. lei şi cheltuieli în valoare de 16,178 mln. lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *